- AutorOdp.
- 28 lutego 2009 at 17:05
Prosz臋 o przepisy na drinki. Ulubione, sprawdzone, s艂odkie i proste, do zrobienia w domu. Takie na babsk膮 imprez臋 馃槈
1 marca 2009 at 12:22Wczoraj pi艂am jakiego偶 Frencza 馃檪 nawet dobry 馃檪
sk艂adniki:
45 ml ginu,
60 ml soku z cytryny,
szampan do dope艂nienia,
2 艂y偶eczki cukru,
wisienka koktajlowa,
plasterek pomara艅czy,
l贸d kruszonyspos贸b wykonania:
Wszystkie sk艂adniki poza szampanem mieszamy shakerem z lodem. Przelewamy do szklanki typu collins ,wcze偶niej w po艂owie uzupe艂nionej kruszonym lodem, i dope艂niamy szampanem. Dekorujemy wisienk膮 koktajlow膮 i plasterkiem pomara艅czy.przepis jest 偶ci膮gni臋ty, ale drink zawalisty 馃檪
2 marca 2009 at 19:41oj tam b臋dziesz sobie zawraca艂a g艂ow臋 drinkami 馃檪
ja z sentymentem wspominam czasy, gdy na „babskim spotkaniu” z przyjaci贸艂k膮 s膮czy艂y偶my W臋druj膮cego Johna z lodem…
a je偶eli koniecznie drinki to m贸j kolega na wieczorkach filmowych” robi艂 mix soku ananasowego, bananowego, limonki i w贸dki. proste, ale zno偶ne w smaku (nie lubi臋 kolorowych drink贸w 馃槙 )2 marca 2009 at 22:24jest to drink najprostszy i najsmaczniejszy,nie tylko pijamy go na babskim wieczorku ale rowniez z ukochanymi lub po prostu w gronie przyjaciol i wchodzi jak soczek i co najwazniejsze nawet w bardzo duzych ilosciach nie ma po nim kaca:)poniewaz zawiera duza ilosc witaminu C:):)sprobujcie kochane a nie pozalujecie:)
To jest drink Cuba libre(przepis wziety z etykiety na rumie:):))
wiec tak na 4 osoby proponuje dwie 0,7l buteleczki bialego rumu,tani jest i pyszny nazywa sie liberte i mozna go kupic za 22,99 w lidlu:)ma 40 %alko,tyle co normalna wodeczka,wiec jest dobrze:):)
do tego sok wycisniety z cytryn(ok 4,5 sztuk wystarczy),
1-2 limonki ale to pokroic na plasterki
i ok 4 litrow coca coli (musi byc firmowa nie zadna podrobka typu HOOP,bo wtedy zmienia to troche smak)
kostki lodui teraz tak mamy ladne szklaneczki do drinkow,wlewamy ok 1/4 rumu,tak wiecie zeby nie bylo az pol szklanki ale zeby tez nie bylo tylko na dnie bo bedzie za slaby,ja wlewam na oko:)dolewamy troche cytrynki(takie lekkie przechylenie szklanki z cytryna,zeby tylko troche mi膮偶szu plywalo po powierzchni,dolewamy do konca coli dajemy kostki lodu i na jedna szklanke plasterek limonki…
naprawde niebo w buuzi:):) zarazilam moje mordki tymi drinkami i teraz nie ma bez nich imprezy zwlaszcza ze tego pierunskiego kaca nie ma,nawet jak sie przesadzi:):):)A to dzieki zawartosci cytrynki i limonkismacznego:)
4 marca 2009 at 20:09Wow! 0,7 rumu na 2 osoby? Mi wystarczy艂yby 2 drinki :). Musz臋 spr贸bowa膰 z tym rumem, chocia偶 ja osobi偶cie nie przepadam za jego woni膮.
Drink z ginem wydaje si臋 by膰 smaczny. Jednak nie mam shakera. Czy po prostu nie mog臋 wrzuci膰 kostek lodu do gotowego drinka yhyh?4 marca 2009 at 20:47Wlasnie rum nie kopie jak wodka pomimo ze ma tyle samo % co wodeczka ja bym lezala niemprzytomna jakbym wypila 0,7 w贸dki na 2 osoby,by mnie 偶yledka zdrapywali:)a jak z ukochanym usiadziemy do jednej buteleczki 0,7 rumu to jest bardzo sympatycznie,wesolo i akurat nie za mocno nie za slabo:):)NAPRAWDE POLECAM
1 kwietnia 2009 at 21:19w piatek pilam Wodeczke waniliowa ( np sobieskiego) plus nektar ananasowy,sluchajcie niebo w buzi:):PYCHA!!!!do tego 3 kostki lodu i MIODZIO,prosty latwy tani drink a naprawde ma pyszny smak POLECAM!!:):)
2 maja 2009 at 22:26Ja jestem barmank膮,wiec moge podac ci pare 艂atwych przepis贸w na typowe babskie drinki.
