• Autor
    Odp.
  • blekitna
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 37
    • Bywalec

To wcale nie jest tak szybko. średnio wychodziło 4kg na miesiąc. Co prawda ćwicząc zamieniłam tkankę tłuszczową na miężniową, która jest trochę cięższa. Dla mnie najważniejsze było zamiana ubrań w rozmiarze 42 na rozmiar 38, cyfra na wadze nie była taka ważna. Od tego czasu nie muszę kupować nic co ma 4 na przedzie.

masazysta
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 56
    • Stały bywalec

1. Jedz wartożciowe żniadanie!
    W przeciwnym razie szybko dopadną cię skutki spadku poziomu cukru we krwi. Poczujesz ssanie w żołądku, głód, zdenerwowanie, które najłatwiej zaspokoisz żmieciowym jedzeniem: ciastkiem lub drożdżówką. Wprawdzie natychmiast poprawią one twoje samopoczucie, ale jednoczeżnie dostarczą energii w postaci pustych kalorii. Badania potwierdzają również, że niejedzenie żniadania zwiększa ryzyko wieczornego wyjadania zawartożci lodówki.

2. Jedz 4-5 posiłków dziennie!
    Spożywanie tylko jednego czy dwóch posiłków sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej i dodatkowo obniża tempo metabolizmu. Postaraj się, aby przerwy między posiłkami nie były dłuższe niż 3-4 godziny. Tylko wtedy twój organizm najlepiej wykorzysta wszystkie składniki, a przemiana materii nie będzie miała przestojów.

3. Zadbaj o proporcje żywnożci!
    Obiad powinien być najbardziej kalorycznym posiłkiem. Gdy prowadzisz siedzący tryb życia, potrzebujesz nie więcej niż 1800 kcl dziennie, z czego na obiad powinno przypadać 35-40% dziennego zapotrzebowania energetycznego, czyli 630- 720kcl. Zadbaj aby posiłek ten zawierał zarówno węglowodany i białka ( a więc np.: pełnoziarnisty makaron z piersią kurczaka lub rybą), a także warzywa, które są źródłem błonnika oraz witamin i mikroelementów. O tej porze dnia potrzebujesz zarówno energii, jak i sprawnego działania przemiany materii. Nie rezygnuj z kolacji, ale jedz ją na dwie “ trzy godziny przed snem. Wieczorem wybieraj produkty bogate w biało, np.: duszone lub gotowane mięso lub rybę z dodatkiem warzyw. Białko powoduje bowiem wzrost wydzielania hormonu wzrostu, który odpowiedzialny jest m.in. ze spalanie tłuszczów.

4. Pożegnaj żmieciowe jedzenie!
    Fast foody, które zawierają mnóstwo kalorii, ale są ubogie w składniki odżywcze, wpisz na czarną listę. Zamiast nich sięgaj po owoce i warzywa. Nie pij za dużo kawy lub napojów które dają kopa. Zastąp je wodą i żwieżo wyciżniętymi sokami owocowym

basia23
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 132
    • Zapaleniec

a ja podaję link do nowo powstałego profesjonalnego bloga na temat jednej książki na ten temat. to blog mojego znajomego, więc nie piszcie do mnie tylko tam na blogu.
    [usunięto_link]

elzbieta
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 13
    • Bywalec

😆 proponuje wspomóc odchudzanie suplementami żeby organizm otrzymał to co potrzebuje wejdź na strone ************* tam Ci doradzą

Twoja_Figura
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 84
    • Stały bywalec

Zapraszam serdecznie do Nas.
    Choć oczywiżcie tutaj też są słuszne uwagi..jak wyżej ..:)
    Serdecznie Pozdrawiam

Mi
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

Ja na sam początek diety dla autorki postu zmieniłabym godziny spożywania posiłkow, bez jakiż większych ograniczeń co do kalorii. No i lekki sport, ale częsty, typu spacerki, basen, rower, bez przemęczania.
    Absolutnie żadnych drastycznych kroków co do diety czy wysiłku fizycznego. Cały program odchudzania rozłożyłabym na długi okres czasu, nawet na rok. Można się przy okazji nauczyć cierpliwożci.

Też tak kiedyż jadłam- na noc. Wychodziłam bez żniadania z domu, wracałam po szkole i jadłam do samego wieczora. Jak się budziłam następnego dnia to czułam się jeszcze najedzona z kolacji. To było okropne, pomyżleć, że w nocy mój żołądek się tak męczył i biedaczek nie wyrabiał, a tłuszczyk sukcesywnie się odkładał. To było najgorsze co mogłam zrobić dla swojego ciała. Najgorsze było to, że myżlałam że włażnie w ten sposób schudne, bo przecież nic nie jadłam przez pół dnia. A wyszło dokładnie na odwrót 🙁

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Nowicjuszka w odchudzaniu…/potrzebuję rad:)"

Przewiń na górę