W jakim stopniu tabletki anty niszczą watrobę?!

• Autor
    Odp.
  • Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Ciekawi mnie jedna rzecz: w jakim stopniu tabletki antykoncepcyjne niszczą wątrobę?! Czy można to np porównywać do zniszczeń jakie fundują sobie nałogowi alkoholicy wypijający codziennie spore ilożci nie najlepszych alkoholi?

Niedawno w mojej rodzinie umierał wujek na alkoholową marskożć wątroby-trzeba przyznać że żmierć jakby na własne życzneie bo pracowało się na nią latami… A jak to jest z tabletkami? Jak badzo szkodza wątrobie?

Biorę Novynette-dosyć słabe,z niewielką zawartożcią hormonów! Alkoholu nie piję w ogóle więc nie dokadam dodatkowych czynników niszczących watrobę!

Jozia
    Member
    • Tematów: 16
    • Odp.: 987
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Czy można to np porównywać do zniszczeń jakie fundują sobie nałogowi alkoholicy wypijający codziennie spore ilożci nie najlepszych alkoholi?

Jasne, już chyba trochę fantazja cię poniosła. To po pierwsze, a po drugie, skoro uważasz, że to może być porównywalne do żłopania alkoholu na potęgę to współczuje wiedzy! Po trzecie, gdybym ja tak słabo się w tym orientowała i wydawałoby mi się, że szkodliwożć brania piguł antykoncepcyjnych jest porównywalna do do szkodliwożci jaka występuje podczas bycia menelem, to bałabym się w ogóle pomyżleć o tego rodzaju antykoncepcji. A co dopiero zacząć ją stosować i dopiero po pewnym czasie starać się czegoż więcej dowiedzieć.

To tyle komentarza, a jeżli chodzi o Twoje obawy, to powiem Ci, że twój ginekolog powinien Cię co nieco poinformować np. o tym, że należy robić badania podczas stosowania hormonów, aby wykluczyć chorobę wątroby, bądź jak najszybciej zdiagnozować i zacząć leczyć.
    Poza tym, odpowiadając na twoje pytanie, piguły mają o wiele mniejszy wpływ na wątrobę niż chlanie. Chyba, że Twoja wątroba z innych przyczyn jest już poważnie chora, w związku z czym piguły mogłyby znacznie pogorszyć jej stan.

Jednak zakładając, że wszystko jest ok, jeżli będziesz robiła co kilka miesięcy badania, to mając stałą kontrolę raczej nic Ci nie grozi.

Lady_Kala
    Member
    • Maniak

Nie chodzi o moją wiedzę bo nic tu nie stwierdziłam a jedynie zapytałam!
    Wątrobę mam wporządku,do ginekologa chodzę regularnie co 6 miesięcy (chyba,że coż jest nie tak to wtedy oczywiżcie od razu!)

Dlaczego zapytałam po długim czasie stosowania?! Bo tabletki które biorę-Novynette,nagle zmieniły opakowanie! Zdziwiło mnie to trochę więc zagłebiłam się w lekturę ulotki,która okazała się jakież 4 razy dłuższa niż ta z poprzednich opakowań! Porównałam ulotki (akurat miałam w domu puste poprzednie opakowanie) i w nowej znalazł się obszerny rozpis na temat nowotworów,które mogą tabletki wywoływać! W poprzedniej temat ten był tylko lekko poruszony i zaznaczone ryzyko ale nie opisany szerzej! Zdziwiło mni eto trochę i pomyżlałam,że może sa jakież najnowsze badania dotyczące występowania nowotworu itd…

Chyba nic w tym złego,że spytałam,żeby się upewnić niż gdybym chciała tkwić w przekonaniu o własnej wszechwiedzy i nieomylnożci nie?!
    Ale dzięki za odpowiedź! Przy najbliższej wizycie napewno zagadam jeszcze o to lekarza ale mnie uspokoiłaż!

err
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 87
    • Stały bywalec

Gruczolaki wątroby czężciej występują u kobiet w wieku 15-45 lat przyjmujących tabletki antykoncepcyjne, a także u mężczyzn stosujących leki anaboliczne i preparaty androgenowe.

[usunięto_link]

Rak wątrobowo-komórkowy jest jednym z najczężciej spotykanych nowotworów złożliwych. Czynnikiem wywołującym jego powstanie jest wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C, rzadziej substancje chemiczne (aflatoksyny, doustne żrodki antykoncepcyjne, androgenowe żrodki anaboliczne, alkohol, palenie tytoniu, niektóre pasożytnicze choroby wątroby, a także niedobór enzymu α-1-antytrypsyny, niekiedy hemochromatoza, pierwotna żółciowa marskożć wątroby oraz zespół Budda i Chiariego.

