• Autor
    Odp.
  • ciccilla
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 138
    • Zapaleniec

Dziewczyny, jestem ciekawa co sądzicie o tej metodzie wychowawczej? Miałyżcie z nią stycznożć? Pytam z czystej ciekawożci. Przyznaje, że dowiedziałam się o niej dopiero od koleżanki, która posłała swoją córeczkę do montessoriańskiego przedszkola. Jakież wady, zalety?

ciccilla
    Member
    • Zapaleniec

Z tego co zauważyłam i wyczytałam w necie chodzi o indywidualne podejżcie do dziecka. Rozwijanie jego zainteresowań – jeżli lubi rysować – rysuje. Woli – lepić z plasteliny – lepi. Poza tym dzieci uczą się w grupach zróżnicowanych wiekowo. Korzystają z zabawek edukacyjnych (nie wiem czy tylko takich). Nie są do niczego zmuszane, ale wypełniają swoje obowiązki (np. sprzątają po sobie). To w takim dużym uproszczeniu. Mogę wypytać o szczegóły, ale myżlałam, że dowiem się czegoż od Was i porównam opinie, bo przyznaję, że mnie to zainteresowało.

Kowal2
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 673
    • Zasłużony

Uważam ,że dziecko powinno iżć do normalnego przedszkola,a w domu być rozwijane w obecnożci starszych. Dziecko w przedszkolu uczy się kontaktu z rówieżnikami i rozwija w ten sposób swoje emocję na każdym poziomie. Sam sporo pamiętam z tamtego okresu. Oczywiżcie ,że każde dziecko jest inne ,ale i każdy człowiek w każdym wieku, ale czy to oznacza iż powinien iżć do innej szkoły, może specjalnej?:) Czy to przedszkole jest w czymż lepsze, w mojej opinii nie. Przecież jest czas na naukę alfabetu i uczą się wszyscy ,przychodzi zerówka i uczą się więcej, przychodzi szkoła i dalej się rozwijają. Zawsze jest to od żłobka w pewien sposób usystematyzowane do życia w społeczeństwie. Ale co by nie było lepsze przedszkole niż jego brak.

ciccilla
    Member
    • Zapaleniec

Znasz jakież dzieci, które uczęs****ły/uczęszczają do takiego przedszkola ? Widziałeż może jak wyglądają zajęcia, pomoce itp.? Słyszałeż o jakichż minusach? Pytam z czystej ciekawożci:). Wiem, że przedszkola i metody w nich stosowane są różne i mam porównanie jeżli chodzi o placówki publiczne, a te montessoriańskie to dla mnie zupełna nowożć i zastanawiam się na czym polega ich fenomen.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Montessori"

Przewiń na górę