• Autor
    Odp.
  • netinka
    Member
    • Tematów: 24
    • Odp.: 171
    • Zapaleniec

Założyłam ten temat, abyżmy mogłby wymieniać się pomysłami, przepisami dotyczącymi powyższego tematu.

Od bardzo dawna „zachorowałam” na pieczenie babeczek i muffinek.
    Najczeżciej kupowałam papierowe foremki, ale chciałabym mieć możliwożć pieczenia wysokich, dużuch muffinek (takich jak np. można spotkać w cukierniach)… Niestety nie mogę znaleźć odpowiedniej formy na tego rodzaju wypieki.

Czy mógłby ktoż mnie poratować? Może Wy widzieliżcie takie formy, gdzież w internecie?

Zasada nr 1:

Aby babeczki i muffinki wyszły wysokie, a nie klapniete należy najpierw rozgrzać piekarnik, a dopiero wrzucić ciasto do pieczenia.

Serdecznie polecam stronę z przepisami: [usunięto_link]

Aż się chce zjeżć te babeczki z monitora, tak pięknie wyglądają 🙂

katia
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 227
    • Zapaleniec

w Ikei na pewno taką widziałam, a ostatnio wypatrzyłam też bardzo dobrą formę w Duce za bodajże 60 zł więc najtańsza może nie była, ale przynajmniej porządna. Wychodzę z założenia że lepiej zainwestować więcej a mieć takie rzeczy na lata – pod warunkiem że oczywiżcie będzie się ich używać.

Ja dopiero zaczynam moją przygodę z muffinkami, na razie lepiej wychodzi mi ich zjadanie niż pieczenie 😆

charlize
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 271
    • Zapaleniec

W ikei na pewno kupisz takie formy do pieczenia babeczek, ja tam kupowałam. A tutaj macie fajny przepis na muffiny bananowo orzechowe:

Składniki

* 1 i 3/4 szklanki mąki
    * – 125 g masła
    * – 3/4 szklanki cukru pudru
    * – 1 cukier waniliowy
    * – 2 dojrzałe banany większe
    * – 4 łyżki żmietany 18%
    * – 2 jajka
    * – 3/4 łyżeczki sody
    * – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * – 50 g czekolady gorzkiej posiekanej
    * – pól szklanki posiekanych orzechów włoskich

Małe babczki na żwiąteczny stół.
    Etapy przygotowania

Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z kuchenki. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy – mieszamy. Dodajemy banany rozgniatamy je widelcem, jajka całe i żmietanę. Mąke z proszkiem i sodą mieszamy razem. Dodajemy do masy, mieszamy wszystko widelcem. Na konic dodajemy orzechy i czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy papilotki do 3/4 wysokożci. Pieczemy w tempraturze 170 stopni przez 20 minut.
    Smacznego 🙂

netinka
    Member
    • Zapaleniec

Znalazłam moją wymarzoną formę do pieczenia!

[usunięto_link]

:)))))

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

Ale mi narobiłyżcie apetytu:) Pięknie wyglądaja,przed żwiętami już nie upiekę ale po na pewno.

1kropelka
    Participant
    • Tematów: 5
    • Odp.: 192
    • Zapaleniec

Mi też aż żlinka cieknie na samą myżl. Nigdy nie piekę babeczek z przepisów bo nie mam odpowiedniej formy. Zawsze kupuje te pudełkowe z oetkera, bo tam są papierowe foremki i łatwo się je robi, a wszystkim domownikom smakują. Może jak się dorobię takiej foremki to się skuszę skorzystać z któregoż przepisu;)

boczus
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 20
    • Bywalec

ja tez robię tylko te gotowe babeczki, najbardziej lubię cytrynowe albo z płatkami czekolady 😀

Mart
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 152
    • Zapaleniec

a ja mam pytanie o foremki. w domu mam same duze formy na ciasta, a do mufinkow potrzebe cos mini size. polecicie coż ? jakas specjalna wielkosc ?

mokka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 11
    • Bywalec

kurde ja ostatnio zrobiłam takie dobre z bananami ale się rozłały:/ bo kupiłamtakie dziadowe foremki papierowe:/// te które są dołączane w dr O’etker są super. Teraz kupię w Ikea bo wydają się porządne;)

dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

wyhaczyłam w sklepie nowe babeczki z konfiturami,
    kupiłam jogurtowe z malinową konfiturą na spróbowanie i są wspaniałe, następnym razem kupię też inne smaki 🙂

netinka
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

wyhaczyłam w sklepie nowe babeczki z konfiturami,
    kupiłam jogurtowe z malinową konfiturą na spróbowanie i są wspaniałe, następnym razem kupię też inne smaki 🙂

Ale to sie samemu pcha do żrodka???
    No takie szybkie to bezproblemowe.
    Jednak tańsze pewnie ze zwykłej mąki. 🙂

A ja ostatnio będą w IKEA, kupiłam sobie foremki papierowe na wysokie muffiny, w sam raz do mojej czadowej z IKEA formy.
    Ale jeszcze ich nie spróbowalam… brak czasu na cudaki :(.

netinka
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

a ja mam pytanie o foremki. w domu mam same duze formy na ciasta, a do mufinkow potrzebe cos mini size. polecicie coż ? jakas specjalna wielkosc ?

Polecam 🙂

[usunięto_link]

dziewucha
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Robi się je bardzo łatwo, najpierw nakłada się ciasto do połowy foremki, potem nakłada się konfiturę i przykrywa resztą ciasta, konfitura jest w saszetce, więc wystarczy naciąć róg i wyciskać konfiturę od razu do foremek.
    Robiłam też takie babeczki z konfiturą jagodową, też wyszły pyszne 😀

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

Robi się je bardzo łatwo, najpierw nakłada się ciasto do połowy foremki, potem nakłada się konfiturę i przykrywa resztą ciasta, konfitura jest w saszetce, więc wystarczy naciąć róg i wyciskać konfiturę od razu do foremek.
    Robiłam też takie babeczki z konfiturą jagodową, też wyszły pyszne 😀

Nie robiłam mufinek:)Potem?tzn po podpieczeniu?

dziewucha
    Member
    • Zapaleniec

nie, przed pieczeniem 🙂 załączam opis z opakowania:

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Muffinki"

Przewiń na górę