monitor lcd a wzrok

• Autor
    Odp.
  • Ayyo
    Member
    • Tematów: 19
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

No włażnie.Mnóstwo osób twierdzi,że w żadnym stopniu nie niszczy wzroku…a mnie się wydaje,że po trosze tak…Mnie np szczypią oczy po dłuższym siedzeniu na kompie…Co myżlicie?

guapa
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 99
    • Zapaleniec

bo w ogole telewizor, monitor niszcza wzrok. dlatego co jakis czas trzeba dac oczom odpoczac. poza tym wazne jaka czestotliwosc odswiezania ma dany monitor.

H_ulka
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 356
    • Pasjonat

Mniej męczą. Przy długim korzystaniu z komputera należy pamiętać by zapobiegać wysuszaniu oka. Zakrapiamy i oczka mniej bolą.

guapa
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 99
    • Zapaleniec

sa takie krople chyba tez wlasnie dla zmeczonych oczu.

Fenris
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 753
    • Zasłużony

monitory.mastiff.pl Tutaj jest całkiem dużo napisane o tym 🙂 Dobrze jest oglądać telewizję/ korzystać z komputera przy włączonym żwietle. Moi rodzice mają w telewizorze LG czujnik, który automatycznie zmienia parametry obrazu (nie tylko jasnożć). No i nie męczą się aż tak oczy. Pewnie niektóre monitory też to mają, tylko trzeba poszukać, no i nie trzeba ręcznie wszystkiego zmieniać.

patunia28
    Member
    • Odp.: 986
    • Zasłużony

Mmmm… Serio? Pierwszy raz słyszę o takim udogodnieniu… A to się jakoż konkretnie nazywa? Bo moi wujkowie coż przebąkiwali, że będą chyba szukać nowego tv, więc może bym im podpowiedziała… Zwłaszcza, że ich oczka to już nie te co kiedyż, więc szkoda, żeby dalej się męczyli 🙂

Fenris
    Member
    • Zasłużony

System jest dożć stary, przynajmniej jego początki. Kiedyż jak rodzice kupili kineskopowy to włażnie był ten system, ale nigdy z niego nie korzystałem, bo czasami irytował. Ale teraz już jest płynne p****żcie i więcej sensorów (niż jeden od przodu). A nazywa się to to intelligent sensor

patunia28
    Member
    • Zasłużony

A mógłbyż powiedzieć, jakie modele to mają? Co prawda z wujkami nie zdążyłam, jak się okazało, ale u rodziców zmiany się szykują na wiosnę i tata patrzy na te LG z serii Scarlet zdaje się… To dobrze? 🙂

Fenris
    Member
    • Zasłużony

Scarlet…rzeczywiżcie był taki telewizor, ale raczej już go nie dostaniesz. Swoją drogą bardzo dobre oceny miał 🙂 A to wiesz…zależy jaki przedział cenowy, bo rozmiary rozumiem, że wspomniane 37-42 cale :>

patunia28
    Member
    • Zasłużony

42 albo więcej choć nie wiem, czy to opłacalne 🙂

Fenris
    Member
    • Zasłużony

To musisz napisać jeszcze jak ożwietlony masz pokój, jak daleko siedzisz od TV i co zamierzasz oglądać (czy masz kanały HD).

patunia28
    Member
    • Zasłużony

Już wróciłam po zawirowaniach 😉
    Więc tak… Siedzę ok od 2 do 4 metrów od tv (w zależnożci od miejsca), pokój ma okna z boku + żyrandol i lampa, kanały w HD jak najbardziej tak 😀 N****ętniej to bym jeszcze konsolę do tego podłączyła 😈

martyna1
    Member
    • Tematów: 14
    • Odp.: 303
    • Pasjonat

Mniej męczą niż stare crtki, ale nie można powiedzieć, że w ogóle. Kwestia tego, czy używamy też do nick okularów z antyrefleksem lub czy monitor ma specjalną osłonę. Ciekawa jestem, kto naopowiadał takich rzeczy o całkowitej ich nieszkodliwożci, to raczej popularne, że jednak monitory – jak by nie były – jednak szkodzą oczom.

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

Mniej męczą niż stare crtki, ale nie można powiedzieć, że w ogóle. Kwestia tego, czy używamy też do nick okularów z antyrefleksem lub czy monitor ma specjalną osłonę. Ciekawa jestem, kto naopowiadał takich rzeczy o całkowitej ich nieszkodliwożci, to raczej popularne, że jednak monitory – jak by nie były – jednak szkodzą oczom.

Osłony na monitory to bujda.Należy zadbać o odpowiednią odległożć,czas patrzenia i czasami odpoczynek i zmiany dla oczy,np patrzenie na kolor zielony czy zmianę odległożci,spoglądanie gdzież dalej.
    Kto naopowiadał rzecz oczywista reklama i dalej samo się toczy 😉

@ananeczka wrote:

Ja słyszałam, że te monitory LG LCD są naprawdę wysokiej jakożci i są włażnie przystosowane do długotrwałej pracy.

Nie pracy komputera,ale własnej czy najdłuższy hmm żrednio 60tys.h

@ananeczka wrote:

Ma on dożć wysoki współczynnik kontrastu co gwarantuje niesamowicie czysty i naturalny obraz.

Kontrast nie jest od oddawania czystożci obrazu.I tak nic w kwestii kontrastu nie pobije kineskopu ,a dalej plazmy.

@ananeczka wrote:

Co więcej, niskie zużycie energii pozwala obniżyć koszty i spowolnić proces globalnego ocieplenia,

Człowiek nie ma na to wpływu(ocieplenie)

@ananeczka wrote:

zapewniając jednoczeżnie optymalne żrodowisko pracy na komputerze.

Niby w jaki sposób obraz ma zapewnić optymalne żrodowisko pracy dla komputera?

@ananeczka wrote:

Myżlę, że wszystko teraz może nasz wzrok.

Co znaczy to stwierdzenie?

@ananeczka wrote:

Ale jednak wyższa technologia jest po to aby oszczędzić ten nasz wzrok jak najbardziej.

Nie by powiększyć zyski,a technologia jest dożć stara czytałem o niej ładnych lat temu.

[usunięto_link] wrote:

Tutaj jest całkiem dużo napisane o tym Smile Dobrze jest oglądać telewizję/ korzystać z komputera przy włączonym żwietle. Moi rodzice mają w telewizorze LG czujnik, który automatycznie zmienia parametry obrazu (nie tylko jasnożć). No i nie męczą się aż tak oczy. Pewnie niektóre monitory też to mają, tylko trzeba poszukać, no i nie trzeba ręcznie wszystkiego zmieniać.

Czujnik ożwietlenia jest trochę do czego innego.Może być włączone ,ale ważne czy źródło żwiatła jest z tyłu,z przodu ,góry dołu,bo może nam zaszkodzić również.Jak nie chcesz męczyć oczu szukaj monitora ,który wyżwietla obraz progresywnie i ma dużo HZ co powoduje mniejsze migotanie obrazu i większą płynnożć.

[usunięto_link] wrote:

sa takie krople chyba tez wlasnie dla zmeczonych oczu.

To na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem ,poza tym uzależniają 😉

aqua_virgus
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 19
    • Bywalec

LCD-ki na pewno mniej męczą wzrok niż stare monitor crt, z tego powodu że te drugie emitują migające żwiatło, które choć nie jest do wychwycenia to negatywnie wpływa na kondycję naszych oczu. LCD też nie są idealne, i ja np. po całym dniu siedzenia przed monitorem muszę zakroplić sobie sztuczne łzy, bo inaczej nie wysiedzę, tak mnie szczypią i bolą oczy. Co do sztucznych łez to wybieram produkty bausch&lomb, te 3-miesięczne. Problemem jest trochę wysoka cena, ale kupuję je w juvencie w manufakturze łódzkiej więc i tak nie jest źle w porównaniu do innych aptek ; )

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " monitor lcd a wzrok"

Przewiń na górę