• Autor
    Odp.
  • Mi
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

Lubicie?

To moje ulubione warzywo, oczywiżcie odpowiednio przygotowane. Tj: przysmażane na patelni z cebulką, czosnkiem, oraz połową serka topionego, przyprawione solą ziołową i pieprzem. Najlepiej smakuje z makaronem oraz z dodatkiem pokrojonego serka topionego.

Bardzo często gotuję sobie na obiad- szybko i smacznie :).

Ostatnio również ugotowałam sobie tuńczyk z makaronem :
    – cebulka z czosnkiem przysmażona na patelni
    – tuńczyk w sosie własnym
    – dużo sosu pomidorowego/gotowego z ziołami
    – oliwki

przed polaniem sosem, gorący makaron posypuję startym serem żółtym.

to moje ulubione, codzienne i szybkie dania

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

uwazam, ze dodawanie do szpinaku cebuli to profanacja.

ser topiony to tez przegiecie: tyle jest pysznych gatunkow sera…po co dodawac ten najbardziej podly.

Mi
    Member
    • Pasjonat

bo komuż smakuje?

W mojej kuchni ser topiony jest niezbędny, zarówno do zup jak i np tego typu potraw. Cebula również.

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

bo komuż smakuje?

W mojej kuchni ser topiony jest niezbędny, zarówno do zup jak i np tego typu potraw. Cebula również.

kwestia wyrafinowanego lub mniej podniebienia… 😆

ser topiony larem pod namiotem na kanapce:)taki sam polot ma paprykarz szczecinski:)

kaprysna
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 71
    • Stały bywalec

[usunięto_link] wrote:

Tj: przysmażane na patelni z cebulką, czosnkiem, oraz połową serka topionego, przyprawione solą ziołową i pieprzem.

ja robie cos podobnego tylko zamiast serka topionego wrzucam parmezan, a doprawiam bazylia. ale to zazwyczaj wstep, bo potem powstala masa laduje w cannelloni i jest zapiekane w piekarniku z warstwa pasty/sosu pomidorowego i dodatkowego sera.

lubie tez makaron (ja preferuje penne lub swiderki) ze szpinakiem, cebulka, czosnkiem i orzechami piniowymi. przyprawy w zaleznosci od dnia 😉

moja matka za to robi rewelacyjna tarte szpinakowa.

rozmarzylam sie 😉

Mi
    Member
    • Pasjonat

Francuskim pieskiem nie jestem. Bywało że jadłam ryż z dżemem lub ketchupem. Ale pewnie Wyrafinowane Podniebienie uzna to jako coż haniebnego i kompromitującego.

parvati
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

Francuskim pieskiem nie jestem. Bywało że jadłam ryż z dżemem lub ketchupem. Ale pewnie Wyrafinowane Podniebienie uzna to jako coż haniebnego i kompromitującego.

raczej za przykre…

Olgus
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 1073
    • Maniak

Bardzo lubię szpinak, w różnej formie. Często jadam potrawy ze szpinakiem, jestem wegetarianką, więc w ogóle jadam dużo warzyw. 🙂

abi
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 1208
    • Maniak

A tak szczerze to nie wiem czy lubie.. Bo nie jadlam. Jakos takie zielone papkowate nie pasuje mi.

Aaa i co do ryżu z dżemem… Ja tam bardzo lubie i robie sobie bardzo czesto jak tylko mam ochote 😉 ewentualnie makaron z dzemem czy tam z bita żmietana- nie uwazam tego za przykre, kazdy je to co lubi- do talerza nikomu sie nie zaglada. I paprykarz szczecisnski tez uwielbiam hehe

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Nie jem szpinaku od czasu kiedy mama kupiła mi mrozone(a jakże!) filety rybne panierowane ze szpinakiem w żrodku.Ku ogromnej radożci z urozmaicenia mojego niewyszukanego jadłospisu,odsmazyłam sobie filecik i podałam go z frytkami i gotowanym kalafiorem.Alez ja miałam wtedy smaka na to moje danie,z którego byłam niezwykle dumna! Zabrałam sie więc do jedzenia.Przekroiłam filet i ku mojemu zdziwieniu,wypłynęła z niego jakaż zielona masakra. Wyglądało to na tyle wstrętnie,że nie tylko nie zjadlam ryby,ale też nie ruszyłam nic innego.I tak oto zniechęciłam się do szpinaku(było to moje pierwsze dożwiadczenie z nim).Na słowo „szpinak” przed oczami staje mi zielone błoto wypływające z przekrojonej ryby.No,dziękuje za uwagę 😉

emi
    Member
    • Odp.: 28
    • Bywalec

ja kiedyż szpinaku wprost nie cierpiałam! teraz lubię …i to bardzo. W rondelku roztapiam troszkę masła, dodaję mrozony szpinak. Gdy juz sie rozmrozi dodaję czosnek i ser pleżniowy. Trochę soli i pieprzu. Do tego makaron penne:)

Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

WarnGirl, a to jakiejż konkretnej firmy było? Bo ja kupuję taki przysmak rybny własnie ze szpinakiem i drugi z serem i bardzo mi smakuje. Co dokładnie było nie tak z tym Twoim? NIe smakował jak ryba ze szpinakiem? 😉

seterka
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 108
    • Zapaleniec

Początki są zawsze trudne. Ja bym nie zniechęcała się do szpinaka. Teraz jest wiele roznych na rynku spzinakow mrozonek jednak ja tam nie mam takich doswiadczen. Rownież próbowałam z rybka. Wez wypprobuj Frosta czy Frosty – nie wiem jak sie to pisze

Mi
    Member
    • Pasjonat

I znów dziż na obiad szpinak. Chyba muszę jednak przystopować, bo zbyt częste spożywanie szkodzi 🙁

emi
    Member
    • Odp.: 28
    • Bywalec

naprawdę nadmiar szpinaku szkodzi? Boże!!! ja ostatnio też pochłaniam ogromne ilożci tego zielonego cuda. Zamrażarkę mam zapakowaną prawie w połowie włażnie szpinakiem w różnych postaciach. Z sosami, rozdrobniony i w całożći…słyszłam raczej o jego pozytywnych włażciwożćiach…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " szpinak"

Przewiń na górę