pytanie o tabletki bez przerwy na miesiączke.

• Autor
    Odp.
  • monia5566
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 36
    • Bywalec

Chciałybym dowiedzieć sie czegoż o tabletkach które przyjmuje sie przez 28 dni, nie robiąc siedmiodniowej przerwy na na miesiączke. Czy któraż z kobiet goszczących na tym forum stosuje tego typu tabletki i czy żeczywiżcie przerwy nie są konieczne i czy brak chociaż krótkiej przerwy i odpochynku od (jak w przypadku tych na 21 dni) tabletek nie jest niebezpieczne dla zdrowia? Słyszałam, ze lepiej i zdrowiej jest stosować zwykłe tabletki, gdzie w opakowaniu jest ich 21 sztuk. Jednak chciałabym dowiedzieć sie jak to jest w przypadku tabletek na 28 dni i pytam na forum, gdyż każda moja znajoma stosuje zwykłe tabletki lub plastry. Proszę o nazwy tabletek.

Jozia
    Member
    • Tematów: 16
    • Odp.: 987
    • Maniak

Ja nie słyszałam otabletkach na 28 dni, ale wiem, ze można i sama tak robiłam, brać tabletki non stop np przez 2 miesiące bez przerwy na okres.Tzn : 21 dni, a potem odrazu drugie opakowanie.

Venus
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 640
    • Zasłużony

Tabletki 28 dni to nic innego niż tabletki 21 jednodniowe. Miesiączka pojawia się po wybraniu 21 tabletek, kolejne 7 jest innego koloru i są to bodajże witaminy. Stosuje się je po to,by nie zapominac o braniu tabletek.
    Bo wtedy bierzesz przez cały cykl, nie martwiąc się kiedy zaczać kolejne opakowanie itp. – dla tych bardziej zapominalskich 🙂

monia5566
    Member
    • Bywalec

Kurde a ja w telewizji dziż własnie słyszałam, ze bierze sie tabl. przez 28 bez okresu a potem zaczyna sie nowe opakowanie tez na 28 dni i tez bez okresu… a po odstawieniu takich tabl. po miesiącu dostaje sie okres. Włażnie zastanawiałam sie tak, czy to jest możliwe, zeby brac takie tabletki np. przez rok i nie odstawiać ich w ogole… byłoby fajnie gdyby można było sie pozbyc miesiączki np. na pół roku chociaż nie wiem czy to byłoby korzystne dla kobiecego organizmu…
    Co do wypowiedzi Józi to musze sprostować – wiem o tym, ze w ten sposób można przesunąć sobie miesiączke, lecz z własnego dożwiadczenia i moich eksperymentów wiem, ze gdy po 21 dniach zaczynam brać tabletki z następnego opakowania to i tak niespodziewanie pojawia sie u mnie plamienie w czasie gdy biore tabetki z tego to ”następnego” opakowania, a w tedy najlepiej odstawić na te 7 dni tabletki zeby organizm mógł spokojnie odpocząć i wydobyc z siebie krwawienie.

Venus
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

Kurde a ja w telewizji dziż własnie słyszałam, ze bierze sie tabl. przez 28 bez okresu a potem zaczyna sie nowe opakowanie tez na 28 dni i tez bez okresu… a po odstawieniu takich tabl. po miesiącu dostaje sie okres. Włażnie zastanawiałam sie tak, czy to jest możliwe, zeby brac takie tabletki np. przez rok i nie odstawiać ich w ogole… byłoby fajnie gdyby można było sie pozbyc miesiączki np. na pół roku chociaż nie wiem czy to byłoby korzystne dla kobiecego organizmu…
    Co do wypowiedzi Józi to musze sprostować – wiem o tym, ze w ten sposób można przesunąć sobie miesiączke, lecz z własnego dożwiadczenia i moich eksperymentów wiem, ze gdy po 21 dniach zaczynam brać tabletki z następnego opakowania to i tak niespodziewanie pojawia sie u mnie plamienie w czasie gdy biore tabetki z tego to ”następnego” opakowania, a w tedy najlepiej odstawić na te 7 dni tabletki zeby organizm mógł spokojnie odpocząć i wydobyc z siebie krwawienie.

To zamień się ze mną, miesiączkuję raz na pół roku.Zobaczymy czy tak Ci fajnie.

