stres,depresja jak z tym walczyc??

• Autor
    Odp.
  • tigerka
    Member
    • Temat贸w: 77
    • Odp.: 2132
    • Ekspert

Jestem strasznie osoba nerwowa i ostatnio byle co mnie dnerwuje i popadam w sumetek,potrafie ryczec,nie wierze w siebie np egzaminy ,boje sie o zdrowie bliskich ,mamci np i stale cos… 馃檨

Moim sposobem na takie depresje jest wypad na maisto ,zjedzenie czekolady badz z misiakiem spotkanie sie.

A WY jakie macie sposoby na te „dolinki” ,stres?? Mzoe byscie cos polecily??? 馃檮

peronowa mysz
    Member
    • Temat贸w: 2
    • Odp.: 353
    • Pasjonat

Mmm ja jestem cholerykiem mam napady sza艂u i z艂o偶ci a jak mnie ju偶 d贸艂 dopadnie, to spos贸b mam jeden , s艂uchawki na uszy, odpowiednia muzyka, aparacik w 艂apk臋 i lec臋 na tory porobi膰 fotki „kiblom” „stonkom” i innym poci膮gom 馃榾 a jak nie mog臋 p贸j偶膰 na tory, to zazwyczaj siedz臋 i nie robi臋 nic, s艂ucham muzy! Nie spotykam si臋 z Kub膮 ,bo doprowadza mnie do szale艅stwa i wychodzi z tego k艂贸tnia, no chyba, 偶e jestem w stanie takim ,偶e zbiera mi si臋 na p艂acz to wtedy jest inaczej …

eta
    Member
    • Temat贸w: 43
    • Odp.: 1270
    • Maniak

ostatnio moze maja cos hormony do tego ?
    ja biore witaminki na takie cosik… i jak mnie cos wkurza to powiem co mysle i mi przechodzi albo slucham muzyki.. 馃檪

-Mosquito-
    Participant
    • Temat贸w: 3
    • Odp.: 37
    • Bywalec

Od wielu lat aplikuj臋 sobie w takich sytuacjach dawk臋 偶wie偶ego powietrza 馃檪 Poszalej臋 na rowerze albo wr臋cz przeciwnie, leniwie przespaceruj臋 si臋 nad rzek膮 i poobserwuj臋 wsch贸d s艂o艅ca. Ale dla ka偶dego dobre co innego 馃檪 Szukaj. Mo偶e basen? Mo偶e hodowla kaktus贸w albo mucho艂贸wek ameryka艅skich 馃槈

Birdwatching po Polsku
    Obserwowanie ptak贸w jest bardzo praktycznym i uniwersalnym hobby. A to dlatego, 偶e mo偶emy je uprawia膰 prawie wsz臋dzie. Czy to jad膮c do pracy autobusem wygl膮da膰 przez okno i podziwia膰 pierzastych mieszka艅c贸w miasta czy podczas weekendowych wycieczek rowerowych albo ju偶 dla bardziej zapalonych obserwator贸w, podczas wyjazd贸w permanentnie ptasich w odleglejsze rejony kraju. Ka偶dy z tych sposob贸w obcowania
    z przyrod膮 pozwala na oderwanie si臋 od szarej rzeczywisto偶ci. Obserwowanie god贸w, wychowywania piskl膮t, dorastania i relacji pomi臋dzy ptakami przysparza wielu emocji. Ze zdziwieniem zauwa偶ymy, 偶e okre偶lenie ptasi m贸偶d偶ek聺 jest mocno obra藕liwe dla ptak贸w! Nie trzeba daleko wychodzi膰 aby si臋 o tym przekona膰. Orzech w艂oski jest bardzo smaczny
    i po偶ywny, jednak cenne wn臋trze otacza twarda skorupa. Aby si臋 do niego dosta膰 u偶ywamy dziadka do orzech贸w, a co ma pocz膮膰 wrona pozbawiona takich dogodno偶ci i ludzkiej si艂y? Na ulicach miast udowadniaj膮 nam swoj膮 inteligencj臋 wciskaj膮c orzechy w tory tramwajowe
    i czekaj膮c a偶 ko艂a pojazdu roztrzaskaj膮 tward膮 skorup臋. Albo zrzucaj膮 orzech z du偶ej wysoko偶ci na asfalt a偶 do skutku. Przyk艂ad贸w mo偶na mno偶y膰 wiele, tak jak powod贸w dla kt贸rych warto podgl膮da膰 ptaki. Przekonamy si臋 o fascynuj膮cym 偶wiecie, kt贸ry cz臋sto niezauwa偶any i niedoceniany trwa obok nas. Ten 偶wiat wci膮ga, inspiruje i powoduje, 偶e dostrzegamy inn膮 stron臋 偶ycia. Wychodzimy na spacery z lornetkami i zastanawiamy si臋 co dzi偶 zobaczymy. Mo偶e piskl臋ta sikor z pobliskiej budki ju偶 opu偶ci艂y gniazdo? Jakie nowe gatunki zaobserwujemy tym razem w parku? Mo偶e uda nam si臋 zobaczy膰 na wycieczce jakiego偶 rzadkiego ptaka?
    Inn膮 spraw膮 jest, 偶e obserwowanie ptak贸w korzystnie wp艂ywa na nasz膮 kondycj臋, zach臋ca do wyj偶cia z domu. Niekt贸rym wystarczy podgl膮danie zwyczaj贸w miejskich pustu艂ek czy szpak贸w, inni szukaj膮 czego偶 bardziej odleg艂ego i rzadkiego. Ka偶dy zak膮tek naszego kraju ma swoj膮 specyficzn膮, ptasi膮 obsad臋 z kt贸r膮 warto si臋 zapozna膰.
    Kontakt z natur膮 wycisza i uspokaja ale te偶 uczy szacunku dla naszych pierzastych s膮siad贸w.

