Odstawienie pigułek a regularnożć cyklu

• Autor
    Odp.
  • iwyl
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 109
    • Zapaleniec

Czy któraż z was miała problem po odstawieniu pigułek z regularną miesiączką?
    Ja odstawiłam pigułki w MAJU 2008, brałam ponad rok, do tej pory mam nieregularne cykle. Mam za sobą od tego czasu dwie wizyty u ginekologa, cytologię i USG, wyniki mam dobre.
    Proszę o odpowiedzi, jestem i zirytowana i załamana obecnym stanem rzeczy, wczeżniej miałam zawsze regularne cykle, a teraz mam tygodniowe lub dwu tygodniowe spóźnienia. Męczę się przy tym niesamowicie, mam bóle brzucha i głowy i oczywiżcie PMSa, sama ze sobą nie mogę wytrzymać. ginekolog rozłożył ręce i powiedział, że tak często bywa, ale mnie ciekawi ile to może jeszcze trwać? Czy ktoż tutaj przeżywał coż podobnego??

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Skoro odstawiłaż w maju to juz powinno wszystko się unormować-zazwyczaj w przeciągu kilku miesięcy organizm pracuje już swoim tempem a w tej sytuacjii minęło już grubo ponad pół roku… Skoro robiłaż badania i wyniki są wporządku to nie ma się o co az tak znowu martwić: albo Twój organizm potzrebuje więcej czasu aby powrócić do funkcjnowaniebez sztucznych hormonów albo poprostu pigułkami rozregulowałaż sobie całkiem organizm! Warto się zastanowic co to były za pigułki,czy miały dużą zawartożć hormonów i czy lekarz dobrał je tak „na oko” czy po uprzednim wykonaniu badań w celu dobrania jak najlepszych pigułkek! Warto p****żć sie do lekarza endokrynologa lub poprostu poprosić ginekologa o skierowanie na badania poziomu hormonów-możliwe że w Twoim organizmie rozpętała się burza hormonalna i tzreba ją będzie ustabilizować-możliwe,że innnymi (tym razem lepiej dobranymi!) tabletkami antykoncepcyjnymi!
    Pozdrawiam

iwyl
    Member
    • Zapaleniec

dzięki za odp.
    Miałam robione badania przed przepisaniem pigułek, brałam Yasminelle, podobno mają najmniejsze stężenie hormonów wżród obecnie sprzedawanych pigułek.

Lady_Kala
    Member
    • Maniak

Może nie najmniejsze ale napewno jedno z mniejszych! Słyszałam zresztą dużo bardzo pozytywnych opinii o tych akurat pigułkach…
    Ale te badania poziomu hormonów warto zrobić…
    A jak to dokładnie jest: bywa tak,że nie masz okresu wogóle czy poprostu cykle nie są regularne?

iwyl
    Member
    • Zapaleniec

Mam miesiączki ale nieregularnie, przykładowo mój cykl zawsze trwał 31 dni, od sierpnia skacze od 36 do 47

Lady_Kala
    Member
    • Maniak

No to badania hormonalne i będzie wiadomo jak sobie z tym poradzić! Może trzeba będzie mocniejsze tabletki,żeby uregulowac cykle…

iwyl
    Member
    • Zapaleniec

Rzecz w tym, że ja już nie chcę brać pigułek:)

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Odstawienie pigułek a regularnożć cyklu"

Przewiń na górę