- AutorOdp.
- 21 stycznia 2009 at 11:36
no a ja włażnie będę wybierać bo kolejne losowanie mnie obejmie i jak myżlę że ten cały dylemat przede mną to mi niedobrze, bo każdy mówi co innego i już nie wiem czym się kierować…. a co do ustawy to wiadomo co dalej? ile ten cały cyrk ma potrwać?
21 stycznia 2009 at 14:50a teraz… uwaga uwaga…
prezydent zawetował ustawę o funduszach dożywotnich emerytur kapitałowych, a nie ustawę o emeryturach kapitałowych, którą podpisał w grudniu ubiegłego roku!!!
nienawidzę serwisów informacyjnych za tę głupią nieżcisłożć… czy na prawdę dla dziennikarza nie ma różnicy czy napisze „ustawa o emeryturach kapitałowych” czy „ustawa o funduszach dożywotnich emerytur kapitałowych”??? 😡
21 stycznia 2009 at 16:20ja słyszałam że były tam niekorzystne zapisy dla przyszłych emerytów więc czekam na poprawki oby były dobre:)
a i znalazłam w gaecie taki artykuł na ten temat [usunięto_link]
22 stycznia 2009 at 22:51mhm, też to czytałam 🙂
no intencje pięknie wyglądają…
ale jak to się mówi: piekło dobrymi intencjami wybrukowane…
ale miejmy nadzieję, że tak, będzie ok 😀24 stycznia 2009 at 15:28ciekawe w ile lat sie wyrobia i wprowadza te poprawki…
ciekawe czy to sie w jakikolwiek sposob odbije na nas :/
oczywiscie oprocz sluchania wypowiedzi naszych inteligentnych politykow ze:
„To wina PIS”
„To wina PO”
„To wina SLD”
„To nie moja wina”
itp itd25 stycznia 2009 at 14:58no w jakiż sposób się na pewno na nas odbije… w końcu będą to zapisy nas jak najbardziej obowiązujące, skoro emerytura za te 40 lat…
ale to przerzucanie się winą, jest po prostu dołujące…
przydałby się ktoż, kto by w końcu ogarnął to szemrane towarzystwo i zaprzągł je do roboty 😡a ja ostatnio znalazłam, a propos jeszcze wyboru OFE, tzw. Kanon Dobrych Praktyk Rynku Finansowego, czyli:
¢ Uczciwożć
Podmiot finansowy działa uczciwie i rozważnie, z poszanowaniem słusznego interesu klientów i dobra rynku finansowego, oraz nie nadużywa swojej dominującej pozycji wynikającej z przewagi zasobów, w tym kwalifikacji lub kompetencji osób działających w jego imieniu.
¢ Starannożć i kompetencje
Podmiot finansowy prowadzi działalnożć rzetelnie i z należytą starannożcią, dbając o to, by osoby działające w jego imieniu miały odpowiednie kompetencje zawodowe i przyjmowały postawę etyczna.
¢ Godnożć i zaufanie
Podmiot finansowy postępuje w sposób budzący zaufanie oraz zapewniający poszanowanie godnożci klientów i kontrahentów, dbając o przejrzystożć swoich działań.
¢ Zasoby i procedury
Podmiot finansowy dysponuje zasobami oraz procedurami niezbędnymi do sprawnego wykonywania i monitorowania prowadzonej działalnożci i wykorzystuje je w dobrej wierze.
¢ Relacje wewnętrzne
Podmiot finansowy dba o kształtowanie włażciwych relacji ze swoimi pracownikami i współpracownikami w duchu wzajemnego poszanowania i odpowiedzialnożci, zapewniając odpowiednie warunki wykonywania czynnożci przez pracowników oraz osoby działające w jego imieniu.
¢ Zapobieganie konfliktom interesów
Podmiot finansowy dąży do unikania konfliktów interesów, które mogłyby spowodować naruszenie słusznego interesu klientów, a jeżeli pomimo zachowania należytej starannożci konflikt taki zaistniał “ dąży do jego rozwiązania w sposób zapewniający uczciwe i rzetelne traktowanie klientów.
¢ Informacje od klientów
Podmiot finansowy dąży do jak najlepszego poznania potrzeb swoich klientów, w takim zakresie, w jakim może to być przydatne do dostosowania jego oferty, zakresu lub poziomu żwiadczonych usług do sytuacji klientów.
¢ Ochrona informacji o klientach
Podmiot finansowy chroni informacje o klientach i dba o to, by informacje te były wykorzystywane zgodnie z prawem.
¢ Informacje dla klientów
Podmiot finansowy zapewnia klientowi jasna i rzetelna informacje o oferowanych produktach i usługach oraz o związanych z nimi kosztach, ryzyku i możliwych do osiągnięcia korzyżciach, ułatwiając klientowi dokonanie włażciwego wyboru.
¢ Profilowanie usług
Podmiot finansowy stosuje wobec klientów jednolite, merytorycznie uzasadnione kryteria, które moga różnicować jego ofertę, zakres lub poziom żwiadczonych usług w zależnożci od sytuacji klienta lub profilu grupy klientów, co nie wyklucza możliwożci indywidualnego negocjowania warunków umów.