Np.mohito,kobiecy drink,bardzo orzezwiaj膮cy i bardzo dobry.A to jeden ze sposob贸w podania:[usuni臋to_link],
potrzebne bedzie ci:
– 艂y偶eczka cukru br膮zowego
– mniej niz cwiartka limonki
– 40 ml bacardi superior
– 3/4 kostki lodu
– woda gazowana
– mieta
spos贸b przy偶膮dzania:
do wysokiej szklanki wsypujemy br膮zowy cukier 2 listki miety i limonke,ugniatamy aby wydusic sok z limonki.wrzucamy 3/4 kostki lodu,wlewamy 40 ml bacardi superior,ponownie wrzucamy 2 listki mi臋ty i wlewamy wode gazowan膮.na konciec przyozdabiamy mi臋ta.kolejny drink to cuba libre:[usuni臋to_link]
Potrzebne ci bedzie:
– cukier brazowy
– 3/4 kostki lodu
– mniej niz cwiartka limonki
– 40 ml rumu
– coca cola
– mieta
spos贸b pzyrzadzania:
do wysokiej szklanki wsyp贸jemy cukier,limonke i mi臋te ugniatamy aby wycisn膮膰 sok,nastepnie dodajemy l贸d,wlewamy rum i coca-cole,przyozdabiamy mi臋ta lub limonk膮.呕ycze smacznego:)
jezeli chcecie jeszcze jakies przepisy na dobre i szybkie drinki to piszcie a napewno podam wam przepisy i sposoby przyrzadzania.
2 maja 2009 at 22:34Najszybszym drinkiem jest bia艂y rosjanin:[usuni臋to_link]
potrzebne wam bedzie:
– szklanka typu short czyli mala szklanka jak do whisky
– 40 ml kahula ( likier kawowy )
– 2/3 kostki lodu
– 40 ml w贸dki czystej
– mleko
spos贸b p偶yrz膮dzania:
– do malej szklanki wrzucamy 2/3 kostki lodu
– wlewamy 40 ml likieru kawowego ( kahula )
– wlewamy w贸dke
– lej膮c powolutku mleko po lodzie! ( tak aby wytworzy艂y nam sie warstwy ) uzupe艂niamy szklanke.偶ycze udanej imprezy:)
23 maja 2009 at 14:34Ja lubi臋 standardowy drink czyli 偶ubr贸wka sok jab艂kowy plaster cytryny i duu偶o lodu. Mo偶e ma艂o efektowne ale smaczne:)
23 maja 2009 at 22:03czyli szarlotka:)barrrrrdzo dobre:):)
4 czerwca 2009 at 18:4710 ml syropu gruszkowego (np Elite albo Victoria’s)
10 ml syropu Grenadina
10 ml syropu Cytrynowego
50 ml w贸dki
l贸d
spriteSyropy i w贸dk臋 wymiesza膰. Dorzuci膰 l贸d. Dope艂ni膰 szklank臋 spritem 馃檪
6 czerwca 2009 at 14:56Chyba trzeba by膰 barmanem, albo mie膰 bar w domu i by膰 barmanem amatorem, 偶eby posiada膰 taki zestaw syrop贸w do drink贸w 馃槈
6 czerwca 2009 at 16:04tucci nie trzeba by膰 barmanem,bo takie soki sa dostepne w dobrych sklepach z alkoholami,a jezeli ktos woli samemu robic drinki w domowym zaciszu to powinien miec pare podstawowych rzeczy z tym zwiazanych:),a to jest duzo lepsze jak p贸j偶cie do baru i siedzenie i nic nie robienie,bo jak sie samemu zrobi drinki i potem wypije to jest przynajmniej jakas satysfakcja.
17 czerwca 2009 at 11:57[usuni臋to_link] wrote:
Ja jestem barmank膮,wiec mog臋 poda膰 ci par臋 艂atwych przepis贸w na typowe babskie drinki.
Np.mohito,kobiecy drink,bardzo orze藕wiaj膮cy i bardzo dobry.
potrzebne b臋dzie ci:
– 艂y偶eczka cukru br膮zowego
– mniej ni偶 膰wiartka limonki
– 40 ml bacardi superior
– 3/4 kostki lodu
– woda gazowana
– mi臋ta
spos贸b przyrz膮dzania:
do wysokiej szklanki wsypujemy br膮zowy cukier 2 listki mi臋ty i limonk臋,ugniatamy aby wydusi膰 sok z limonki.wrzucamy 3/4 kostki lodu,wlewamy 40 ml bacardi superior,ponownie wrzucamy 2 listki mi臋ty i wlewamy wod臋 gazowan膮. Na koniec przyozdabiamy mi臋ta.mniam mniam..akurat mojito uwielbiam najbardziej…no ale ja lubi臋 wszystko co jest z mi臋t膮… 馃槈
Akurat znalaz艂am stronk臋 z przepisami na drinki. [usuni臋to_link] oczywi偶cie z Bacardi, bo mojito jest 艂agodniejsze ni偶 z w贸dk膮. 馃槢 - AutorOdp.