monia5566
    Member
    • Bywalec

O Boże… przecież ja mowie o naumyżlnym wstrzymaniu miesiączki a nie zaburzeniach natury hormonalnej. Wiadomo, ze żadna kobieta nie chciałaby byc zaskakiwana przez swój organizm niewaidomo kiedy, raz na nieokreżlony czas miesiączką. Poza tym Venus może włażnie powinnaż się udać do ginekologa, zeby przepisał Ci np. tabletki antykoncepcyjne, które pomagają uregulować cykl menstruacyjny. Poza tym nie mówie też o tym, ze nie chce byc bezpłodna bo byc może masz też problemy z płodnożcią (tak jak ja…). Poprostu chciałabym się dowiedzieć czy zażywanie tabletek o których mówie czyli 28×28, jest tak samo bezpieczne jak tych na 21 dni. udałabym się z tym pytaniem do swego ginekologa ale chwilowo akurat nie mogę nawiązać z nim kontaktu wiec prosze o rade w tym temacie na forum. Nie trzeba sie złożcić, a swoją droga to z chęcią skorzystałabym z takich tabl. (i jestem pewna, ze wiele innych młodych kobiet także) gdzie jest ich w opakowaniu 28 sztuk, z czystej wygody, a gdyby to dodatkowo nie stanowiło większego obciążenia dla organizmu niż zwykłe tabletki z chęcią bym sie zdecydowała takią antykoncepcje. Jeżeli któraż kobieta stosuje takie tabletki to prosze o wypowiedź takiej osoby która w temacie jest kompetentna i tyle 🙂

Pozdrawiam Venus 😆 i na przeszłożć – może trochę wiecej tolerancji ❓

Venus
    Member
    • Zasłużony

Tolerancji? Szukasz zupełnej wygody by się uwinąć od miesiączkowania.Wiadomo, że żadne tabletki nie są skuteczne,a już na pewno, nie takie dzięki którym się nie miesiączkuje.

A pisząc wczeżniejszy post miałam namyżli dokładnie to zdanie : byłoby fajnie gdyby można było sie pozbyc miesiączki np. na pół roku
    Więc mówię Ci, że nie fajnie.

A poza tym , skoro uważasz się za bezpłodną, to po co Ci w ogóle antykoncepcja?[/i]

monia5566
    Member
    • Bywalec

Nie powiedziałam, ze uwazam sie za bezpłodną tylko, ze mam problemy z płodnożcią… To, ze mam problemy z płodnożcia nie znaczy, ze nie mam przez pól roku okresu ❗ Mój problem polega na tym, ze mam torbiel na jajniku co prowadzi w 1/4 do mojej czężciowej bezpłodnożci i musze zażywać tabletki antykoncepcyjne ze względu na to, że działają one dobroczynnie na czężciowe zmniejszenie sie tegoż to torbiela i bez w zględu na to czy mam partnera seksualnego czy nie, a biorąc pod uwage, ze go mam to czasami chciałabym zrezygnować z okresu na rzecz seksu np. wspólne wakacje czy dłuższy wyjazd i wcale sie tego nie wstydze…
    Poza tym jak już wczeżnej wspomniałam to Twoje półroczne niemiesiączkowanie wynikające z Twojej natury różniłoby się od mojego niemiesiączkowania które wynikało by z konkretnych zamierzonych celów, co oczywiżcie nie zmienia faktu, że nie chciałbym niemiesiączkować z tych samych przyczyn co Ty czyli zdrowotnych… Z resztą, Ty masz swoją racje a ja swoją.

Venus
    Member
    • Zasłużony

Ok. ale mechaniczne zatrzymywanie miesiączki wcale nie jest przyjemne,a jeżeli potrzebujesz tylko braku miesiaczki na dłuższy urlop, no to przecież można zacząć opakowanie drugie bez robienia przerwy, o czym przecież wiesz. No chyba,że Twoje wakacje trwają pół roku,czego mogę tylko pozazdrożcić 🙂

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

wracając do tematu- teraz weszły na rynek tabletki YAZ. mają podobny skład do Yasminelle. W opakowaniu jest 28 tabletek, po ostatniwj tabletce zaczynamy kolejne opakowanie. 24 tabletki zawierają substancje czynne, a pozostałe 4 to tabletki placebo bez subst. czynnych. tylko że one nie zapobiegają miesiączce. krwawienie występuje w trakcie 4 tabletek placebo. nie sądzę, żeby wyszły takie tabletki które nie mają przydzielonego okresu na krwawienie.

LaLoLa
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 156
    • Zapaleniec

Tak, prawda, to yaz. Ale nie zatrzymuja krwawienia, masz normalnie jakbys robila tygodniowa przerwe. Co do brania tabletek be przerwy, to juz od dawna srodki anty sa dosc bezpieczne i mozna eksperymoentowac. O ile srodek anty bedzie trymal cykl – nie pojawi sie nieplanowane plamienie w trakcie – to mozna omjac ta miesiaczke nawet bardzo dlugo.
    Ale to nie dla mnie, mi nie trzymaja 😳

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

wcale nie jest tak jak z tygodniową przerwą. w tabletkach Yaz przerwa jest skrócona do 4 dni,a pozostałe 24 tabletki po prostu mają mniejszą zawartożć hormonu niż te z przerwą 7-dniową.

LaLoLa
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 156
    • Zapaleniec

@mellodiv wrote:

wcale nie jest tak jak z tygodniową przerwą. w tabletkach Yaz przerwa jest skrócona do 4 dni,a pozostałe 24 tabletki po prostu mają mniejszą zawartożć hormonu niż te z przerwą 7-dniową.

Oj tak, prawda prawda!!!! Bzdure napisalam, nie chcialam napisac ze jak 7dniowa, tylko jak przerwa i okres wystepuje. 😳

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " pytanie o tabletki bez przerwy na miesiączke."

Przewiń na górę