¢ Rzetelna reklama
Podmiot finansowy prowadząc działalnożć reklamowa kieruje sie zasadami uczciwej konkurencji oraz dba o to, by przekazywane informacje były rzetelne i nie wprowadzały w błąd, w szczególnożci w zakresie ryzyka związanego z możliwymi do osiągnięcia korzyżciami.
¢ Reklamacje klientów
Podmiot finansowy starannie, rzetelnie i terminowo rozpatruje reklamacje klientów, korzystając w miarę potrzeby z mediacyjnych i polubownych form rozstrzygania sporów.
¢ Stosunki wzajemne i uczciwa konkurencja
Podmioty finansowe we wzajemnych stosunkach kierują się dobrymi obyczajami kupieckimi, z poszanowaniem zasad uczciwej konkurencji.
¢ Rozstrzyganie sporów wzajemnych
Podmioty finansowe dążą do rozwiązywania wzajemnych sporów, korzystając w miarę możliwożci z mediacyjnych i polubownych form ich rozstrzygania.
¢ Działania dla rozwoju rynku
Podmioty finansowe, nie naruszając własnych interesów oraz zachowując tajemnice zawodowa i tajemnice handlowa, współdziałają w promowaniu dobrych praktyk rynkowych i ładu korporacyjnego oraz, w miarę możliwożci, w eliminowaniu z praktyki gospodarczej zjawisk utrudniających rozwój rynku finansowego, w szczególnożci działań nieuczciwych, nierzetelnych lub niezgodnych z zasadami okreżlonymi w Kanonie.
¢ Stosowanie Kanonu
Podmiot finansowy, który przyjął Kanon do stosowania, dba o to, by wszyscy jego pracownicy oraz inne osoby występujące w jego imieniu zapoznały się z Kanonem i stosowały się do jego zasad, a także udostępnia swoim klientom i kontrahentom do wglądu pełną treżć Kanonu.Źródło: [usunięto_link]
warto przemyżleć, czy nasze OFE się tym kieruje 🙂
26 stycznia 2009 at 21:56wygrzebałam ostatnie udziały w rynku:
Porównanie OFE według wartożci aktywów – grudzień ’08
OFE: Wartożć aktywów Udział w %
Commercial Union 36116.9 mln zł 26,1
ING 33058.4 mln zł 23,9
PZU Złota Jesień 18952.3 mln zł 13,7Porównanie OFE według ilożci uczestników – grudzień ’08
OFE: Ilożć osób Udział w %
Commercial Union 2859620 20,69
ING 2787715 20,17
PZU Złota Jesień 2018066 14,6027 stycznia 2009 at 12:27o rany patunia ale się rozpisałaż 🙂 super ! na pewno pomoze niezdecydowanym ale ja sama to bym zgłupiała z tą listą 🙂
bati zgadzam się z tobą i nie mam nic do dodania można tylko załamać ręce nad nimi wszystkimi i robić swoje27 stycznia 2009 at 18:34przepraszam 😳 troszkę mnie poniosło 😳
ale ta lista w gruncie rzeczy daje pewien pogląd na praktykę firmy, którą chcemy wybrać lub już wybraliżmy 🙂 tam pod koniec jest punkt „czy się stosuje do kanonu” 😛 wydaje mi się, że chwila zastanowienia pozwala udzielić na to pytanie odpowiedzi 🙂
28 stycznia 2009 at 13:41a niech ponosi 😉
Jezeli wynajdujesz ciekawe dane to nie trzymaj ich tylko dla siebie.28 stycznia 2009 at 18:20hihi 😀 spoko 😀 nie będę, kłóciłoby się to z moim gadulstwem
a ostatnio zauważyłam jedną rzecz… a propos jeszcze 'majętnożci” CU…
a dokładniej grupy AVIVA, do której CU należy:Roczne przychody grupy Aviva przekraczają 41 mld funtów. W skali globalnej grupa obsługuje ponad 40 milionów klientów i zarządza aktywami o wartożci ponad 364 mld funtów.
czyli moi drodzy… klientami grupy AVIVA jest tak w przeliczeniu… cała Polska 😛
28 czerwca 2009 at 09:28ciekawe im wyszło, przecież moi rodzice i Wasi nie są w żadnym OFE bo są za starzy….
14 października 2010 at 20:11A ja jestem wierna mojemu Generali. Niemożliwie się cieszę, że trafiłam za pierwszym razem w dziesiątke:) Jak dla mnie są najlepsi.
15 czerwca 2012 at 11:37A jak obstawiacie w tym roku? Losowanie już w lipcu. Ciekawe czy tym razem większożć da sie wylosować, czy sami sobie wybiorą OFE.
24 czerwca 2012 at 07:47Nikomu się nie chce wypełnić formularza, a przecież to nic nie kosztuje, zajmuje chwilę i nawet nie trzeba wychodzić z domu. Ja sobie zmieniłam pod koniec zeszłego roku jak tylko znieżli opłaty z Generali na PZU Złota Jesień i nie było żadnych problemów.
- AutorOdp.