teżcie na obiedzie

  • Autor
    Odp.
  • nestele
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 2
    • Początkujący

    Dziewczyny pomóżcie,
    w sobotę mam wizytę rodziców chłopaka
    wprawdzie zapowiedzieli się na godz 17 ale chciałabym poczęstować ich czymż zjadliwym.

    Magdalena83
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 31
    • Bywalec

    Myżlisz o obiedzie czy raczej o jakichż przekąskach?
    Zastanów się co potrafisz gotować najlepiej i co oni lubią.

    mrowka
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

    tak jak kolezanka ywzej zastanów się co robisz najlepiej, czy Oni to lubią,
    a moze jakas pieczen? surówka, a może rybka? w takim sosie

    kurcze ja tez bym sie strasznie denerwowała , juz moge sobie to wyobrazic

    Magdalena83
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 31
    • Bywalec

    A ja bym była w swoim żywiole 😀
    Uwielbiam gotować dla bliskich.

    kuma
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 7
    • Początkujący

    A moze lasagna? jesli lubia wloska kuchnie. Mozesz ja zrobic z nadzieniem szpinakowym albo miesnym.

    najtrudniejszy element to sos beszamelowy: podsmazasz 3 lyzki masla, po rozpuszczeniu dodajesz 3 lyzki maki, z tego sie robi zasmazka, na koniec caly czas mieszajac dodajesz 2,5 – 3 szklanki mleka. Caly czas mieszasz, az zgestnieje. dodajesz sol, pieprz i galke muszkatalowa.

    Kupujesz oczywiscie opakowanie platow lasagne (zawsze kupowalam malme, ale nie widze jej ostatnio). niektorzy gotuja ten makaron- ja nie.
    dno zaroodpornego naczynia smarujesz odrobina beszamelu, na to ukladasz warstwe lasagne, potem nadzienie, beszamel, lasagna, itd.
    nadzienie szpinakowe najlepiej kupic gotowe (np. mrozony w lisciach) i przygotwac wg opisu na opakowaniu.
    (nadzienie miesne robisz jak sos bolognese)

    na wierzch posypujesz wszystko startym serem, najlepiej parmezanem) i wstawiasz na 30 min. do goracego piekarnika. mi zawsze wychodzi. polecam.Nie trudne, a robi wrazenie. 😉

    nestele
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 2
    • Początkujący

    Dziękuje za odpowiedzi.Postaram się je wykorzystać.
    Niestety widuję ich stosunkowo rzadko i nie mam pojęcia o ich kulinarnych gustach.
    W ostatecznożci zrobię piersi z kurczaka nadziewane serem ricotta z szpinakiem owinięte szynką zapiekane w winie z pieczarkami ……..raz robiłam i nawet wyszło. Przyznam szczerze że wyjątkowo zostawiłam to na ostatnia chwilę…
    Pozdrawiam.
    Dam znać jak poszło 🙂

    Myszka19
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 2108
    • Ekspert

    [usunięto_link] wrote:

    Dziękuje za odpowiedzi.Postaram się je wykorzystać.
    Niestety widuję ich stosunkowo rzadko i nie mam pojęcia o ich kulinarnych gustach.
    W ostatecznożci zrobię piersi z kurczaka nadziewane serem ricotta z szpinakiem owinięte szynką zapiekane w winie z pieczarkami ……..raz robiłam i nawet wyszło. Przyznam szczerze że wyjątkowo zostawiłam to na ostatnia chwilę…
    Pozdrawiam.
    Dam znać jak poszło 🙂

    oo to może być pyszne 😛

    powodzenia życzę!

    a i dodam jeszcze że ja bym zrobiła coż co wiem że umiem i że mi wyjdzie, nie eksperymentowałabym w tym dniu 😛

    nestele
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 2
    • Początkujący

    Tak masz rację. Już wyobrażam sobie atmosferę gdyby coż nie wyszło. Postawię na to danie. Zastanawiam się tylko z czym to podać.
    Myżlę że ryż nie był by zły. Tylko jakie warzywka. Może macie jakiż pomysł?

    Lyliaaa44
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 26
    • Bywalec

    mrożonka mix? niezbyt twórcze, ale kolorowe, szybkie w zrobieniu, no i nie da się zepsuć 😀

    JoJo
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 232
    • Zapaleniec

    ja miałam na pierwsza taką wizytę od początku koncepcję włoskiego żarcia. postawiłam na canneloni z mięskiem mielonym w sosie pomidorowym. a na pierwsze danie zrobiłam zupkę krem z torebki 😛 a raczej z mrożonki.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " teżcie na obiedzie"

Przewiń na górę