- AutorOdp.
- 25 października 2011 at 22:46
Hej Kobietki !!
Tydzien temu okazalo sie ze mam anemie. Dostalam diete wzbogacona o rozne witaminy i dodatkowo lekarz powiedzial ze moge kupic sobie suplement w postaci żelaza. I teraz pytanie, czy ktoras z Was miala badz ma taki problem i czy mozecie polecic mi jakis dobry suplement?? Czytalam troche o tym i zalezy mi na żelazie, ktore bardzo dobrze sie przyswaja, najlepiej jeszcze, żęby bylo w kompleksie z wit. C i B.
POMOCYYYY27 października 2011 at 17:14musisz natychmiast uzupelnic braki zelaza.Mi lekarz przepisal Sorbifer Durules bardzo szybko sie przyswaja.Powinnas jesc duzo czerwonego miesa,wolowina watroba pic duzo sokow z burakow i bedzie dobrze:)pozdrawiam i robic regularne badania morfologii
31 października 2011 at 21:43[usunięto_link] wrote:
Hej Kobietki !!
Tydzien temu okazalo sie ze mam anemie. Dostalam diete wzbogacona o rozne witaminy i dodatkowo lekarz powiedzial ze moge kupic sobie suplement w postaci żelaza. I teraz pytanie, czy ktoras z Was miala badz ma taki problem i czy mozecie polecic mi jakis dobry suplement?? Czytalam troche o tym i zalezy mi na żelazie, ktore bardzo dobrze sie przyswaja, najlepiej jeszcze, żęby bylo w kompleksie z wit. C i B.
POMOCYYYYWołowina, tatar + czerwone wino!
współczuję, ale dasz radę! jesteżmy z Tobą!21 listopada 2011 at 22:20nie znosze wolowiny i z alkoholem tez mi nie po drodze… ale dzieki za rady!!! Co do suplementu to przyjaciel polecil mi chelaferr w kompleksie z wit. C i wit. B . Podobno najlepiej sie przyswaja. Znacie to zelazo? Jak sie czujecie??? ja na razie okej, bez skutkow ubocznych, nawet mam wiecej sily i nie jestem juz taka zaspana calymi dniami!!
23 listopada 2011 at 11:22polecić mogę floradix, mi to przepisał lekarz kiedyż. jest to tonik, dożć dobry w smaku, więc nie ma problemu z połykaniem:D
25 listopada 2011 at 06:50ja brałam chelaferr, a lekarz nic ci nie polecił/przepisał?
13 grudnia 2011 at 09:43ja polecam Biofer Folic dostępny bez recepty. Skuteczniejszy niż niejeden lek od lekarza i przy tym bezpieczny. Dodatkowy plus to zawartożć kwasu foliowego i wit. C. Mi bardzo szybko pomógł w anemii, a też dowiedziałam się o nim z kobiecego forum 🙂
23 grudnia 2011 at 11:54bierz codziennie Biofer Folic – do dodstania bez recepty. To jest żelazo + kwas foliowy, działa genialnie, w moim przypadku lepiej niż przepisane przez lekarza żelazo. I do tego jest bezpieczny, nawet dla kobiet w ciąży.
14 stycznia 2012 at 10:09pzrede wszystkim dobre odżywianie to podstawa, musi być dużo żelaza. mi jeszcze co jakiż czas lekarz zalecał wykonywanie badań kontrolnych krwi i moczu żeby sprawdzić jak wygląda postęp choroby. Najlepiej nie szalej z tymi suplementami, a idz do lekarza raz jeszcze i niech Ci coż konkretnie dobierze.
7 kwietnia 2012 at 13:17szpinak i buraczki to teraz Twoi najlepsi przyjaciele 😀
28 grudnia 2012 at 15:33Moja znajoma ma anemie odkąd pamiętam, jeszcze jako dziecko zawsze miała słabe wyniki, mimo że łykała witaminy, zawsze słyszała boże jak ty jesteż blada. Ale już chyba taka jej uroda:) Potem będąc w ciąży miała stwierdzona silną anemię i musiała przyjmować żelazo w zastrzykach. Oprócz tego jadała czerwone mięso, wątróbkę, buraki. Piła sok z buraków i sok z kiszonej kapusty.
29 grudnia 2012 at 01:26wszystko powyżej jak najbardziej – ale przede wsdzystkim żyj normalnie! 👿
i dużo warzyw owoców różnych mięsek – umiarkowanie Kochanie umiarkowanie 😀
3 stycznia 2013 at 10:12Przy anemii trzeba jeżć pokarmy bogate w żelazo. Można też dodatkowo wspomagać się tabletkami. Ale może zdarzyć się też tak, że organizm nie wchłania żelaza z pokarmu, wtedy trzeba brać zastrzyki.
3 stycznia 2013 at 11:59Włażnie wyszperałam na medigo.pl takie zestawienie zawartożci żelaza w poszczególnych produktach:
wątroba wieprzowa 18,7
wątroba wołowa 9,4
fasola biała 6,9
płatki owsiane 3,9
wołowina, polędwica 3,1
cielęcina, łopatka 2,9Niestety wygląda na to, że najwyższą zawartożć ma nielubiana przez Ciebie wieprzowina. :/
Moja znajoma, która miała anemię jadła jednak np. dużą ilożć podrobów i wyszła z niej obronną ręką:)
Życie Ci powrotu do zdrowia!22 stycznia 2013 at 10:01Irka, a masz anemię spowodowaną czym? Niedoborem żelaza? Witaminy B12? Masz za niski poziom hemoglobiny – czy w normie? Na pewno warto jest odpowiednio łączyć produkty – te zawierające żelazo razem z bogatymi w witaminę C. W ten sposób znacznie zwiększysz przyswajania żelaza.
- AutorOdp.