- AutorOdp.
- 18 listopada 2010 at 22:34
Czy ktoż wie może co to jest Pesto?a wlasciwie z czego się sklada?wiec ze jest zielone i czerwone..ale co to takiego?!
6 stycznia 2011 at 13:59bazylia, orzeszki piniowe i oliwa, kiedyż miałam gdzież przepis, ale ze względu na cenę orzeszków piniowych w Polsce, opłaca się bardziej kupić gotowe pesto w słoiczku, osobiżcie bardzo lubię 🙂
3 kwietnia 2012 at 20:57Zielone pesto- pęczek bazylii, orzeszki pinii, parmezan, oliwa. Wszystko zmiksowane na gładką masę. Można przygotowac i jest również smaczne bez orzeszków piniowych, które jak słusznie zauważono są dożc drogie.
Sos łatwy w przygotowaniu, i bardzo smaczny. Jest typowy dla diety żródziemnomorskiej, która uznana jest za jedną z najzdrowszych. Wprawdzie sos jest dożc kaloryczny, ale nie dodaje się go dużo, makaron (jeżli ugotowany al dento- czyli twardawy- ma mniej kalorii) ma byc nim tylko obklejony. W ramach zróżnicowanej diety może byc jedzony przez osoby dbające o linię 🙂4 kwietnia 2012 at 10:44Ja też bardzo lubię pesto kusi mnie, żeby kiedyż samej zrobić, bo to jest przecież bardzo proste 😉
5 sierpnia 2012 at 09:13Pesto może być z różnych ziół i warzyw. Ja sama czasami robię pesto z rukoli i orzeszków piniowych. Co prawda tradycyjne pesto jest na oliwie z oliwek, ale dla mnie w takiej formie jest zbyt gorzkie, więc daję olej rzepakowy – nie ma wcale smaku i tylko nadaje fajną konsystencję. A przy okazji jest zdrowszy od oliwy, co mało kto wie 🙂
5 października 2012 at 14:00Moje pesto jest nieco inne: żwieża bazylia i pietruszka, pestki słonecznika (są tańsze niż pini), ser żółty, czosnek, sól morska o obniżonej zawartożci sodu, a z dodatkiem potasu. To wszystko zmielić na jednolitą masę. Do tego makaron, n****ętniej razowy. Pesto można też stosować do innych różnych sałatek. Mam znajomą, która uwielbia kanapki z pomidorem i pesto!
30 października 2012 at 16:26Pesto jeszcze nie jadłam, ale tak zachwalacie że na pewno wypróbuję tylko trzeba na zakupy sie wybrać 😀
- AutorOdp.