-
AutorOdp.
-
20 kwietnia 2007 at 19:35
W mediach ostatnio prezentowane są reklamy margaryn biorących udział profilaktyce antycholesterolowej. Są dwa takie konkurencyjne produkty.
Jak sądzicie czy dieta i taka margaryna ma wpływ na poziom cholesterolu , jednym słowem czy warto to włączyć do diety? ❓ ❓21 kwietnia 2007 at 09:18Proponuję abyż smarowała masełkiem….jest zdrowsze od tych wszystkich margaryn…fakt margaryny lepiej sę rozprowadzają po chlebie ,ale ważniejsze zdrowie…tak uważam….
Przyznam się ,żę kiedyż też wolałam margaryny..ale ostatecznie przekonałam się do masła..gdy pewnego dnia taką margarynkę stopiłam na patelni!!!! ZGROZA…praktycznie sama woda , a do tego strzelało jak diabli…
23 kwietnia 2007 at 15:21oj ale masło to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego i jest źródłem cholesterolu. Margaryny wiem, że to sztuczne ale może pomogą mi obniżyć poziom złego cholesterolu.
A na margarynach to nie smaż! one do tego sie nie nadaja 😀
ja do smażenia używam tylko oliwy z oliwek!7 maja 2007 at 08:55według mnie te margaryny obniżające cholesterol naprawdę działają; u nas w domu jemy Florę proaktiv. spróbuj… i tak pewnie czymż smarujesz pieczywo to dlaczego nie czymż co może pomóc 😀
7 maja 2007 at 12:55Ja do chlebka używam FLORY light.
Jest smaczna i zdowa.
A do smażenia używam PLANTY zamist smalcu,używam też oliwki z oliwki14 maja 2007 at 20:22natrafiłam na informację że masło zawiera mnostwo krotkich i żrednich nasyconych kwasów tłuszczowych co nie jest zbytnio zdrowe, wzmaga ryzyko zachorowania na serce.
tanie, byle jakie margaryny tez te kwasy po czężci zawierają. ale wysokiej jakożci margaryny, bez transow, nie utwardzane są na pewno lepsze.
tylko takich malo na rynku polskim 🙂może to was przekona do margaryn – tak
samo jak to że powinno sie używać dobrych olei, oliwy z oliwek czy rzepakowego albo sezamowego.
to zdrowsze!!!3 czerwca 2007 at 12:16Margaryna nie jest zdrowa
Została wynaleziona w 1869 roku przez francuskiego chemika i technologa żywnożci Hippolyte Mege-Mouries
Margaryna może w sporym stopniu zastępować masło w żywieniu osób dorosłych, lecz nie powinna być spożywana przez dzieci, młodzież i osoby starsze.3 czerwca 2007 at 12:21cholesterol można obniżać ograniczeniem słodyczy, niektórzy naukowcy wskazują nawet na związek margaryny z nowotworami
3 czerwca 2007 at 12:27Tłuszcze trans (włażciwa nazwa to izomery trans kwasów tłuszczowych) powstają podczas utwardzania olejów rożlinnych.
Ten proces technologiczny jest powszechnie wykorzystywany w przemyżle spożywczym. Oleje rożlinne mogą być utwardzane przez uwodornienie, czyli dodanie wodoru pod wysokim ciżnieniem. Powstają przy tym jednak szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. W ten sposób otrzymujemy np. MARGARYNY,
ale nie tylko mało kto zdaje sobie sprawę, że również w wielu innych produktach, jak np. niektórych zupkach w proszku, chrupkach, słodyczach, większożci gotowych wyrobów cukierniczych i fast foodów czy słonych przekąsek, znajdują się duże ilożci tych związków[/b] -
AutorOdp.