• Autor
    Odp.
  • myself
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 101
    • Zapaleniec

Ostatnio ginekolog postawił mi taka diagnozę : nadżerka. Ponoć trzeba wypalić. Wiecie cos na ten temat?? Ktoż juz sie z tym spotkał?? Wogole skad to sie bierze?? Prosze o szczere wypowiedzi..
    Pozdrawiam 🙂

eta
    Member
    • Tematów: 43
    • Odp.: 1270
    • Maniak

jaki masz stopien ja bylam w I stopniu…
    wypalono mi – kwasem i po sprawie 🙂

myself
    Member
    • Zapaleniec

Chodzi Ci o stopien cytologii?? 2 mi wyszła. Bolało to wypalanie?? A wiesz skad sie to bierze??

Buziasia
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 2
    • Początkujący

Skąd sie bierze? Przyczyn jest wiele najczężciej zakazenia bakteryjne. Bardzo duzo jest opisane w internecie. Są rózne metody leczenia nie tylko wypalanie. Można ją także wymrarzać. Wypalanie troszkę boli ale zazwyczaj umieszczone sa w takim miejscu malo unerwionym wiec da sie zniesc. Sam zabieg trwa chwilę i można go zrobić w znieczuleniu miejscowym. Powodzenia!

emi-milka
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 1
    • Początkujący

RODZILAS?BO JAK NIE NIE MOGA CI JEJ WYPALIC,JA TEZ JA MAM .MOJA DOKTOR MOWI ZE CO DRUGA KOBIETA Z TYM SIE SPOTYKA,NIE WIADOMO SKAD TO SIE BIERZE ALE PO PORODZIE PODOBNO ZANIKA

Buziasia
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 2
    • Początkujący

Ja rodziłam i nie znikła!!! I chyba nie ma co zwlekac i jak najszybciej sie jej pozbyc, bo oczywiscie moze ale nie musi, przerodzic sie w cos bardziej niebezpiecznego

maljoanna
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 289
    • Pasjonat

Nadżerka może być spowodowana urazem przez kontakt np.w trakcie używania tamponów, przez infekcje(poważne stany zapalne pochwy) lub przez działanie substancji chemicznych np.żrodki plemnikobójcze zawarte w niektórych globulkach i piankach, na ten stan moze miec wpływ dużąa liczbą partnerów.
    LECZENIE: o ile mi wadomo to można zastosować leki dopochwowe zawierające estrogeny.
    Skuteczną metodą leczenia jest stosowanie laseroterapi.
    W skrajnych przypadkach nadżerkę usówa sie jakoż chirurgicznie

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

lekami dopochwowymi nadzerki usunac sie nie da.
    po porodzie nadzerka nie znika. po porodzie najczesniej sie pojawia.
    jesli nie rodzilas nadzerke poga ci wypalic ale tego nie polecaja bo blizna w tym miejscu moze utrudnic porod (ale nie musi)
    ja osobiscie nadzerke mialam usuwana poprzez zamrazanie i guzik mi to dalo. nadzerke mam nadal

myself
    Member
    • Zapaleniec

Nie rodzilam. Lekarz mi powiedzial, ze lepiej to usunac. Ale jak mowicie o jakis bliznach to juz sie zastanawiam czy aby nie skonsultowac tego z innym lekarzem. Moze to wymrozenie bedzie lepszym rozwiazaniem…

myself
    Member
    • Zapaleniec

ponoc kazdej dziewcynie ktora wspolzyje wychodzi 2 grupa w cytologii. wiecie cos o tym??

myself
    Member
    • Zapaleniec

To ciekawe jak to z tymi grupami cyto jest. moze zalezy tez od organizmu

MalaMi
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 16
    • Bywalec

Ja w trakcie ciąży dowiedziłam sie o nadżerce, jednak lekarz postanowił jej usunięcie przełożyć na „po porodzie” .

Tutaj macie ciekawy artykuł na temat cytologii i co oznacza, która grupa

[usunięto_link]

dom1n1ka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 6
    • Początkujący

Witajcie,
    Ja nadżerkę również miałam. Usunełam ją przez wymrożenie. Bezbolesny i szybki zabieg. Musiałam ją usunać bo pojawiały się stany zapalne. Rok póżniej miałam pobierana cytologię i wynik wyszedł 2. Dostałam leki dopochwowe i stany zapalne minely, a nadżerka nie wrocila.
    Pozdrawiam

myself
    Member
    • Zapaleniec

Ja własnie wykupilam fiolke jakiegos preparatu ktory ma sluzyc wypaleniu nadzerki, szwedzki ponoc bardzo dobry i skuteczny. teraz tylko zostaje mi sie wybrac do lekarza…

Jollanta
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 53
    • Stały bywalec

ja również mam nadżerkę…
    ale MOja doktórka nie polecała wypalania…powiedziała że moża to stosować u kobiet które już rodziły i prawdopodobnie nie beda już rodzić bo podobno jakież blizny zostają i moga się zrosty robić…a z tym jest problem z rozwarciem szyjki macicy…itede…POLECAŁA KRIOTERAPIĘ…to jest zamrażanie…przy wypalaniu jest dym…smród…a tu robi się mały strupeczek który sam odpada bezbolesne…

cytologię miałam dwójeczkę…kobieta która mi pobierała materiał do badania…(swoją drogą miała jakiż układ z pewną panią doktor…rozdawała jej wizytówki na prawo i lewo…oczywiżcie wychwalała pod niebiosa…no i nie drogo a prywatnie…)…od razu wysyłała mnie do tej doktórki…nawet mnie postraszyła że już trzeba i wogóle…że jest bardzo duża nadrzerka…
    moja pani ginekolog przepisała mi jakież tabletki dopochwowe…i było o niebo lepiej bo jak się okazało miałam jakież zapalenie dlatego wyglądało to jak duża nadrzerka…a tamta mnie od razu wysyłała do swojej koleżaneczki… widocznie tak się na tym znała…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Nadżerka"

Przewiń na górę