- AutorOdp.
- 22 czerwca 2008 at 20:09
Ojej co ta niedobra kobieta ci zrobila? 🙄
22 czerwca 2008 at 20:13Powiem tylko tyle: Nie ma co generalizować – masz rację, że facet w sądzie przegrywa. ALe dzieje sie tak, bo sądzę, że wg społeczeństwa, dziecko psychicznie i fozycznie bardziej zżyte jest z matką, choć to samo może dotyczyć relacji dziecko-mężczyzna. Ogólnie to ciężki temat.
Ja tylko mogę mówić za siebie: Ojciec ma takie same prawa jak matka i smuci mnie fakt, że zamiast dogadać się jeżeli chodzi o opiekę nad dzieckiem, rodzice wywlekają to do sądu – porażka…23 czerwca 2008 at 11:04U mnie mojemu tacie przyznano prawa rodzicielskie i on opiekuje sie dziećmi. Matce nie przyznano. Różnie jest w tej Polsce.
1 lipca 2008 at 18:37Johani.
Generalnie to wszystko rozpoczelo sie bardzo dawno temu. Chociazby za czasow jaskiniowcow, moze wydaje sie to absurdalne ale wiekszosc zachowan damsko – meskich mozna wyjasnic na podstawie tamtych czasow.
Wtedy ojciec chodzil, polowa i nie opiekowal sie dzieciakami, robila to matka. Ten mial w d****, m.in. sady dzisiaj przyznaja prawa opieki matce bo:
1. ona je urodzila choc to niewiele ma wspolnego z tym jak wychowuje
2. w wiekszosci przypadkow lepiej sie opiekuje, wychowuje i dba o dziecko, z ojcami bywa roznieKiedys ladnie moj ojciec tlumaczyl mi i bratu swoje zachowanie tj. surowosci i dyscypline. Powiedz m.in ” Matka Cie urodzila, dba o Ciebie i Cie miedzy innymi przez to bardzo kocha, ojciec Cie splodzil i wychowuje, na jego milosc czasami musisz tez zasluzyc ”. Dla niektorych ostre slowa, dla mnie prawda z malym odchyleniem 😉
2 lipca 2008 at 11:09Mocne słowa, ale jakże prawdziwe.
Ja i mój ojciec nigdy nie byliżmy ze sobą blisko. Był taki okres, kilka lat, kiedy w ogóle ze sobą nie rozmawialiżmy.6 września 2008 at 15:21Rodzice powinni mieć przed sądem równe prawa. Każda sprawa powinna być rozpatrywana indywidualnie a zwłaszcza istotne powinno być zdanie dziecka. Niestety w naszym kraju jest ciągle zły system sądownictwa.
- AutorOdp.