- AutorOdp.
- 14 września 2015 at 08:12
Mój syn (9lat) marzy o psie. Cóż, obiecałam kupić, lecz nie wiem jaką rasę wybrać. Chcę żeby piesek był mądry, a przede wszystkim bezpieczny. Jaką psią rasę polecacie?
15 września 2015 at 10:00pies to nie zabawka
9 lat to za mało, żeby powierzać opiekę i odpowiedzialnożć za żywe stworzenie- poczekaj z 2-3 lata
upewnij się, że możecie mieć psa, czyli, pomijając inne kwestie:
– kasę na jedzenie jakaż 100zł miesięcznie minimum
– kasę na szczepienia 200zł rocznie, czasem się uda 150zł
– wyprawka, czyli posłanie, miski, smycz, obrożę, kaganiec, jeżli jeździcie samochodem i pies jeździ z wami to specjalne pasy bezpieczeństwa dla psa
– ewentualne opłaty obowiązujące w waszym mieżcie, poza tym woreczki na kupy, dużo woreczków, bo kupy po swoim psie się sprząta- wsadzasz rękę w woreczek i przez niego łapiesz g*****, po czym wyrzucasz
– pies powinien mieć minimum 3 spacery dziennie, w tym jeden dłuższy, co daje żrednia 2h czasu dziennie- masz tyle wolnego? pamiętaj, że szczeniaka początkowo wyprowadza się czężciejno i oby był zdrowy, bo zwierzęce leczenie jest droższe niż ludzkie i za każda wizytę u weta się płaci, nie ma psiej kasy chorych
poza tym psa trzeba ułożyć, więc przydałoby się szkolenie, które tez kosztuje
a co do młodego psa- możliwe że pierwsze tygodnie będzie zasikana i zasrana podłoga, więc rozważ to, jeżli masz panele16 września 2015 at 09:15Jesteż pewna, że będziesz się potem tym psem odpowiednio zajmować? Wybacz za pytanie, ale sposób sformułowania Twojego pytania wskazuję na to, że lepsza byłaby zabawka niż żywy pies.
25 października 2015 at 18:54Może lepiej weź kota? Z psem jest więcej obowiązków.
26 października 2015 at 12:55ja jestem za golden retriverem
- AutorOdp.