- AutorOdp.
- 8 kwietnia 2011 at 12:29
Dodaję do posiłków błonnik vitalio, albo tańsze zamienniki, ale i tak drogo to wychodzi. Otręby są zdrowsze i tańsze przede wszystkim. Moje pytanie: kto ma pomysł, co fajnego można zrobić z otrębami? Coż „ugotować”, do czegoż dodać, w jakiej ciekawej postaci jeżć? 🙂
9 maja 2011 at 17:14Ponoć dieta Dukana zawiera wiele przepisów z użyciem otrębów, więc poszukam sobie, no 😀
3 kwietnia 2012 at 20:51Dzienne zalecane spożycie błonnika wynosi 20-40 gr a otręby są jego doskonałym źródłem (powodują uczucie sytożci, regulują pasaż jelitowy, czyli żwietne dla osób, które dbają o sylwetkę). Można je wymieszac z jogurtem, sokiem, dodac do płatków z mlekiem, zrobic wlasne musli albo granolę, przygotowac zdrowe desery (w pucharku układamy warstwami np. jogurt grecki, otęby, zmiksowane mrożone owoce), a te smakowe można jeżc nawet na sucho, oczywiżcie popijając odpowiednią ilożcią płynu. Osobom, które nie mogą się przełamac zostaje posiłkowanie się suplementami diety, albo zwiększenie ilożci owoców i warzyw w diecie.
4 kwietnia 2012 at 10:45Dobre są placuszki otrębowe – na słodko i wytrawne, no i bardzo dobre spody do pizzy wychodzą z otrębów.
9 lipca 2012 at 07:39ja polecam racuchy owsiane, które ostatnio na rynek wypużciło Sante, których podstawowym składem jest mąką pszenna i aż 41,3% otrąb owsianych, będących ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. można do nich dodać jakież owoce w celu „ulepszenia smaku”, osobiżcie polecam żurawinę.
5 sierpnia 2012 at 09:17Ja otręby dodaję do placuszków takich na patelnię, zamiast mąki (pasują na słodko i na wytrawnie) 🙂
21 sierpnia 2012 at 10:49też staram sie chociaż raz w tygodniu jadać placuszki z otrębami, ale tak jak wspomniałam muszę dodać jakież owoce, żeby poczuć słodycz, której na codzień sobie odmawiam, ostatnio skusiłam sie na jadogy goji, podobno przypisuje im się włażciwożci przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne.
30 sierpnia 2012 at 07:29zobaczyłam na tej stronce racuchy owsiane i mnie mocno dręczą 😀 A ten przepis bułeczek owsianych rewelacyjny. Mam jeszcze własnej roboty drylowane wisienki – będzie rewelacja 🙂
nie sądziłam, że otręby przypadną mi do gustu ;P26 września 2012 at 15:01Otręby dodaję tylko tam gdzie się da 🙂 Polecam dorzucić do zupy, jeżli potrzebujecie odrobinę ją zagężcić. Nie będę się powtarzać odnożnie zastosowania, bo bym tylko dublowała powyższe wypowiedzi!
30 września 2012 at 19:29Ja dopiero odkrywam zastosowanie otrąb zatem niewątpliwie przeze mnie co najwyżej informacja będzie lepiej przyswojona.
5 października 2012 at 13:53Tak sobie włażnie myżlę na temat otrąb, do czego można je jeszcze dodać? Nie jem mięsa smażonego, więc nie sprawdzę czy do panierki się nadaje. Podejmie się ktoż wyzwania? 😉
10 października 2012 at 12:33[usunięto_link] wrote:
Tak sobie włażnie myżlę na temat otrąb, do czego można je jeszcze dodać? Nie jem mięsa smażonego, więc nie sprawdzę czy do panierki się nadaje. Podejmie się ktoż wyzwania? 😉
Podejmę się jak najbardziej. Zazwyczaj robię na suchej bułeczce to czemu by nie dodać 🙂 Dam znać 🙂
12 października 2012 at 13:30Otrębowe cisteczka mozna zrobić, są pycha. Ja dodaję otreby do panierki i do placków ziemniaczanych, są wtedy bardziej chrupiace i nie rozpadają się na patelni.
14 października 2012 at 13:37A ja próbowałam nowy przepis, który znalazłam ostatnio 🙂 Placuszki otrębowe z dodatkami! W przepisie są banany, ale próbowałam też z warzywami 🙂
Otręby pszenne 12 g (3 płaska łyżka)
Jaja kurze całe 60 g (1 szt.)
Kefir naturalny 150 g
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Soda oczyszczona 1 gWszystkie składniki ze sobą zmieszać tak aby powstała papka. Jeżli jest za rzadka można dodać troszkę mąki razowej. Proszku lub sody dodajemy szczyptę lub dwie. Do wymieszanego ciasta możemy np. wkroić banany ( pyyycha ) lub zetrzeć jabłko i dodać cynamon. Przepis można dowolnie modyfikować 🙂
źródło: vitalia.pl15 października 2012 at 09:17OO, to brzmi pysznie, wypróbuje, może takie selerowe bym zrobiła….
- AutorOdp.