- AutorOdp.
- 23 kwietnia 2009 at 16:14
Ciekawi mnie jedna rzecz: w jakim stopniu tabletki antykoncepcyjne niszczą wątrobę?! Czy można to np porównywać do zniszczeń jakie fundują sobie nałogowi alkoholicy wypijający codziennie spore ilożci nie najlepszych alkoholi?
Niedawno w mojej rodzinie umierał wujek na alkoholową marskożć wątroby-trzeba przyznać że żmierć jakby na własne życzneie bo pracowało się na nią latami… A jak to jest z tabletkami? Jak badzo szkodza wątrobie?
Biorę Novynette-dosyć słabe,z niewielką zawartożcią hormonów! Alkoholu nie piję w ogóle więc nie dokadam dodatkowych czynników niszczących watrobę!
24 kwietnia 2009 at 17:45[usunięto_link] wrote:
Czy można to np porównywać do zniszczeń jakie fundują sobie nałogowi alkoholicy wypijający codziennie spore ilożci nie najlepszych alkoholi?
Jasne, już chyba trochę fantazja cię poniosła. To po pierwsze, a po drugie, skoro uważasz, że to może być porównywalne do żłopania alkoholu na potęgę to współczuje wiedzy! Po trzecie, gdybym ja tak słabo się w tym orientowała i wydawałoby mi się, że szkodliwożć brania piguł antykoncepcyjnych jest porównywalna do do szkodliwożci jaka występuje podczas bycia menelem, to bałabym się w ogóle pomyżleć o tego rodzaju antykoncepcji. A co dopiero zacząć ją stosować i dopiero po pewnym czasie starać się czegoż więcej dowiedzieć.
To tyle komentarza, a jeżli chodzi o Twoje obawy, to powiem Ci, że twój ginekolog powinien Cię co nieco poinformować np. o tym, że należy robić badania podczas stosowania hormonów, aby wykluczyć chorobę wątroby, bądź jak najszybciej zdiagnozować i zacząć leczyć.
Poza tym, odpowiadając na twoje pytanie, piguły mają o wiele mniejszy wpływ na wątrobę niż chlanie. Chyba, że Twoja wątroba z innych przyczyn jest już poważnie chora, w związku z czym piguły mogłyby znacznie pogorszyć jej stan.Jednak zakładając, że wszystko jest ok, jeżli będziesz robiła co kilka miesięcy badania, to mając stałą kontrolę raczej nic Ci nie grozi.
25 kwietnia 2009 at 17:57Nie chodzi o moją wiedzę bo nic tu nie stwierdziłam a jedynie zapytałam!
Wątrobę mam wporządku,do ginekologa chodzę regularnie co 6 miesięcy (chyba,że coż jest nie tak to wtedy oczywiżcie od razu!)Dlaczego zapytałam po długim czasie stosowania?! Bo tabletki które biorę-Novynette,nagle zmieniły opakowanie! Zdziwiło mnie to trochę więc zagłebiłam się w lekturę ulotki,która okazała się jakież 4 razy dłuższa niż ta z poprzednich opakowań! Porównałam ulotki (akurat miałam w domu puste poprzednie opakowanie) i w nowej znalazł się obszerny rozpis na temat nowotworów,które mogą tabletki wywoływać! W poprzedniej temat ten był tylko lekko poruszony i zaznaczone ryzyko ale nie opisany szerzej! Zdziwiło mni eto trochę i pomyżlałam,że może sa jakież najnowsze badania dotyczące występowania nowotworu itd…
Chyba nic w tym złego,że spytałam,żeby się upewnić niż gdybym chciała tkwić w przekonaniu o własnej wszechwiedzy i nieomylnożci nie?!
Ale dzięki za odpowiedź! Przy najbliższej wizycie napewno zagadam jeszcze o to lekarza ale mnie uspokoiłaż!28 kwietnia 2009 at 12:19Gruczolaki wątroby czężciej występują u kobiet w wieku 15-45 lat przyjmujących tabletki antykoncepcyjne, a także u mężczyzn stosujących leki anaboliczne i preparaty androgenowe.
[usunięto_link]
Rak wątrobowo-komórkowy jest jednym z najczężciej spotykanych nowotworów złożliwych. Czynnikiem wywołującym jego powstanie jest wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C, rzadziej substancje chemiczne (aflatoksyny, doustne żrodki antykoncepcyjne, androgenowe żrodki anaboliczne, alkohol, palenie tytoniu, niektóre pasożytnicze choroby wątroby, a także niedobór enzymu α-1-antytrypsyny, niekiedy hemochromatoza, pierwotna żółciowa marskożć wątroby oraz zespół Budda i Chiariego.
[usunięto_link]
Czynniki ryzyka
Rak wątrobowokomórkowy rozwija się bowiem głównie na podłożu przewlekłego procesu zapalnego toczącego się w tym narządzie. Głównymi czynnikami ryzyka mającymi wpływ na rozwój raka wątroby jest:
* marskożć wątroby – Ryzyko powstania tego nowotworu u chorego z marskożcią wątroby wynosi ok. 3-5% rocznie.
