- AutorOdp.
- 17 kwietnia 2013 at 14:11
Ciekawe, na ile jest to realne zagrożenie…
21 stycznia 2015 at 20:38Soczewki niestety bardzo wysuszają oczy, ale są duzo bardziej wygodne od okularów to fakt.
24 stycznia 2015 at 12:51Trzeba pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji soczewek. Najlepiej czyżcić i dezynfekować bezpożrednio po ich zdjęciu. Trzeba położyć soczewki na czystej dłoni, zaaplikować kilka kropel płynu do czyszczenia i palcem lekko je potrzeć. Dokładnie wypłukać soczewki płynem i włożyć do pojemniczka, które komory wypełniamy płynem. Trzeba często wymieniać płyn, by uniknąć zanieczyszczeń.
4 lutego 2015 at 19:38Nie zdecydowałabym się „p****żć” na soczewki bez uprzedniej konsultacji ze specjalistą, nie zaryzykowałabym swojego zdrowia w żaden sposób. Niestety coraz czężciej ignorujemy zalecenia „higieniczne”.
13 lutego 2015 at 15:22Pielęgnacja soczewek jest bardzo istotna. Przed założeniem/zdjęciem koniecznie trzeba myć ręce, podobnie jeżli chccemy porawić soczewki. Zawsze je myjemy przed włożeniem do pojemnika. Można je zanurzać w płynie lub soli fizjologicznej. Często też wyparzajmy pojemniki:)
16 lutego 2015 at 09:58Jak się z głową te soczewki używa to są one zupełnie niegroźne! A z tego, co słyszałam to soczewki sprawiają, że wada się nie pogłębia, bądź spowalniają pogłębianie się wady wzroku 🙂
28 lutego 2015 at 17:07Tak to prawda, od czasu kiedy noszę soczewki wada przestała mi się pogłębiać. Jeżli chodzi o jakież nieprawidłowożci higieniczne, to mnie nie spotkały, może dlatego, że z dbałożcią je pielęgnuję
7 maja 2015 at 11:48[usunięto_link] wrote:
Soczewki niestety bardzo wysuszają oczy, ale są duzo bardziej wygodne od okularów to fakt.
Dlatego się używa kropel.
9 września 2015 at 08:19Słyszałam o tym problemie, ale dotyczy to osób które w nieprawidłowy sposób dbały o soczewki, np. polewając je wodą z kranu, która jest twarda i zawiera dużo drobnoustrojów – nie znaczy to, że nie nadaje się do picia.
Problemem jest również zasypianie w soczewkach, zbyt długie ich noszenie i brak prawidłowej higieny – słyszałam o badaniach wżród Amerykanów, które wykazały, że zdecydowana większożć grupy badawczej używała soczewek w sposób nieprawidłowy.Nie oznacza to, że soczewki są złe, ale że należy się nauczyć ich używać.
Zanim zdecydujemy się na wybór konkretnych soczewek kontaktowych, to warto więcej o nich poczytać. Na stronie [usunięto_link] znajdują się opisy soczewek jednodniowych, ale nie powinniżmy się ograniczać tylko do tego typu soczewek.
Wyróżniamy jeszcze soczewki dwutygodniowe czy miesięczne. Ważne jest to, że podobnie jak w przypadku okularów możemy nosić soczewki zerówki – dotyczy to przede wszystkim soczewek kolorowych, np. na imprezę. - AutorOdp.