• Ten temat ma 32 odpowiedzi, 30 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 13 lat temu przez Quinga.
Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 33 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Sylvia28
    Członek
    • Tematów: 2
    • Odp.: 52
    • Stały bywalec

ja posiadam w domu trzy orchidee 🙂 sa naprawde wdziecznymi kwiatami 🙂

staniszko
    Członek
    • Tematów: 1
    • Odp.: 21
    • Bywalec

Na własnym przykładzie wiem, że wspomniana przez was juka rzeczywiżcie jest mało wymagająca. Co do bonsai, jak zaczęłam szperać jak to jest z pielęgnacją, to zniechęciłam się po wypowiedzi na forum
    http://forum.leroymerlin.pl/read.php?14,2041,2041#msg-2041
    Tym bardziej, że rożlinka do tanich nie należy… 🙁

Divay
    Członek
    • Tematów: 6
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

ja stawiam na 3 rodzaje :
    -kaktus
    -bambus (dracena)
    -paprotka

mam w pokoju jeszcze drzewko szczężcia :))

co jest najżmieszniejsze żadna z tych rożlinek nie ma kwiatów ^^

tygrysek
    Członek
    • Tematów: 10
    • Odp.: 1080
    • Maniak

hm… rożliny… mój parapet jest specyficzny…

trzymam tam własnoręcznie zasiane papryczki chili… żliczne, już się czerwienią (łatwo wychodować i cudnie wyglądają, ale ze zmakiem chili to one już niewiele mają wspólnego).

mam też krzaczek cytrynki, tzn na razie kilka badyli z liżćmi, ale jestem dobrej myżli 😉

zasiałam już mandarynkę…

a w kuchni szczypiorkodajna cebulka siedzi w doniczce…

staniszko
    Członek
    • Odp.: 21
    • Bywalec

Co do mandarynki, u mnie w ogóle cytrusy nie wypaliły, szybko zaczynały chorować. Ale moja babcia kilka razy miała już własnoręcznie wyhodowane cytryny 😀 Tyle tylko że wtedy krzaczek trzeba kupić chyba gotowy, zaszczepiony czy jakoż tak…

tygrysek
    Członek
    • Tematów: 10
    • Odp.: 1080
    • Maniak

miałam kiedyż fajne krzaczysko cytrynki… wyrosło na jakiż metr, i to nie był badyl. ale kot mi go zaczął obżerać z liżci… 🙄 i rożlina padła.

znajomy miał natomiast taką samodzielnie zasadzoną. czekał parę lat troskliwie się nią zajmując i dała owoce. inna sprawa, że te owoce podobnie jak moja papryczka nie mają takiego smaku jak byżmy chcieli. ma to raczej walory estetyczne niż smakowe, ale jak cieszy… 😀

hostessa
    Członek
    • Tematów: 5
    • Odp.: 653
    • Zasłużony

marzy mi sie storczyk ale mam polnocny pokoj i moge o nim zapomniec 🙁 chlip
    mozecie mi polecic jakies fajne roslinki do zacienionego pokoiku?? paprotke juz mam 😉

shanleenka
    Członek
    • Tematów: 5
    • Odp.: 114
    • Zapaleniec

Mi się podobają fiołki w ładnych, małych doniczkach:) Na parapecie zawsze im ładnie:)) I hoduję własne bonsai:))

Dorota123
    Uczestnik
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

mam 2 storczyki, krotona i polyscias, ale wszystko to jakież małe… marzy mi się jakaż duża rożlina, moze juka, nie wiem 🙄 polecicie coż?

Renare
    Członek
    • Tematów: 4
    • Odp.: 23
    • Bywalec

Ja mam mnóstwo kwiatów- ulubione to palmy. Ale jest tez kilka calathei, 2 fikusy i inne cuda. Dla kogoż, kto nie pamięta o podlewaniu- najlepsze są kaktusy i zamiokulkasy- wymaga podlewania raz na 3 tygodnie i to bardzo malutko, rosną jak szalona, przynajmniej u mnie, pięknie wypełniają ciemne kąty, bo nie potrzebują zbyt dużo żwiatła.

BBasia
    Członek
    • Odp.: 35
    • Bywalec

Mi wyrosły 4 palmy. Znajoma przywiozła daktyle z Libii. Na jesieni ot tak wrzuciłam kilka pestek do doniczki i jak napisałam wyrosły 4. Mają teraz po jednym liżciu tak ze 25-30 cm.

floga
    Członek
    • Tematów: 6
    • Odp.: 50
    • Stały bywalec

DO nowego mieszkanie polecam Storczyki.są piękne, nie trzeba często podlewac..ale lubia cieplo,wiec jesli masz cieple mieszkanie to jak najbardziej. Kaktusy tez sa fajne.ciekawe i nie trzeba o nie praktycznie w ogole dbac.

Idealna
    Członek
    • Tematów: 0
    • Odp.: 36
    • Bywalec

Mam w domy skrzydłokwiat i zamiokulkas….żwietnie nadają się do nowoczesnego domu!

Ale nie zapomnij o pasującej nowoczesnej donicy;)

sadzonka
    Członek
    • Tematów: 4
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

ja też mam w domu kaktusy bo wszytsko inne zwiędnie…nie najlepsza ze mnie ogrodniczka… 🙄

Wiolka
    Członek
    • Tematów: 0
    • Odp.: 8
    • Początkujący

widze ze nie ja jedna jestem słabą ogrodniczka 🙂 osobisie uwielbiam bambusy! wystarczy co jakis czas wymienić wodę, jako jedyne mam już od ponad roku

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 33 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę