• Autor
    Odp.
  • carriebradshaw
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 52
    • Stały bywalec

Ja mojego psa (szczeniak labrador) karmię Nutra Nuggets. Kupuję to na e-karma.pl bo zdaje się, że tylko tam to mają. To znaczy oczywiżcie wczeżniej piesek pił sobie mleko i dopiero po jakimż czasie przerzucił się na stały pokarm, ale smakuje mu, jest pełen energii i ma lżniące futerko. Raczej więc karma mu odpowiada 🙂

eBoska
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 433
    • Pasjonat

Jak mam byc szczera ja dogadalam sie z producentem karmy i moje psy maja karme robiona na zamowienie … takie bylo moje zyczenie procz tego jak wspominalam mozna psu rowniez gotowac samemu i moje zwierzaki dostaja i gotowane rozniez najgorsze co jest ze zabijaja sie jak widza mleko a niekoniecznie ono im akurat sluzy….

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

Jak mam byc szczera ja dogadalam sie z producentem karmy i moje psy maja karme robiona na zamowienie … takie bylo moje zyczenie procz tego jak wspominalam mozna psu rowniez gotowac samemu i moje zwierzaki dostaja i gotowane rozniez najgorsze co jest ze zabijaja sie jak widza mleko a niekoniecznie ono im akurat sluzy….

o jakim skladzie ta karma?

eBoska
    Member
    • Pasjonat

niestety szczegolowego skladu nie moge ci podac taka mam umowe z producentem i niechcialabym ryzykowac aleee…w skald wchodzi mieso z dziczyzny i ma maly procent wypalnicza by karma mogla sie skleic poprostu

tyle ze ja gotuje psowatym wiec jedza pol na pol

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

niestety szczegolowego skladu nie moge ci podac taka mam umowe z producentem i niechcialabym ryzykowac aleee…w skald wchodzi mieso z dziczyzny i ma maly procent wypalnicza by karma mogla sie skleic poprostu

😆 😆

a wczesniej polecalas royal canin i twierdzilas, ze to najlepsza karma na rynku.

parvati
    Member
    • Guru

@Onione wrote:

Tak wiec wg mnie …:

Karma- w zależnożci od wieku, rasy (wielkożć w wieku dorosłym)-
    wybór karm powiem szczerze- dla laika- wielki, jeżli już masz pojecie o fizjologii żywienia mięsożernych 🙂 i ogólnie o o żywieniu zwierząt- oferta się zawęża.

Od równo miesiąca jesteżmy włażcicielami anatolian karabascha (wg nomenklatury FCI). Nasz kangal (wg Turków) należy do molosów, takze ma szczególne wymagania co do karmy.
    Mielismy prikaz od hodowców jesli chodzi o sposób żywienia, dodatków mineralnych i na stawy. Generalnie- szerokim łukiem omijać royala, poza tym czytać skład i- jak juz pisałaż (do parvati)- z wiadomych przyczyn omijać karmy o jak największej zawartożci zbóż.

Hodowca polecał nam karme White Wolf, dostalismy ja nawet jako wyprawke, ale mały jej nie lubi. Łososiem ją czuc za bardzo.
    Skład:
    świeży kurczak, ryż, kiełki owsa, mączka z łososia, drożdże piwowarskie, jajko, siemie lniane, olej z łososia (źródło kw. tłuszczowych Omega 3 i Omega 6), glukozamina, MSM, chondroityna, minerały i witaminy, fosforan
    monosodowy.

Analiza:
    Białko 30%, tłuszcz 14%, włókno 2,5%, popiół 9,5%, witamina A 20000 IU/kg, witamina D 1500 IU/kg, witamina E 170 IU/kg, siarczan mierdzi 18mg/kg.

Nasz póki co je BOSHa Junior Bigger Breeds

ï‚· Białko surowe 28,00 %ï‚· Tłuszcz surowy 12,00 %ï‚· Włókno surowe 2,50 %ï‚· Popiół surowy 7,50 %ï‚· Woda 10,00 %ï‚· Wapń 1,55 %ï‚· Fosfor 1,20 %ï‚· Sód 0,45 %
    Skłąd:
    Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego >60% (sproszkowane mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, sproszkowane mięso, mięso suszone i odtłuszczone, sproszkowane ryby, ekstrakt z mięsa), rozdrobniona pszenica, kukurydza, kaszka pszenna, ryż, krajanka buraczana, siemię lniane, suszone drożdże, chlorek sodu.

