- AutorOdp.
- 28 lutego 2011 at 14:33
Czeżć! Jakiż miesiąc temu oparzyłam sobie nogę wrzątkiem: mała powierzchnia, już w miarę wszytko się zagoiło.. tylko wciąż jest taka czerwona plamka. Słyszałam, że na żwieże oparzenia nie można używać żadnych tłustych mażci, ale skoro to już jest zagojone. Mam w domu Alantan Plus, a z tego co pamiętam on nadaje się do oparzeń. Nadaje się, czy lepiej co innego kupić?
10 marca 2011 at 21:23Oparzenie smaruję się jak najszybciej po uprzednim schłodzeniu.
14 marca 2011 at 21:54Schłodzenie i posmarowanie panthenolem jest bardzo ważne szczególnie zaraz po poparzeniu. Póxniej gdy oparzone miejsce się goi to można stosować mażci- ważne by nie nałożyć ich na żwieżooparzone miejsce
14 marca 2011 at 22:25świetnie sprawdza się mażć detreomycyna na żwieżę oparzenie i nie tylko.
15 marca 2011 at 13:58To antybiotyk chyba, tak? Masz na myżli użycie jej, by zablokować rozmnażanie się bakterii?
15 marca 2011 at 14:17Tak, antybiotyk, jak popytasz to sprzedadzą w niektórych aptekach. Mam na myżli ,że żwietnie się sprawdza przy gojeniu się ran po oparzeniach.
- AutorOdp.