Solarium powoduje raka skóry???

• Autor
    Odp.
  • mia1980
    Member
    • Tematów: 23
    • Odp.: 1120
    • Maniak

słońce też powoduje raka skóry….. na pierwszy raz idz sobie na jakież od 5 do 7min i nie stosój przypieszaczy.

Gosiuuunia
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 25
    • Bywalec

jak jestes blada to idź na 5 min. a jak przyjdziesz do domku to wysmaruj sie balsamem, ale takim intensywnie nawilżającym 🙂

JuliaFajna
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 4
    • Początkujący

Witajcie ja uwazam, ze mozna sie oplac, a nawet powinno sie ale z rozsadkiem, tj w odpowiednim czasie i z odpowiednim zabezpieczeniem skory , znam tekstylia, ktore zostały naukowo opracowane, aby selektywnie filtrować promienie UV, żeby opalanie było bezpieczne bez koniecznożci stosowania dodatków chemicznych takich jak olejki czy kremy. Osobiscie tez mialam problemy z opalaniem, ale od kiedy robie to z rozsadkiem, tj. przy uzyciu chociazby odpowiedniego kostiumu nie mam juz zaczerwienien na skorze, podaje link do firmy, ktora zajmuje sie wyrobem takich rzeczy:
    [usunięto_link]

black_mamba
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 743
    • Zasłużony

Jeżeli jesteż blada, masz jasną karnację to nie idź. To, że w modzie jest teraz opalenizna wcale nie oznacza, że musisz narażać swoją skórę na niepotrzebne problemy. Jasna karnacja jest piękna. Naturalna.
    Zaakceptuj siebie taką jaka jesteż. Wówczas kolor skóry nie będzie Ci przeszkadzać.

estera
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 176
    • Zapaleniec

ja wlasnie czytalam ze moze sprzyjac powstawaniu raka. jezeli juz chcesz sie szybko zbrazowic bez slonca, to lepiej uzyc balsamu brazujacego. ja mam dove, nie jest drogi a fajnie dziala. masz dopiero 14 lat, nie niszcz swojej cery solarka!!a robi sie juz tak cieplo ze zaraz naturalnie sie opalisz:)

Monisia
    Member
    • Odp.: 33
    • Bywalec

może spowodować raka szczególnie czerniaka. Sama mam jasną cere i dużo znamion(duże pieprzyki) byłam u dermatologa jeżli masz znamiona nie powinnaż chocdzić na solraium

renia_tm
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 41
    • Bywalec

Zarowno solarium jak i slonce moze powodowac rozne choroby skory ale tylko wtedy gdy uzywamy ich z przesada.Zamiast solarium proponowalabym ci balsamy brazujace,ktore tez daja efekty na ktore niestety trzeba czekac dluzej niz te po solarium ale zapewniam,ze w tym wieku szkoda narazac skore i chodzic do solarium tylko dlatego,ze opalenizna jest modna 😀

oh_ja
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 56
    • Stały bywalec

ja mam jasną karnację i na solarium nie chodzę wcale, byłam chyba 2 razy w zyciu. tak jak piszą dziewcyny- jestes młoda i dbaj jak możesz o swoja skórę. stosuj filtry 50+ i opalaj się rozsądnie.uwazaj na slońce bo ono dopadnie nas wszędzie 😉

zuzek85
    Member
    • Odp.: 11
    • Bywalec

ja tez nie chodze na solarium, moim zdaniem lepsze jest naturalne slonce.ale wiadomo- we wszystkim trzeba zachowac umiar, jak ktos lubi chodzic to niech chodzi, ale niech robi to z glowa, rozsadnie.tak samo ze sloncem.

ame_lia
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 57
    • Stały bywalec

lepiej isc na solarium, trochę się opalic i miec taki 'podkład’ pod letnią opaleniznę 😉

czy solarium powoduje raka skóry? jeżli korzysta się z niego z umiarem to nie powinno byc takiego zagrożenia .

Johani
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 200
    • Zapaleniec

14 lat i solarium ????????????????????????????????
    Masakraa……
    możesz chodzic na solarium, o raka sie nie martw, bo najpierw bedziesz miała zmarszczki w wieku 30 lat drogie dziecko:)

Cleo
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 857
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

14 lat i solarium ????????????????????????????????
    Masakraa……
    możesz chodzic na solarium, o raka sie nie martw, bo najpierw bedziesz miała zmarszczki w wieku 30 lat drogie dziecko:)

hehe, żwiat się zmienia, my w wieku 14 nie wiedziałyżmy co to solarium 😀

ale tak czy siak dziewczyna chce zaczerpnąć porady i tu duży plus.. sama zapytała czy nie jest za młoda, więc nie ma powodu by ją obrażać prawda?

myżlę, że powinnaż zapytać o radę mamę lub osobę starszą do której masz zaufanie. Ona najlepiej będzie mogła ocenić Twoją karnację i możliwożć pójżcia pierwszy raz na solarium.

Też polecam Ci balsamy np. Garniera, Dove lub Nivea, nie dożć, że będziesz ładnie opalono to dodatkowo nawilżysz skórę. Pamiętaj tylko by dokładnie je rozsmarować i poczekać aż się wchłoną by nie mieć „plam” do twarzy również są odpowiednie kremy 🙂

Myżlę to w Twoim wieku to i tańsze i bezpieczniejsze rozwiązanie

mrowka
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

oczywiżcie że opalanie na solarium powoduje raka, jest to promieniowanie UVA i jest ow wiele groźniejsze dla skóry niż takie zwykłe promieniowanie emitowane przez słońce

Der-med
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 131
    • Zapaleniec

Solarium jest jednym z czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka skóry (czerniaka). Ta przypadłożc dotyczy w szczegónożci osób, na których ciele znajduje się wiele znamion. Z innych zagrożeń należy wskazać przyspieszenie procesów starzenia się skóry. Bezpieczniejsze są więc promienie słoneczne, o ile nie zapomnimy o wczeżniejszym nałożeniu kremów z filtrem;) Na razie jednak polecam, tak jak pisały poprzedniczki kremy brązujące. Maja swoje wady: czasem pojawiają się smugi, „rękawki”, a ich aplikacja wymaga systematycznożci i cierpliwożci. Niestety, każde piękno ma swoją cenę.

agnies
    Member
    • Odp.: 9
    • Początkujący

to prawda..powoduje raka..no ale nie koniecznie musi być on u Ciebie…to tak samo jak z papierosami..niektórzy palą latami i nic im nie jest..a niektórzy mają raka…no cóż..życie

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Solarium powoduje raka skóry???"

Przewiń na górę