- AutorOdp.
- 22 marca 2007 at 13:37
NA początku miałąm pod koniec miesiąca, potem mi sie zmienilo i mialam miedzy 14 a 16. A teraz powinnam miec, jest 22, a tu dalej nic… Nie wiem co jest grane. Mam 15 latek jakby cos
22 marca 2007 at 14:52Nie martw się na zapas!
Młode dziewczyny mają prawo miesiączkować nieregularnie, gdyż ich układ endokrynny, czyli gruczoły odpowiedzialne za wydzielanie hormonów, dopiero kształtuje się i dojrzewa.
Mniej więcej po 14-24 miesiącach od pojawienia się pierwszego okresu, dziewczyna powinna miesiączkować regularnie.
Zdarza się jednak, że cykl się wydłuża lub skraca – miesiączka pojawia się wtedy zbyt wczeżnie lub spóźnia się. Może to być spowodowane zmianą klimatu, nieregularnym trybem życia, albo silnymi emocjami. Jeżli takie zaburzenie cyklu występuje sporadycznie – to nie ma dramatu. Tak po prostu się zdarza. Jeżli miesiączka jest wciąż nieregularna, nie wolno tego bagatelizować – trzeba iżć do lekarza.22 marca 2007 at 14:52Nie martw się na zapas!
Młode dziewczyny mają prawo miesiączkować nieregularnie, gdyż ich układ endokrynny, czyli gruczoły odpowiedzialne za wydzielanie hormonów, dopiero kształtuje się i dojrzewa.
Mniej więcej po 14-24 miesiącach od pojawienia się pierwszego okresu, dziewczyna powinna miesiączkować regularnie.
Zdarza się jednak, że cykl się wydłuża lub skraca – miesiączka pojawia się wtedy zbyt wczeżnie lub spóźnia się. Może to być spowodowane zmianą klimatu, nieregularnym trybem życia, albo silnymi emocjami. Jeżli takie zaburzenie cyklu występuje sporadycznie – to nie ma dramatu. Tak po prostu się zdarza. Jeżli miesiączka jest wciąż nieregularna, nie wolno tego bagatelizować – trzeba iżć do lekarza.22 marca 2007 at 15:27Pierwszy raz mi się zdarzyło, zawsze miałam regularnie…
22 marca 2007 at 15:27Pierwszy raz mi się zdarzyło, zawsze miałam regularnie…
22 marca 2007 at 22:45spokojnie czasem tak sie zdarza nie ma co panikowac – jakby sie to powtórzyło to mozna sie skonsultowac z lekarzem ale narazie spokojnie
22 marca 2007 at 22:45spokojnie czasem tak sie zdarza nie ma co panikowac – jakby sie to powtórzyło to mozna sie skonsultowac z lekarzem ale narazie spokojnie
27 marca 2007 at 11:26dlaczego to wlasnie my mamy miesiaczki??i to zeby jeszcze nie bolesne byly!!!!!!!a tu rozrywa
27 marca 2007 at 11:26dlaczego to wlasnie my mamy miesiaczki??i to zeby jeszcze nie bolesne byly!!!!!!!a tu rozrywa
10 kwietnia 2007 at 09:43ja w tym miesiącu też tak miałam (wiosna czy co :P)
ale w poprzedniej miesiączce brałam specjalne leki na obfitożć a potem luteinę więc u mnie jest inna sytuacja.
wiem że teraz cię może wszystko boleć itp. 😛 ale wytrzymaj. będzie dobrze 😉10 kwietnia 2007 at 09:43ja w tym miesiącu też tak miałam (wiosna czy co :P)
ale w poprzedniej miesiączce brałam specjalne leki na obfitożć a potem luteinę więc u mnie jest inna sytuacja.
wiem że teraz cię może wszystko boleć itp. 😛 ale wytrzymaj. będzie dobrze 😉10 kwietnia 2007 at 17:32Ja tez mam czasami tak, że okres mi sie przestawia, ale po jakimż czasie wszystko wraca do normy 😉
10 kwietnia 2007 at 17:32Ja tez mam czasami tak, że okres mi sie przestawia, ale po jakimż czasie wszystko wraca do normy 😉
11 kwietnia 2007 at 06:55moje pierwsze miesiaczki wygladaly tak ze mialam okres przez tydzien pozniej nie mialam przez 2 – 3 miesiace i znow tydzien. pozniej mialama co 30-40 dni. poczatki byly okropne i bolesne.
teraz po tylu latach meczarni biore tabletki antykoncepcyjne(jestem dzieciata) i okres mam zawsze we wtorki o 3 w nocy 🙂 oczywiscie we wtorki co cykl 🙂
11 kwietnia 2007 at 06:55moje pierwsze miesiaczki wygladaly tak ze mialam okres przez tydzien pozniej nie mialam przez 2 – 3 miesiace i znow tydzien. pozniej mialama co 30-40 dni. poczatki byly okropne i bolesne.
teraz po tylu latach meczarni biore tabletki antykoncepcyjne(jestem dzieciata) i okres mam zawsze we wtorki o 3 w nocy 🙂 oczywiscie we wtorki co cykl 🙂
- AutorOdp.