Czerwona
    Member
    • Temat贸w: 8
    • Odp.: 783
    • Zas艂u偶ony

Czasem przychodz膮 takie dni, gdy pojawia sie smutek.Heh. U mnie szczeg贸lnie przed okresem, hu偶tawka nastroj贸w itp.
    Przechodzi mi gdy widze si臋 z moim Misiem lub dostaje mi艂ego smska 馃檪
    Moj ch艂opak zawsze potrafi poprawi膰 mi humor, roz偶mieszy膰.Kochany jest.

WarnGirl
    Member
    • Temat贸w: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

U mnie nastroje sa bardzo zmienne.Z dobrego humoru potrafie wpa偶c we w偶ciek艂o偶c,tylko dlatego,偶e jakis drobiazg mnie zirytuje.Najlepiej jest wtedy zaj膮c si臋 czym偶-czytaniem kobiecego pi偶mide艂ka,ksiazki lub surfowaniem po niecie.Inaczej jest w pracy.Tam,je偶li mam du偶o na g**** i ledwie wyrabiam,odcz贸wam potrzebe zapalenia papierosa.Na co dzie艅 nie pal臋,zda偶a mi sie to mo偶e dwa razy na miesi膮c,ale odk膮d pracuj臋 to w艂a偶nie podczas stresu uciekam si臋 do palenia… mam nadziej臋,偶e sie nie wci膮gn臋 ca艂kiem… juz raz tak mia艂am i poradzi艂am sobie z tym,wi臋c teraz pewnie tez tak b臋dzie 馃檪

muchomorek
    Member
    • Temat贸w: 13
    • Odp.: 486
    • Pasjonat

goraca k膮piel pe艂no swieczek kadzide艂ek lampa winka 馃檪 i wtedy muzyczka, albo dobry film

Kati
    Member
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 49
    • Sta艂y bywalec

Zdaje sie ,ze tez mam z tym malitko problem…miewam (ostatnio coraz czesciej) napady szalu! wtedy obrywa kazdy kto jest pod reka, doczepiam sie totalnie absurdalnych rzeczy! potem mi glupio z powodu mojego zachowania…dlatego czasem zeby unikac takiej sytuacji, badz na moment sie „wylaczyc” slucham muzyki, ide na spacer, surfuje po necie…ale to zaden zloty srodek :/

WarnGirl
    Member
    • Temat贸w: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Ostatnio moim „lekarstwem” na stres(a 艂awo sie stresuj臋) jest papierosek… 馃槸 no coraz gorzej jest… 馃槙 dostaj臋 smsa,na kt贸rego nie wiem co odpisa膰-pal臋,kto偶 powie co偶,co jest sprzeczne z moimi przekonaniami-pal臋,kto偶 zaczyna si臋 mna bardziej interesowa膰 ni偶 bym sobie tego 偶czy艂a-pal臋.No dramat po prostu…:?

xyz
    Member
    • Temat贸w: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

u kochana to bardzo zle. zwlaszcza ze wchodzi zakaz palenia wlasciwie wszedzie. bedziesz mogla sie stresowac tylko w domciu 馃檪

ja odkad odstawilam logest stresuje sie mniej. jednak zauwazylam po sobie ze jak cos mnie zdenerwuje to sie biore strasznie za sprzatanie, przekladanie przedmiotow z miejsca na miejsce, zmywanie i takie tam … troche dziwnie co?

dluga192
    Participant
    • Temat贸w: 0
    • Odp.: 30
    • Bywalec

ja te偶 mega si臋 codziennie stresuj臋 :/

Roska191
    Participant
    • Temat贸w: 0
    • Odp.: 21
    • Bywalec

warto szuka膰 pomocy z zewn膮trz

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " stres,depresja jak z tym walczyc??"

Przewi艅 na g贸r臋