- AutorOdp.
- 28 maja 2010 at 10:49
Czy znacie tą chorobą. Wygląda przerażająco. Czy da się to wyleczyć? Jakie są metody leczenia? Jak w ogóle odróżnić zwykłą opuchliznę od obrzęku limfatycznego?
30 maja 2010 at 20:02o rety…pierwsze słyszę? Ja ciągle mam spuchnięte nogi…mam nadzieje ze to nie obrzek limfatyczny….
10 czerwca 2010 at 06:47Tak jak napisała Andżelika najlepszą metodą na obrzęk jest masaż takim aparatem do masażu uciskowego… coż o tym wiem jako amazonka … po amputacji piersi pojawił mi się obrzęk limfatyczny ręki i od tego czasu na stałe jestem związana z takim sprzętem. Polecam też ćwiczenia z unoszeniem ręki do góry.
18 lipca 2010 at 17:09@andszym wrote:
Brendo,
Aby odróżnić chorobę od zwykłej opuchlizny można skorzystać z trzech metod:
– badanie lekarza na podstawie obrazu klinicznego (lekarz ogląda i ocenia)
– badanie krwi (morfologia/OB)
– najbardziej skomplikowane : Badanie limfoscyntygraficzneChorobę można leczyć za pomocą kompresoterapii, masaż limfatyczny, ćwiczenia fizyczne i oddechowe, unoszenie kończyny.
Niestety obrzęk limfatyczny nie jest w 100% uleczalny. Trzeba systematycznie masować bo inaczej obrzęk się 'odnawia’. Ja po wypróbowaniu wielu metod skonczyłam na aparacie do masażu limfatycznego który wykorzystuje codziennie. Kupiłam coż takiego:
[usunięto_link]
Dla Zonii30: Oprócz działania na obrzęk limfatyczny aparat pomaga na zwykłą opuchlizne nóg po całodziennym siedzeniu przy biurku.
Pozdrawiam,
AndzelikaCiekawe informacje.Tylko trudno znaleźć dobrego lekarza który nie tylko zdiagnozuje czy to tylko p****żciowy objaw czy ma podłoże chorobowe.Moja znajoma z pracy miała taki problem,włażciwie ma go od kilu lat,wstydzi się pokazywać nóg i nie może znaleźc lekarza który jej pomoże.
19 sierpnia 2010 at 19:31Witam, zapraszam wszystkie osoby odwiedzające ten wątek na stronę
Polskiej Fundacji Limfologicznej:
[usunięto_link]
Stanowi ona źródło informacji o obrzękach limfatycznych i metodach ich leczenia. Ponadto, zaczęło tam funkcjonować forum.
Myżlę, że warto sprawdzić 🙂
21 sierpnia 2010 at 18:19[usunięto_link] wrote:
Witam, zapraszam wszystkie osoby odwiedzające ten wątek na stronę
Polskiej Fundacji Limfologicznej:
[usunięto_link]
Stanowi ona źródło informacji o obrzękach limfatycznych i metodach ich leczenia. Ponadto, zaczęło tam funkcjonować forum.
Myżlę, że warto sprawdzić 🙂
Bardzo ciekawa inicjatywa.
Przejrzałam i rzeczywiżcie jest wiele ciekawych rzeczy nawet dla osób których nie dotyczą takie objawy.5 października 2010 at 20:13W ramach II Międzynarodowego Kongresu Limfologicznego, w dniu 14 listopada 2010 odbędą się Zajęcia Edukacyjne dla Pacjentów.
Polska Fundacja Limfologiczna oraz Polskie Towarzystwo Rehabilitacji Oddział Warmińsko-Mazurski zapraszają serdecznie wszystkich zainteresowanych poszerzeniem swojej wiedzy na temat obrzęków limfatycznych oraz metod ich leczenia.
Szczegóły [usunięto_link]25 listopada 2010 at 14:05Do niedawna to praktycznie nie wiedziałam jak może wyglądać obrzęk limfatyczny, ale przeglądałam sobie ulotkę Vimedu pod katem diety metabolicznej i natrafiłam na to włażnie schorzenie. Przerażające i na pewno uciążliwe. Klinika zajmuje się leczeniem takich schorzeń, jest jedną z lepszych w kraju, więc sadze, ze warto się zwrócić do nich, jeżeli dotknie nas takie schorzenie.
27 listopada 2010 at 12:23To trudne schorzenie, dobrze, ze coraz więcej sie o nim mówi.
- AutorOdp.