Na potępienie zasługuje dodatek kukurydzy i pszenicy, jednak wybrralismy jako mniejsze zło. Poza tym pałaszuje dobrze. Zasnanawaim się nad Orjen i prawdopodonie na nia się zdecyduję.

Prócz suchej karmy, którą podaje na razie do woli, gotuje posiłek w postaci miesa (kurczak, wołowina), z warzywami i ryżem jako wypełniaczem. Do tego dorzucam wieprzowe nóżki lub kurze łapki celem dostarczenia glukozaminianów.

Z dodatków mineralnych- zwłaszcza wapnia i fosforu- tu jest dylemat, bo hodowcy przestrzegali nas przed nagabywaniem przez weterynarzy i ich dążeniem do pasienia młodych psów tymi suplementami. Wybrałam mniejsze zło i zamiast dawki zalecanej- obnizyłąm o połowę.

Artrix- na stawy, mamy podawać po ukończeniu 5 m.ż.

Dodatkowo szczeniak podjada to co my jemy- owoce, warzywa, jak to w tym wielku jest ciekaw smaków i należy umożliwic mu korzystanie z różnorakich pokarmnów.
    Serwuje mu też twaróg i jaja. Z tym, ze miały być nie w całosci,a le nasz pozera całe (ale bez skorupek 🙂 ).

Co do wychowania. Przerabiałam już 3 młode psy w domu, ale każdy jest inny. Uczy się z rózna intensywnożcią, ma inny charakter. Nasze cudo jest odważne, niczym się nie zraża, taki mały bandzior.
    Powoli musimy zwracać uwage na jego harce, bo ma swoja masę (3 miesiace i 15 kg wagi), bo może nawet niechcący zrobić nam już krzywdę. Poza tym pełna socjalizacja i przypominanie kto tu jest alfą, bo ma chłopak zapedy mimo wieku. Stanowczo, ale bez agresji.

Leje jak to szczeniak, powoli zaczyna już podgryzać stoły, krzesła, tudzież krażć książki, buty.
    Myżlę o zakupie konga, żeby się miał czym zajać, chcąc ma starszą koleżankę w domu (s*** mieszańca), która podgyza, ciągnie za fafle i ogon oraz 2 koty do zabawy 😀

no nasz pies nie taki duzy, ale tez z grupy large breed-wiec karma na powolne przyrastanie, cos na stawy i dobry olej na siersc.

poza tym sadze, ze godne uwagi sa tez rozne suszki, ale to oczywiscie nie odrazu.

wiem juz jak karmione sa psy w hodowli, ktora wybralam, ale ja chce ten model zmienic. uwazam, ze mlodemu psu psu najlepiej jest na dobrej, suchej karmie. oczywiscienic na sile-mlode i tak bedzie zestresowane w nowym stadzie.

konga juz kupilam-tto jest dla mnie najlepsza psia zabawka. ale tego czerwonego, klasycznego-nie wersje dla szczeniat ani tez nie te z ekstremalnej gumy-ty onione to lepiej kup tego czarnego i to xxl-bedzie mial mlody na przyszlosc. strasznie ogromny jest ten pies. macie dom czy mieszkanie?

moj znacznie mniejszy, poza tym dziewczyna.

wystawy planujesz?

ja jeszcze nie wiem, ale s*** biore najladniejsza:)))

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

@Onione wrote:

Egzemplarz wybrany przez hodowców pod kątem hodowli, a wiec wystawowy (musimy zaliczyć wszystkie championaty i zebrać konieczne laury).
    Nie ukrywam, ze myżlimy o hodowli. Chcieliżmy zacząć od suki, niestety, byłą tylko 1 w miocie, ale nie żałujemy młodego. Jest wspaniałym bandziorkiem 😉

Od miesiąca mieszkamy na wsi. Także wybór był już pod kątem lokum.
    Miałam za jednym zamachem wziąć jeszcze hovka, ale z zamówionej suki blond znów nic nie wyszło, bo w miocie nie było suczek blond.
    Teraz w sumie nie żałuje, bo przy prowadzonym remoncie, dojazdach do pracy 50 km w jedna stronę, dwa szczeniaki to chyba byłby horror…

świetnie że taka strona istnieje.Mam nadzieję że jest rozpowszechniana w dużej skali.
    Pozdrawiam:)

eBoska
    Member
    • Pasjonat

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

😆 😆

a wczesniej polecalas royal canin i twierdzilas, ze to najlepsza karma na rynku.

