- Ten temat ma 1 odpowiedź, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 16 lat, 8 miesięcy temu przez
dziewucha.
- AutorWpisy
- 10 października 2009 o 09:59 #5847
Włażnie zabieram się za robienie sernika. Nie robię go z jakiegoż konkretnego przepisu dlatego niewiem jak długo mam go piec i przede wszystkim w jakiej temperaturze. Będzie to sernik w okrągłej tortownicy na kruchym cieżcie. Jeżeli ktoż może mi pomóc będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuje.
12 października 2009 o 09:01 #161001Wydaje mi się że długożć pieczenia zależy od danego przepisu.
Ja piekę sernik tradycyjny z wiaderka twarogu aksamitnego dr. oetkera, bo ten twaróg używam do serników. Polecam ten sernik jest przepysznyprzepisuję ten przepis prosto z wiaderka:
” składniki:
1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera,
250 g miękkiego masła (margaryny),
8 jajek,
1 1/2 szklanki cukru pudru,
4 łyżeczki cukru wanilinowego dr Oetkera,
aromat cytrynowy dr. Oetkera
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia dr Oetkera,
100 g rodzynek.1. Twaróg wymieszać z utartym masłem lub margaryną. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem wanilinowym.
2. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier.
4. Dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Masę sernikową nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o żrednicy 26 cm.
sernik piec około 90 min.
Piekarnik gazowy lub elektryczny
temp. 170 stopni (powinien być podgrzany) „ - AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.