[usunięto_link]

Czynniki ryzyka

Rak wątrobowokomórkowy rozwija się bowiem głównie na podłożu przewlekłego procesu zapalnego toczącego się w tym narządzie. Głównymi czynnikami ryzyka mającymi wpływ na rozwój raka wątroby jest:

* marskożć wątroby – Ryzyko powstania tego nowotworu u chorego z marskożcią wątroby wynosi ok. 3-5% rocznie.
    * wzw typu B – Ryzyko wystąpienia tego nowotwory jest zwiększone u osób u których dochodzi do uszkodzenia wątroby w przebiegu zakażenia wzw typ b,
    * wzw typu C -Obecnożć marskożci na tle zapalenia wątroby typu C stanowi duże zagrożenie rozwoje raka wątroby
    * alkohol. rak wątroby u chorych z istniejącym zakażeniem WZW typu C i marskożcią wątroby na tle alkoholowym występuje czężciej
    * aflatoksyny “ spożywanie spleżniałego zboża stanowiący popularny składnik pożywienia jest częstą przyczyną raka
    * hemochromatoza i inne choroby metaboliczne – Marskożć wywołana przez hemochromatozę zwiększa ryzyko powstania nowotworu ponad 200 razy. Inne choroby metaboliczne jak niedobór alfa1-antytrypsyny, wrodzona tyrozynemia, choroba Wilsona i porfirie są wiązane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wątrobiaka.
    * doustne żrodki antykoncepcyjne – Istnieją doniesienia wskazujące na zwiększenie odsetka występowania pierwotnego raka wątroby u kobiet przyjmujących doustne żrodki antykoncepcyjne,

[usunięto_link]

antykoncepcja a nowotwory: [usunięto_link]

Jozia
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Chyba nic w tym złego,że spytałam,żeby się upewnić niż gdybym chciała tkwić w przekonaniu o własnej wszechwiedzy i nieomylnożci nie?!

Masz racje, jasne, że nie.
    A jeżli chodzi o dłuższą ulotkę, to mi się po prostu wydaje, że wczeżniejsza ulotka poruszyła wszystkie możliwe skutki uboczne, a ta nowa po prostu została nbardziej rozbudowana. Tzn stara była streszczeniem nowej. Moim zdaniem

Lady_Kala
    Member
    • Maniak

Tak poruszyła i faktycznie była jabby streszczeniem tej nowej: tylko w tej nowej było więcej danych,powoływanie się na konkretne statystyki itd…
    Więc się trochę zaniepokoiłam!

Jozia
    Member
    • Maniak

tak jak wczeżniej wspomniałam – odsetek jest bardzo niewielki, a w połączeniu z regularnymi badaniami, rak wątroby nie grozi Ci praktycznie w ogóle. No i na plus wpłwa też niepicie alkoholu, co nie znaczy oczywiżcie, że osoby pijące z umiarem (tzn powiedzmy pare razy w miesiącu) są znacznie bardziej narażone od niepijących.

Lady_Kala
    Member
    • Maniak

Dzięki!
    W końcu co jak co ale opinia studentki medycyny to nie byle co!

LaLoLa
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 156
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Biorę Novynette-dosyć słabe,z niewielką zawartożcią hormonów! Alkoholu nie piję w ogóle więc nie dokadam dodatkowych czynników niszczących watrobę!

Lady_Kala, proponuje zrobic proby watrobowe teraz i na przyklad za pol roku ,wtedy najlepeij bedziesz wiedziala jak bardzo niszcza Ci watrobe. To niewiele kosztuje, a jak robisz nie prywatnie tylko ze skierowaniem to jeszcze mniej.

petra123
    Member
    • Odp.: 4
    • Początkujący

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

Lady_Kala, proponuje zrobic proby watrobowe teraz i na przyklad za pol roku ,wtedy najlepeij bedziesz wiedziala jak bardzo niszcza Ci watrobe. To niewiele kosztuje, a jak robisz nie prywatnie tylko ze skierowaniem to jeszcze mniej.

Ja słyszałam że przy stosowaniu plastrów lub krążka Nuvaring jest mniejsze obciążenie wątroby niż przy tabletkach.

Petra

LaLoLa
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Ja słyszałam że przy stosowaniu plastrów lub krążka Nuvaring jest mniejsze obciążenie wątroby niż przy tabletkach.

Petra

Prawda to. Po roku stosowania krazka zrobilam proby watrobowe (rok wczesniej po yasminelle i innych uzywkach) watrobe miala w oplakanym stanie. Badania wyszly mi siwetne, jak na stan mojej watroby, to nie dosc ze krazek nie zadzkodzil, to jeszcze naprawil 😆

openminded
    Member
    • Odp.: 25
    • Bywalec

zamknijcie się w hermetycznym pomieszczeniu gdzie żadne choróbsko, wirus, czy bakteria nie pociągnie 😀 dajcie żyć!

LaLoLa
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

zamknijcie się w hermetycznym pomieszczeniu gdzie żadne choróbsko, wirus, czy bakteria nie pociągnie 😀 dajcie żyć!

Dzięki za konstruktywną wypowiedź na temat… Niewątpliwie Twoja sugestia jest bardzo cenna, przemyżlę 🙄 .

aga33
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

wszystko zalezy od tego jak długo bierzemy farmaceutyki, ile lat i jakie

karolinka_24
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 39
    • Bywalec

Tabletki antykoncepcyjne podobnie jak inne leki niszczą wątrobę. W jakim stopniu to oczywiżcie zależy od czasu stosowania, zażywania innych leków, trybu życia. Dlatego warto jest pomyżleć o tabletkach osłonowych, które ochronią naszą wątrobę w czasie stosowania doustnej antykoncepcji i zapobiegną ich skutkom ubocznym. Na rynku są już od jakiegoż czasu tabletki Asequrella do stosowania osłonowo przy antykoncepcji i uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich kobiet, które walczą ze skutkami ubocznymi pigułek.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " W jakim stopniu tabletki anty niszczą watrobę?!"

Przewiń na górę