z gotowych karm moja droga nie sadze by bylo cie stac na wydawanie kilku dobrych tysiecy rocznie na zamowiona karme produkowana tylko dla ciebie bynajmniej z opisu w temacie o zarobkach wywnioskowalam ze nie zarabiasz zbyt duzo a bynajmniej nie tyle by tyle kasy wydawac na jedzenie dla psa wiec po co komus polecac cos czego i tak nie kupi ja bylam z royala zadowolona i mam znajomych ktorzy tez sa …ile ludzi i psow tyle opinii 😀 😉

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

😆 😆

z gotowych karm moja droga nie sadze by bylo cie stac na wydawanie kilku dobrych tysiecy rocznie na zamowiona karme produkowana tylko dla ciebie bynajmniej z opisu w temacie o zarobkach wywnioskowalam ze nie zarabiasz zbyt duzo a bynajmniej nie tyle by tyle kasy wydawac na jedzenie dla psa wiec po co komus polecac cos czego i tak nie kupi ja bylam z royala zadowolona i mam znajomych ktorzy tez sa …ile ludzi i psow tyle opinii 😀 😉

po pierwsze: nigdzie, nigdy na tym forum nie napisalam, ile zarabiam.
    to na co mnie stac, nie jest chyba twoja sprawa, nie sadzisz?

po drugie…sloma z butow ci leci, idz po zmiotke.

i wreszcie: jak ktos, kto poleca karme taka jak royal, moze znac sie na slkadzie psiego zarcia i zywieniu zwierzat?

nie sciemniaj-zasuwaj po zmiotke 😆

„bylas zadowolona”? i „twoi znajomi byli”?
    szczerze mowiac nie jadam psiej karmy, ale smacznego 😆

parvati
    Member
    • Guru

@Onione wrote:

Egzemplarz wybrany przez hodowców pod kątem hodowli, a wiec wystawowy (musimy zaliczyć wszystkie championaty i zebrać konieczne laury).
    Nie ukrywam, ze myżlimy o hodowli. Chcieliżmy zacząć od suki, niestety, byłą tylko 1 w miocie, ale nie żałujemy młodego. Jest wspaniałym bandziorkiem 😉

Od miesiąca mieszkamy na wsi. Także wybór był już pod kątem lokum.
    Miałam za jednym zamachem wziąć jeszcze hovka, ale z zamówionej suki blond znów nic nie wyszło, bo w miocie nie było suczek blond.
    Teraz w sumie nie żałuje, bo przy prowadzonym remoncie, dojazdach do pracy 50 km w jedna stronę, dwa szczeniaki to chyba byłby horror…

u nas byly dwie dziewczyny i ladniejsza dla nas, bo mnie polubili:))

zawsze to suki sa bardziej rozchwytywane.

a dlugo wam plakal za mama?
    ugieliscie sie i wzieliscie o do lozka?

ja wstepnie jestem za tym, zeby sie nie uginac:)

eBoska
    Member
    • Pasjonat

cos za mocno sie gotujesz laska, a co do kasy nie moj biznes bo mnie to akurat kompletnie nie obchodzi a nikt tu nie przyszed sie licytowac jednak latwo zalapac wystarczy zebys sie zastanowila co i gdzie piszesz ..wbrew pozorom nie jestes tak sprytna jak ci sie wydaje

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

cos za mocno sie gotujesz laska, a co do kasy nie moj biznes bo mnie to akurat kompletnie nie obchodzi a nikt tu nie przyszed sie licytowac jednak latwo zalapac wystarczy zebys sie zastanowila co i gdzie piszesz ..wbrew pozorom nie jestes tak sprytna jak ci sie wydaje

sluchaj…wbijasz na watek o szczenietach, ktory wbrew pozorom powinien byc przyjemnym miejscem, gdzie ludzie rozmawiaja sobie o slodkich kulkach, ktore gryza buty, a pozniej wyrastaja na wspaniale psy, najpierw wyskakujesz z karmami, ktorych jakosc jest mocno srednia, a sklad pozosta bardzo wiele do zyczenia, a nastepnie probujesz odwrocic kota ogonem, mieszasz sie, i wciskasz kity o karmie, ktora robi dla ciebie producent. ciekawe ktory 😆

i wreszcie: brakuje ci argumentow, wiec wyskakujesz z tekstem o moich zrobkach…
    co jest tym zalosniejsze, ze nigdy na tym forum o nich nie wspominalam.
    tego typu teksty swiadcza o twoim totalnym braku klasy.

ok-mozesz pasc swoje zwierzeta zbozami, nie intersuje mnie to.

ale prosze nie rob z tego watku smietnika.

NIC na tym forum nie jest w stanie mnie zagotowac, a twoja osoba zupelnie mnie nie interesuje.
    tak wiec: nie masz ochoty podzielic sie z nami jakimis bardziej merytorycznymi uwagami?
    to po prostu zajmij sie usuwaniem slomy z butow i nie smiec wiecej.

parvati
    Member
    • Guru

@Onione wrote:

[usunięto_link] wrote:

u nas byly dwie dziewczyny i ladniejsza dla nas, bo mnie polubili:))

zawsze to suki sa bardziej rozchwytywane.

a dlugo wam plakal za mama?
    ugieliscie sie i wzieliscie o do lozka?

ja wstepnie jestem za tym, zeby sie nie uginac:)

Dzielny jest. Popiszczał tylko jeden wieczór, ale niezbyt intensywnie.
    Dlatego nie musiałam go niańczyć. Z resztą- podejrzewam, ze to w miarę płynne p****żcie z jednego stada do drugiego, zawdzięczamy obecnożci drugiego psa. Co prawda nasza blisko 5 -letnia s*** początkowo nie akceptowała małego, jednak dożć szybko udało im się zaprzyjaźnić.

teraz pewnie boi sie, ze sie na niej polozy :)))

moja to wyglada szczerze mowiac jakby miala piszczec 2 tygodnie:))))

imie zmienialiscie? my nie bedziemy zmieniac, bo jest super.

ogolnie mam zamiar byc twarda i nie brac jej do lozka-wiadomo, ze to co innego, jak masz psa, ktory bedzie okolicznym zabijaka a co innego, jak masz deliktana sunie…ale trudno-zimny chow:)))

chociaz moze i twoj pies nie bedzie zabijaka:)))
    jednak wszystkie znane mi porzadne samce podominowac sobie lubia nawet jesli sa reprezentantem rasy niezbyt duzej.

mamy juz dla mlodej troche rzeczy-gdzie kupujecie? w necie czy stacjonarnie?
    my narazie robimy wirtualne zakupy…

parvati
    Member
    • Guru

co to jest za ohydna obroza!!!!!
    nie kupuj jej!!! heheheheheheh

ja to taka zakupie, bo narazie mam w spadku po starszej kolezance

[usunięto_link]

wzor bg albo a:)))

dobra dla dziewczyny.

80 kg to jest jakas psia masakra. gdyby wbijal ci do lozka to chyba musialabys spac na jego poslaniu.

nasz pies to takie chuchro 30 kg bedzie.

z malych ras to ja lubie tylko mopsy:)))

eBoska
    Member
    • Pasjonat

ja powiedzialam swoje zdanie ty sie ugotowalas z tego co wiem forum polega na wypowiadaniu zdania, a nie koniecznie wprowadzaniem go w zycie nie musze wciskac kitow bo gdybys miala mozliwosc sprawdzenia polaczen wiedzialabys ze lacze sie nie z Polski bo w niej nie mieszkam i zamowienie karmy u producentow na rynku mojego zamieszkania nie stanowi problemu …zadzwon i sie przekonaj mozesz juz chyba zaczac od niemieckich czy czeskich producentow najblizej naszego kraju …co do polskich nie wiem nie korzytalam …a co do tematu o szczeniaczkach mam prawo napisac ze karmie je ryba, a jak bys miala klase o ktorej tak mowisz sama bys nie skomentowala lub skomentwac moglas bez agresji….a jedynie co cie drani to fakt ze odpowiedz nie jest taka jakiej sie spodziewalas, a skoro wiesz tyle o karmieniu szczenietach itd po co
    wogole zaczynasz temat…a skoro nie interesuje cie czym ja karmie psy wiec po cholere atak na moja osobe, ze niepodoba ci sie podrzedna jak to okreslilas karma masz pelne prawo trudno zeby nam wsyztskim sie to podobalo co innym …no skoro ci sie nie podoba to nikt ci jej nie karze kupywac proste…wiec nie rozumiem….a co do milych szczeniaczkow wlasnie mam szczeniczka ktorego przemili panstwo kupili sobie i jakos im nie wyszlo piesek trafil do mnie w oplakanym stanie fizycznym jak i psychicznym…przez pol roku bo wlasnie tyle minelo dzis pierwszy raz pozwolil wziasc sie na rece bez strachu ze ktos zrobi mu krzywde i pocalowal mnie w nos, wiec tym optymistycznym akcentem mojego cudnego poranka chcialabym zakonczyc te jakze niepotrzebna niemila pisanine po miedzy nami zycze wszystkim milosnikom psow super zwierzaczkow a Tobie przyjemnosci i radosci jaka daje mozliwosc obcowania z psem

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " szczeniak w domu…"

Przewiń na górę