- AutorOdp.
- 18 września 2015 at 09:57
Czy znacie jakież oddziały integracyjne dla dzieci z autyzmem w Krakowie? Po wpisaniu w necie wyskakuje mi włażciwie tylko jeden, a cała reszta to tylko i wyłącznie przedszkola integracyjne.
Orientujecie się może coż więcej w tym temacie?21 września 2015 at 08:54Oddział integracyjny? A to jest jakaż różnica między oddziałem a przedszkolem? Ja bym na Twoim miejscu skupiła się po prostu na przedszkolach.
21 września 2015 at 18:34Tzn oddział a przedszkole to jednak trochę co innego 😉
Podstawową różnicą jest to, że taki oddział integracyjny jest dla dzieci wysoko funkcjonujących, które w terapii poczyniły już pewne postępy. Do tego w takim oddziale integracyjnym jest około 4 dzieci z autyzmem i 6 dzieci zdrowych. Dzięki temu grupy są małe, kameralne co stwarza tym dzieciom lepsze warunki. W przedszkolu integracyjnym nie ma szans na takie warunki i do tego na dobrą terapię.Ja póki co, w Krakowie znalazłam taki oddział integracyjny Promitis. Dlatego dopytuję czy ktoż zna ten oddział bądź jeszcze jakież inne żeby móc porównać sobie co te placówki dokładnie proponują.
22 września 2015 at 07:38hm, ciekawy temat. szczerze mówiąc nie słyszałam o takich oddziałach. ja jestem jedynie zorientowana w temacie przedszkoli integracyjnych i przedszkoli terapeutycznych. możesz napisać więcej na ten temat?
22 września 2015 at 12:29Generalnie nie bardzo wiem co pisać więcej, bo nie wiem co Cię interesuje. Zresztą sama dopiero zgłębiam temat 😉 Póki co bazuje na tym co przeczytałam u nich na stronie [usunięto_link]
Poczytaj sobie, bo tam jest sporo informacji. Z tego co widzę, to chyba nie ma w Krakowie więcej takich miejsc, dlatego planuję wybrać się do promitis po weekendzie i porozmawiać z dyrekcją.No chyba, że ktoż coż jeszcze podrzuci. Kto się orientuje jeszcze w temacie?
- AutorOdp.