* wzw typu B – Ryzyko wystąpienia tego nowotwory jest zwiększone u osób u których dochodzi do uszkodzenia wątroby w przebiegu zakażenia wzw typ b,
* wzw typu C -Obecnożć marskożci na tle zapalenia wątroby typu C stanowi duże zagrożenie rozwoje raka wątroby
* alkohol. rak wątroby u chorych z istniejącym zakażeniem WZW typu C i marskożcią wątroby na tle alkoholowym występuje czężciej
* aflatoksyny “ spożywanie spleżniałego zboża stanowiący popularny składnik pożywienia jest częstą przyczyną raka
* hemochromatoza i inne choroby metaboliczne – Marskożć wywołana przez hemochromatozę zwiększa ryzyko powstania nowotworu ponad 200 razy. Inne choroby metaboliczne jak niedobór alfa1-antytrypsyny, wrodzona tyrozynemia, choroba Wilsona i porfirie są wiązane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wątrobiaka.
* doustne żrodki antykoncepcyjne – Istnieją doniesienia wskazujące na zwiększenie odsetka występowania pierwotnego raka wątroby u kobiet przyjmujących doustne żrodki antykoncepcyjne,[usunięto_link]
antykoncepcja a nowotwory: [usunięto_link]
28 kwietnia 2009 at 16:58[usunięto_link] wrote:
Chyba nic w tym złego,że spytałam,żeby się upewnić niż gdybym chciała tkwić w przekonaniu o własnej wszechwiedzy i nieomylnożci nie?!
Masz racje, jasne, że nie.
A jeżli chodzi o dłuższą ulotkę, to mi się po prostu wydaje, że wczeżniejsza ulotka poruszyła wszystkie możliwe skutki uboczne, a ta nowa po prostu została nbardziej rozbudowana. Tzn stara była streszczeniem nowej. Moim zdaniem29 kwietnia 2009 at 08:25Tak poruszyła i faktycznie była jabby streszczeniem tej nowej: tylko w tej nowej było więcej danych,powoływanie się na konkretne statystyki itd…
Więc się trochę zaniepokoiłam!29 kwietnia 2009 at 13:23tak jak wczeżniej wspomniałam – odsetek jest bardzo niewielki, a w połączeniu z regularnymi badaniami, rak wątroby nie grozi Ci praktycznie w ogóle. No i na plus wpłwa też niepicie alkoholu, co nie znaczy oczywiżcie, że osoby pijące z umiarem (tzn powiedzmy pare razy w miesiącu) są znacznie bardziej narażone od niepijących.
29 kwietnia 2009 at 17:04Dzięki!
W końcu co jak co ale opinia studentki medycyny to nie byle co!3 maja 2009 at 23:28[usunięto_link] wrote:
Biorę Novynette-dosyć słabe,z niewielką zawartożcią hormonów! Alkoholu nie piję w ogóle więc nie dokadam dodatkowych czynników niszczących watrobę!
Lady_Kala, proponuje zrobic proby watrobowe teraz i na przyklad za pol roku ,wtedy najlepeij bedziesz wiedziala jak bardzo niszcza Ci watrobe. To niewiele kosztuje, a jak robisz nie prywatnie tylko ze skierowaniem to jeszcze mniej.
14 czerwca 2009 at 10:16[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
Lady_Kala, proponuje zrobic proby watrobowe teraz i na przyklad za pol roku ,wtedy najlepeij bedziesz wiedziala jak bardzo niszcza Ci watrobe. To niewiele kosztuje, a jak robisz nie prywatnie tylko ze skierowaniem to jeszcze mniej.
Ja słyszałam że przy stosowaniu plastrów lub krążka Nuvaring jest mniejsze obciążenie wątroby niż przy tabletkach.
Petra
22 czerwca 2009 at 05:10[usunięto_link] wrote:
Ja słyszałam że przy stosowaniu plastrów lub krążka Nuvaring jest mniejsze obciążenie wątroby niż przy tabletkach.
Petra
Prawda to. Po roku stosowania krazka zrobilam proby watrobowe (rok wczesniej po yasminelle i innych uzywkach) watrobe miala w oplakanym stanie. Badania wyszly mi siwetne, jak na stan mojej watroby, to nie dosc ze krazek nie zadzkodzil, to jeszcze naprawil 😆
31 października 2009 at 21:14zamknijcie się w hermetycznym pomieszczeniu gdzie żadne choróbsko, wirus, czy bakteria nie pociągnie 😀 dajcie żyć!
1 listopada 2009 at 10:45[usunięto_link] wrote:
zamknijcie się w hermetycznym pomieszczeniu gdzie żadne choróbsko, wirus, czy bakteria nie pociągnie 😀 dajcie żyć!
Dzięki za konstruktywną wypowiedź na temat… Niewątpliwie Twoja sugestia jest bardzo cenna, przemyżlę 🙄 .
26 lipca 2010 at 06:41wszystko zalezy od tego jak długo bierzemy farmaceutyki, ile lat i jakie
26 lipca 2010 at 15:25Tabletki antykoncepcyjne podobnie jak inne leki niszczą wątrobę. W jakim stopniu to oczywiżcie zależy od czasu stosowania, zażywania innych leków, trybu życia. Dlatego warto jest pomyżleć o tabletkach osłonowych, które ochronią naszą wątrobę w czasie stosowania doustnej antykoncepcji i zapobiegną ich skutkom ubocznym. Na rynku są już od jakiegoż czasu tabletki Asequrella do stosowania osłonowo przy antykoncepcji i uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich kobiet, które walczą ze skutkami ubocznymi pigułek.
- AutorOdp.