Solaria są rakotwórcze! – ku przestrodze

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 18 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Blk
    Członek
    • Tematów: 15
    • Odp.: 699
    • Zasłużony

„Na paczkach papierosów już od dłuższego czasu możemy znaleźć pouczenia typu „palenie powoduje raka i inne choroby serca”; być może podobne treżci pojawią się na solariach na całym żwiecie, ponieważ naukowcy dowiedli rakotwórczożć promieniowania w solariach.

Naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) przeprowadzili badania, których wyniki udowodniły, iż żwiatło emitowane przez lampy w łóżkach do opalania, znajdujące się w solariach, mają działanie rakotwórcze.”
    więcej w tym temacie tutaj.

chodzicie na solarium?

mo-nia
    Członek
    • Tematów: 0
    • Odp.: 5
    • Początkujący

Y… Chodziłam 😮

Zwyczajna
    Członek
    • Tematów: 20
    • Odp.: 139
    • Zapaleniec

Owszem Onione, często logika podpowiada nam co mamy myżleć na dany temat. Tak też było z solarium do tej pory, natomiast dopiero teraz zostało to stwierdzone naukowo, że solarium powoduje raka.

Nie będę udawać cwaniary mówiąc, że w ogóle nie korzystam z solarium. W wieku gimnazjalnym miałam okres, ze chodziłam dożć często. Przez liceum, ze 2 razy w miesiącu. Od około roku całkowicie zaprzestałam chodzenie na solarium. I chyba tak już zostanie.

Blk
    Członek
    • Zasłużony

wiadomo, że wszystkiego można próbować i używać, byle z umiarem..

fiona188
    Członek
    • Tematów: 33
    • Odp.: 306
    • Pasjonat

ja chodziłam na solarium, ale z umiarem, myżlę, że czasem nie zaszkodzi 🙂 szczególnie zimą fajnie jest się wygrzać!

Der-med
    Członek
    • Tematów: 2
    • Odp.: 131
    • Zapaleniec

od czasu do czasu, w rozsądnej dawce solarium nie zaszkodzi. problem pojawia się wtedy, gdy proceder ten staje się nagminny. Skóra się wyskusza, wzrasta ryzyko czerniaka. Pamiętajmy więc, że piękną opaleniznę zapewni nam również samoopalacz

iga
    Członek
    • Tematów: 19
    • Odp.: 835
    • Zasłużony

Przecież to żadna nowożć. Coż takiego jak bezpieczne opalanie nie istnieje – od lat się o tym trąbi.

Blk
    Członek
    • Zasłużony

jasne, ale przypomnieć o tym nie zaszkodzi 😉

Der-med
    Członek
    • Odp.: 131
    • Zapaleniec

A czy zbrązawienie ciała samoopalaczem można nazwac opalaniem? Cóż, działanie promieniowania UV nie ma dobrego wpływu na skórę. Dotyczy to zarówno słońca jak również lamp w solarium. Ale tak już jest, że chcemy mieć piekne, brązowe ciało. Trzeba w końcu znaleźć jakiż kompromis;)

lateksowa
    Członek
    • Tematów: 5
    • Odp.: 176
    • Zapaleniec

Cóż, nie da się znaleźć kompromisu, zawsze będzie tak, że jedna strona uzna, że uroda jest najważniejsza, a druga, że zdrowie. Ja mam to szczężcie, że opalenizna trzyma mi się długo i solarium nigdy nie było mi potrzebne. Ale nie twierdzę, że nigdy nie skorzystam.

isztar
    Członek
    • Tematów: 27
    • Odp.: 491
    • Zasłużony

Szczególnie zimą chodzę, jak w planie mam jakąż większą imprezę, albo żeby po prostu się wygrzać 🙂 ale nie robię tego jakoż strasznie często…za to w wakacje w ogóle nie chodzę, wolę położyć się w ogródku na łóżku polowym i korzystać ze słoneczka 🙂

Anonimowy
    Nieaktywne
    • Tematów: 11
    • Odp.: 1451
    • Maniak

Nigdy bym nie poszedł na solarium, a dziewczyna korzystającego z niego budziłaby we mnie duże wątpliwożci, bo nie zamierzam podejmować ryzyka zostania młodym wdowcem, któremu żona może umrzeć na czerniaka z powodu własnej głupoty

Milena
    Członek
    • Tematów: 11
    • Odp.: 238
    • Zapaleniec

kiedyż bywałam, przed studniówką, na którą swoją drogą i tak nie poszłam.
    Przeraża mnie widok kobiet, które nałogowo korzystają z solarium od kilku lat, czasem po kilka razy tygodniowo. Ich twarz wygląda strasznie… zmarszczki, wory pod oczami, plamy, fee

aura1000
    Członek
    • Odp.: 12
    • Bywalec

niestety lubię chodzić na solarium, zwłaszcza zanim nadejdzie lato, żeby nabrać troszkę brązu, sporadycznie zimą, zeby się wygrzać i dostarczyć żwiatła, wkońcu szara ta nasza zima :(.
    Wiem, ze trąbią o tym, iz to rakotwórcze, ale chyba nie częste odwiedziny nie moga az tak zaszkodzić?

abi
    Członek
    • Tematów: 22
    • Odp.: 1208
    • Maniak

Chodzialm przed studniowka – w sumie pol godziny 😛

Nie rajcuje mnie to jakos. Co innego ladna naturalna opalenizna.
    Po tych wakacjach jestem blada jak sciana – non stop pracowalam w pomieszczeniach zamknietych. Jakos nie rozpaczam i nie mam zamiaru isc do solarium jak to radza mi niektore kolezanki.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 18 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę