Tabl antykoncepcyjne przy nieregularnym okresie.

• Autor
    Odp.
  • aguus_
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 199
    • Zapaleniec

okres się ureguluje podczas brania tabletek. możesz je spokojnie brać, są tak samo skuteczne jak u kobiet, które przed braniem tabletek miały okres regularny.

Czersi
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 622
    • Zasłużony

Myżlę,ze to takie troche tuszowanie problemu.Przecież jak przestaniesz brać tabletki to znów okres bedzie nieregularny,no chyba,ze chcesz brac je do menopauzy.Byłaż u lekarza,wiesz co jest przyczyna zaburzen?Moze da się to jakoż inaczej naprawić.

Venus
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 640
    • Zasłużony

jak ja poszlam z taką przypadłożcią do ginekologa to mi zaczął mówić o wielotorbielowatożci jajnika i wręcz nakazał zażywanie tabletek anty dopóki nie zechcę być wciąży. A po odstawieniu rzeczywiżcie,sam problem się nie rozwiązuje.Niestety…

aguus_
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 199
    • Zapaleniec

ja myżlę, że autorka postu nie chciała rozwiązywać problemu nieregularnego okresu, tylko pyta o skutecznożć tabletek antykoncepcyjnych w takim przypadku. :))

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

Tabletki skuteczne będą. Faktycznie problem nie rozwiążę się jeżli je odsunie. Jeżli jednak zastosuje się je aż do samej ciąży, to po urodzeniu dziecka w większożci przypadków cykl się reguluje.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

@mellodiv wrote:

Tabletki skuteczne będą. Faktycznie problem nie rozwiążę się jeżli je odsunie. Jeżli jednak zastosuje się je aż do samej ciąży, to po urodzeniu dziecka w większożci przypadków cykl się reguluje.

wcale nie jest prawda to, co napisalas.

po pierwsze nieregularne cykle moga byc pierwszym sygnalem, ze w ogrganizmie dzieje sie cos nie tak. czesto sa pierwszym symptomem bezplodnosci.
    zatem: branie pigul nie rozwuiazuje problemu.

po drugie: madrzy lekarze nie zbywaja swoich pacjentek tekstami, ze po ciazy bedzie lepiej: a co jesli kobieta nigdy nie chce miec dzieci? ma do tego pelne prawo. tak jak i do tego, aby byc leczona a nie zbywana. juz minely te czasy, kiedy lekarz mogl bezkarnie zapewniac, ze po ciazy znikna nieregularne miesiaczki, endometrioza czy policystyczne jajniki. takie gadanie i zbywanie pacjentek czesto prowadzi do tego, ze w ciaze nigdy sie nie zajdzie. zatem: trzeba sie leczyc na biezaco a nie czekac na ciaze jak na remedium. lekarz to nie jasnowidz-na zadnej podstawie nie moze powiedziec, ze problem po ciazy zniknie. zatem: nie dajcie sobie tego wmowic.

Anonymous
    Member
    • Guru

Piszę o skutecznożci tabletek w sensie zabezpieczeń a nie rozwiązania problemu nieregularnożci. I wspomniałam także, że jeżli tabletki się odsunie to problem nieregularnych cykli powróci.
    I oczywiżcie zdaję sobie sprawę z tego, że przyczyny nieregularnożci miesiączki mogą być bardzo różne. I skutki nieleczenia również.
    Miałam na myżli raczej zaburzenia hormonalne. Moja siostra miała bardzo nieregularne cykle i poszła do lekarza. Stwierdzono, że są to przyczyny hormonalne i na uregulowanie dostała tabletki anty. Nie pomogły. Dopiero po urodzeniu dziecka jej cykl ustabilizował się.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

a moja kolezanka dostala piguly na policystyczne jajniki.

4 rok stara sie o dziecko.

pigulki to nie jest lekarstwo.
    jesli ktos daje sobie je wciskac jako regulator cyklu lub lek, jest nieswiadomy.

Anonymous
    Member
    • Guru

Pewnie masz rację. Dlatego nigdzie nie napisałam, że antykoncepcja pomaga, jako lek. Napisałam wyżej, że jeżli dziewczyna odstawi pigułki to problem z pewnożcią wróci.

Raczej miałam na myżli, że ciąża może uregulować cykl, jeżli nie jest on spowodowany poważnym schorzeniem.

Venus
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 640
    • Zasłużony

ej ej, ja mam wielotorbielowatożć jajnika i dostałam na tą przypadłożć tabletki antykoncepcyjne.Zasięgałam języka i ponoć branie tabletek wchłania te torbiele . Więc niby czemu twierdzicie, że anty to nie lek ?

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Tabl antykoncepcyjne przy nieregularnym okresie."

Przewiń na górę