- AutorOdp.
- 13 sierpnia 2007 at 20:14
Hej:), czytałam, że nie można opalać się kiedy bierze się tabletki, gdyż mogą wyskoczyć białe plamy:/.
od 2 lat nie poszlam na solarium. A teraz usłyszalam od kolezanki, że ona bierze i sie opala i nie ma problemu, mówi że tak piszą. Myslalam ze od jednego opalania mogą się te plamy pojawić, ale chyba jedno, czy dwa opalania nie zaszkodzą.
A jak to jest z Wami, opalacie się i bierzecie tabsy?
15 sierpnia 2007 at 10:32Ja brałam tabsy i chadzałam na solarium…tak od czasu do czasu żeby ciałko wygrzać. I wszystko było OK.
Najlepiej zapytaj o to przy okazji swojego „dowcipnego” 😆 doktora..15 sierpnia 2007 at 15:14Ja chodzę na solarium, biore tabletki i nic mi nie ma 😛
28 sierpnia 2007 at 22:43Ja tez jak chodze d czasu do czasu na solarium to nic mi nie jest. Ale jak ostatnio spedzilam tydzien nad morzem praktycznie codziennie sie opalajac, to owszem niestety pojawily mi sie. Na szczescie wraz z opalenizna zniknely
29 sierpnia 2007 at 11:24[usunięto_link] wrote:
Ja tez jak chodze d czasu do czasu na solarium to nic mi nie jest. Ale jak ostatnio spedzilam tydzien nad morzem praktycznie codziennie sie opalajac, to owszem niestety pojawily mi sie. Na szczescie wraz z opalenizna zniknely
😯 o kurde.. a ja za rok chce się wybrać do Egiptu lub Tunezji.. nie strasz.. 😛 a z tabletek nie mogę zrezygnować akurat wtedy.. bo z Tomciem pojade.. Nie byłby zadowolony raczej 😛
1 września 2007 at 20:41jak brałam pigułki (obecnie nie, bo jestem sama no i nie mam takiej potrzeby) to bez względu na to, czy od czasu do czasu wybrałam się do solarium czy też dniami wylegiwałam się plaży – żadnych plam nie miałam 🙂
6 września 2007 at 20:14No nie chcialam nikogo straszyc 😀 Mysle ze to nie powinno byc powodem odwolania wyjazdu, ale niestety tabletki anty wywoluja fotouczulenie. Wszystkiemu winne sa progestageny w nich zawarte. Przyspieszaja one uwalnianie melaniny no i jak dodamy do tego promienie UV, drugi czynnik przyspieszajajcy jej uwalnianie. No dlatego rozne bywaja pozniej efekty opalania.
25 listopada 2007 at 22:21@Onione wrote:
Mogą występować plamy, ale raczej barwnikowe- czyli o ciemnym zabarwieniu. Ja tak miałam po Cilest.
ja tez ! 😈
12 czerwca 2013 at 11:14od kilku lat biorę tabsy, opalam się i jest wszystko ok. Gdyby kobiety biorące tabsy nie mogły sie opalać plaże byłyby puste:) jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
25 czerwca 2013 at 18:05a ja powiem Wam ze może się tak zdarzyć;/siostra miała taki problem, tylko nie chodziła na solaruim a wyskakiwały jej plamy od słońca, okazało się że od tabletek zmieniła było lepiej, więc ostrożnie lepiej się dowiedzieć niż później męczyć jak to zatuszować
6 lipca 2013 at 12:17Zmiany skórne mogą pojawić się w czasie stosowania antykoncepcji, choć ich częstotliwożć występowania jest mała. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, u której z pacjentek takie zmiany wystąpią. Zależy to głównie od indywidualnej skłonnożci do powstawania zmian skórnych. Czężciej pojawią się one w grupie kobiet z jasną karnacją, licznymi pieprzykami i piegami. U kobiet, które często się opalają i jednoczeżnie stosują hormonalną antykoncepcje mogą pojawić się przebarwienia o charakterze plam pigmentacyjnych, przejażnień, ale także do różnego rodzaju podrażnień skóry: czerwonych plamek, występowania rumieni, bolesnożci miejsc wystawionych na działanie słońca. W takich przypadkach wskazana będzie konsultacja dermatologiczna i następnie ginekologiczna “ w ostatecznożci nawet rezygnacja z hormonalnej terapii doustnej.
Odpowiedzi na w/w pytania nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i w żaden sposób nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.
19 października 2013 at 11:00Mi nigdy nic nie bylo..
21 października 2013 at 13:58Lepiej się jednak zapytać jakiegoż lekarza 😉
21 października 2013 at 14:48Pierwsze słyszę, raczej nie powinno Ci nic być 😕 Ja nie miałam nigdy żadnych problemów, ani moje koleżanki.
4 listopada 2013 at 19:11Mi nic nie było po tabletkach i opalaniu w solarium lecz po opalaniu nad morzem niestety mam plamki lekkie.
- AutorOdp.