- AutorOdp.
- 11 czerwca 2013 at 13:42
Lubicie kasze np. pęczak, jaglana, gryczana, biała. Bez tej ostatniej nie wyobrażam sobie krupniku. Na takie z pozoru nudne produkty zawsze otwiera mi oczy moja znajoma, zapalona wegetarianka. I o ile gołąbki z kaszą gryczaną zna chyba każdy, tak np. kasza gryczana z czosnkiem i pietruszką?
24 czerwca 2013 at 09:34A ja uwielbiam kaszę gryczaną w czystej polskiej postaci czyli na sypko z mlekiem zsiadłym. Teraz latem smakuje wyżmienicie bo jest lekka a sycąca. A pozostałe? Z pęczakiem zawsze mam problem, nie chcę zrobić papki przez co często wychodzi za twardy. Jutro w planach mam pęczak z warzywami i kurczakko, jak mi się uda to podzielę się przepisem. Najmniej jadam wiejskiej białej bo chyba byłam za leniwa. Teraz coraz więcej fajnych, oryginalnych przepisów z kaszą pojawia się na różnych kulinarnych blogach. Ja akurat kilka wege i nie wege żledzę i wiem, że modne teraz jest robienie zapiekanek, sałatek, kotlecików włażnie z kaszą.
9 lipca 2013 at 19:12Lubię i jadam, niestety nie za często. Jutro coż zrobię z kaszą bo mi przypomniałaż o niej. Nie znam się na rodzajach kasz rozróżniam ciemną, białą i grubą czyli pęczak. Pęczaka moja mama robiła z sosem z wątróbek, którego nie cierpię. Stąd moja niechęć do niego.
Za to polecam eksperymentować z kaszą. Co powiecie na lody albo koktajl z kaszą?2 sierpnia 2013 at 13:11Na początku kasze mi nie smakowały, ale stopniowo się do nich przyzwyczaiłam. 🙂 I po prostu używam zamiast ryżu czy makaronu do różnych dań, pasują równie dobrze. 🙂
5 sierpnia 2013 at 00:38[usunięto_link] wrote:
A ja uwielbiam kaszę gryczaną w czystej polskiej postaci czyli na sypko z mlekiem zsiadłym.
mniam :}}
[usunięto_link] wrote:
Teraz latem smakuje wyżmienicie bo jest lekka a sycąca.
dooobra, Hulka, przeeestań, bo Cię zjem przez ten wredny ekran 😆
[usunięto_link] wrote:
A pozostałe? Z pęczakiem zawsze mam problem, nie chcę zrobić papki przez co często wychodzi za twardy. Jutro w planach mam pęczak z warzywami i kurczakko, jak mi się uda to podzielę się przepisem.
o! 😯 może być z kurczakiem 😛
[usunięto_link] wrote:
Najmniej jadam wiejskiej białej bo chyba byłam za leniwa.
też tak myżlę… kurde, Hulka, chyba się uzależniłem od Ciebie 👿
[usunięto_link] wrote:
Teraz coraz więcej fajnych, oryginalnych przepisów z kaszą pojawia się na różnych kulinarnych blogach. Ja akurat kilka wege i nie wege żledzę i wiem, że modne teraz jest robienie zapiekanek, sałatek, kotlecików włażnie z kaszą.
koniecznie jeszcze popisz, bo mi żlinka cieknie… Hulka :-
15 października 2013 at 11:33Za kaszami jakoż nie przepadam,jem bardzo rzadko- 1 lub 2 do roku. Zazwyczaj z warzywami i mięsem. Zdecydowanie bardziej wolę ryż lub makaron.
23 listopada 2013 at 22:02kasza nie musi być nudna
fajny przepis to kasza z mielonym i pomidorami
całożć zapiekamy, możemy dodać przyprawy wedle uznania bo kaza przyjmie wszystko 🙂19 października 2015 at 10:43kasza może być nudna tylko wtedy kiedy nie jest odpowiednio doprawiona i przygotowana. Kiedyż przykładowo kompletnie nie lubiłam gryczanej, teraz uwielbiam, najprostsze ale jakie smaczne danie to zwyczajna prażona kasza gryczana ugotowana, dobrze przyprawiona delikatnie solą, czosnkiem i ostrą papryczką delikatnie, a do tego chociażby warzywa na patelnię również przyprawione i jest cud miód i orzeszki 🙂 wszystko kwestia dobrych przypraw, a zazwyczaj zamawiam je w internecie [usunięto_link] , wtedy mam wszystko pod ręką i taniej 🙂
22 listopada 2016 at 14:24Kasze zawierają wartożciowe składniki dla naszego zdrowia dlatego warto mieć je w naszym codziennym menu. Jak je przygotować? Sposobów jest wiele, a to jako dodatek do mięs, zapiekanka czy nawet kotlety. Zawsze szukam inspiracji w internecie i tu staram się wyszukiwać nowych pomysłów na potrawy z kaszy.
17 stycznia 2017 at 16:13Ja bardzo lubię kasze. Ostatnio zajadam się kaszą bulgur, do której można dodać wszystko i na słono i na słodko. Lubię też kaszę jaglaną oraz gryczaną.
15 października 2017 at 11:07Ostatnio ciągle robię coś z kaszą i znalazłam dobry sposób, żeby podkręcić jej smak – podlewam ją bulionem Krakus. Jest bez konserwantów, a dzięki niemu kasza nabiera cudownego aromatu. Wreszcie odżywiam się #sprytnieizdrowo
16 października 2017 at 19:45KAsza nie jest nudna i nigdy nie była.. sam fakt tego że jest jej tyle rodzai…
Jest teraz też masa blogów z różnymi przepisami i na słodko i na słono…18 października 2017 at 15:13Wszelkie kasze uwielbiam i na słodko i na słono 🙂 Dzieci moje też . A bulionem wspomnianym podlewam risotto, które raz w tygodniu musi być. A i ostatnie moje odkrycie to czarna fasola 🙂 mega zdrowa.
27 lutego 2018 at 23:46Uwielbiam kaszę i jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków ale i jako główny składnik dania, np w postaci kotletów….
12 września 2018 at 11:16Do smaku kaszy chyba po prostu trzeba się przyzwyczaić. Ja często robię na obiad z mięsem i dodaję np. ogórki kiszone albo korniszony z chili od Krakusa – i pyszny obiad gotowy!
- AutorOdp.