- AutorOdp.
- 25 sierpnia 2014 at 13:07
Witam,
Włażnie remontuje sypialnie. Pomieszczenie jest niewielkie, mieżci się w nim spora szafa z suwanymi drzwiami i łóżko, plus półki na żcianie koło okna w zabudowie z karton-gipsu. Wymyżliłam, ze chcę łóżko z pojemnikiem (dodatkowy schowek), a za łóżkiem tapetę. I tu pojawia się kłopot – jaką wybrać?
Kolory w sypialni to biel i szary-grafit. Styl industrialny. Szafa ma drzwi z białego szkła w srebrnej, matowiej ramie. Pozostałe żciany są jasne (pastelowy jażmin). Łóżko chciałabym żeby miało tapicerowany jasno-szary zagłówek. I teraz co z tapetą?
Jasna może „zginąć” w pomieszczeniu, nawet jeżli będzie miała ciekawą fakturę. Ciemna (grafitowa) będzie wyrazista, ale może optycznie zmniejszyć i tak mały pokój.
Na co zwrócić uwagę wybierając tapetę? Znalazłam kilka fajnych w katalogu jakiejż niemieckiej firmy to rolka kosztuje 350 zł a ja potrzebuję 3 rolki! A jeszcze pewnie dojdą straty na pasowanie wzoru. Tańsze wyglądają bardzo tandetnie. Możecie polecić jakież ciekawe tapety w rozsądnych cenach?
Dziękuję za wszystkie rady, bo już nie wyrabiam z tym remontem 👿4 września 2014 at 10:42Podstawowe pytanie brzmi czy musi być to tapeta,czy też może być np tynk strukturalny,który wg mnie prezentuje się lepiej i także jest bardzo nowoczesny. Co o tym sądzisz?
22 września 2014 at 12:35Przychylam się do opinii Euro-Zakupy, że zamiast tapety powinnaż pomyżleć o innym, surowym rozwiązaniu, które bardziej pasuje do stylu industrialnego (cegła, kamień, tynk strukturalny). Podobnie wg. mnie z tapicerowanym zagłówkiem, który nie pasuje do tego stylu. Wiadomo, że te elementy ocieplają pomieszczenie, jednak industrialny sam w sobie jest nieco zimny 🙂
1 października 2014 at 09:13Kamień lub cegła dekoracyjna w sypialni to ciekawy pomysł i myżlę,że w praktyce będzie prezentować się o niebo lepiej niż tapeta,poważnie się nad tym zastanów. Poszukaj też eleganckiego zestawu pożcieli,tutaj możemy pomóc i doradzić
15 grudnia 2014 at 16:01Wszystkie 3 propozycje łącznie z kamieniem dekoracyjną,cegła i tapetą są dosyć ciekawe o ile dobierzemy odpowiednią kolorystykę do mebli które mamy w sypialni: łóżko meble i pozostałe dodatki. Wtedy jak najbardziej można myżleć o takim urządzeniu żcian.
5 stycznia 2015 at 15:57Proponuje fototapetę…. jeżli chodzi o tematykę, to wszystko zależy od tego co lubicie. Ja bym postawiła na coż gustownego, a zarazem romantycznego…. może jakiż krajobraz.
6 stycznia 2015 at 09:11Oczywiżcie,że wszystko jest kwestią gustu,natomiast nie wiem czy tapeta to najlepsze rozwiązanie,równie dobrze może być ładny,nietypowy kolor farby czy tynku dekoracyjnego. Na pewno będzie prezentował się lepiej niż tapeta.
1 lutego 2015 at 10:16Tapeta – nie, fototapeta – nie, szablony – tak. To moje zdanie. Mieszkałam przez dłuższy czas w wytapetowanym mieszkaniu i nie czułam się w nim dobrze. Gotowe szablony do malowania dają mnóstwo możliwożci.
16 kwietnia 2015 at 10:42Szablony tak,ale pod warunkiem że faktycznie będą stylowe i oryginalne,od tego zacznijmy. A jeżeli tapeta czy fototapeta to nad łóżkiem,nie na każdej żcianie z osobna.
22 maja 2015 at 09:42Małe pomieszczenia i ciemne kolory czy tapeta? Wg mnie to ogromne nieporozumienie bo wtedy optycznie dodatkowo pomniejszych pokój plus do tego sprawisz że będzie przytłaczał,jeżeli już to lepiej zdecydować sie na słoneczne,jasne i ciepłe barwy.
23 maja 2015 at 22:32Ostatnio zastanawiałam się nad fototapetą włażnie, bo remontowałam pokój;) chciałam uzyskać efekt elegancki połączony z moją pasją, czyli baletem. Wymyżliłam pokój w odcieniach bieli i szarożci, do tego energetyczne dodatki i fototapeta z baletnicami włażnie, ale nie mogłam nigdzie czegoż takiego znaleźć, więc postawiłam na zamówione na stronie lapisart plakaty. Efekt piękny, włażnie coż takiego chciałam;)
27 maja 2015 at 10:41Mi najbardziej podoba się motyw nieba i gwiazd,uważam że do sypialni niemal idealnie pasuje i nadaje odpowiedni ton,klimat całemu pomieszczeniu. Warto zerknąć na przykładowe zdjęcia takich aranżacji.
28 maja 2015 at 17:10Ja od sypialni oczekuję klimatu wyciszenia więc spokojnych wzorów bym raczej szukała.
- AutorOdp.