zabezpieczenie wzroku!

• Autor
    Odp.
  • Wiera
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

W jaki sposob, procz noszenia szkieł, zabezpieczacie oczy przed wpływem czynnikow zewnętrznych, lub/i komputera? Jakież okłady, krople?! Pomozcie, gdyż mam problem z oczkami! pozdrawiam!

asiek
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

ja to tak:
    – odpowiednie ustawienia kontrastu i jasnożci w monitorze i całego komputera (tak, żeby żwiatło od okna się nie odbijalo)
    – ew. nakładka na ekran
    – robienie przerw w czasie pracy przy komputerze (patrzenie w dal, zakrywanie oczy rękoma na kilka chwil, ćwiczenia typu kręcenie gałami itp.)
    – okłady czasami z torebek herbaty sobie robię lub ogórka zielonego 🙂
    – i krople obowiązkowo – teraz używam starazolin, które sobie bardzo chwalę

zoska samoska
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 87
    • Stały bywalec

[usunięto_link] wrote:

W jaki sposob, procz noszenia szkieł, zabezpieczacie oczy przed wpływem czynnikow zewnętrznych, lub/i komputera? Jakież okłady, krople?! Pomozcie, gdyż mam problem z oczkami! pozdrawiam!

wtrzemiezliwosc komputerowa:P. to przede wszystkim ,musisz sie oszczedzaj. krople, owszem, ale jak prez dluzszy czas nie ma zmian to wizyta u lekarza, koniecznie. co do kropel, to renek jest wysycony znajdziesz cos dla siebie, ale uwazaj na ceny i sklad. visine ma ten sam sklad co starazolin a sa prawie o polowe drozsze. zatem dobrze jest zapoznac sie z rynkiem, zanim sie cos kupi.

Wiera
    Member
    • Stały bywalec

No własnie. W aptekach jest zatrzęsienie tych kropelek!!! Pytalam farmaceutki i wcisnęła mi oczywiscie visine. Ale cena mnie przeraziła! starazolin powidacie? Dzieki 🙂 A odpoczywam od komputera tez owszeeem 😉

asiek
    Member
    • Pasjonat

kurde, zastanawiam się, dlaczego babki w aptece polecają zawsze droższe zamiast dac polski odpowiednik :/ równie skuteczny i do tego tańszy. zero patriotyzmu no zero..

zoska samoska
    Member
    • Stały bywalec

[usunięto_link] wrote:

kurde, zastanawiam się, dlaczego babki w aptece polecają zawsze droższe zamiast dac polski odpowiednik :/ równie skuteczny i do tego tańszy. zero patriotyzmu no zero..

dlatego, ze bardzo czesto apteki maja profity od producentow lub dystrybutorow, za polecanie ich wyrobu. stad nie zawsze panie mgr w aptece poleca najlepszy i tanszy. to samo jest z reszta w przychodniach. lekarze maja na biurkach pieczatki gotowe z nazwami antybiotykow, oczywiscie nie trudno sie domyslec, ze nie wszystkich – tylko tych, za ktorych promocje zaplacili producenci

Wiera
    Member
    • Stały bywalec

Bo jak pani w aptece sprzeda droższe , to ma większą satysfakcję ;)..kupiłam starazolin wreszcie. Juz po jedny dniu odczuwam ulge! chyba wizyta u okulisty nie bedzie potrzebna. i coraz mniej komputera…:) ps. od czytania tez sie psuje wzrok! 😉

zoska samoska
    Member
    • Stały bywalec

@Onione wrote:

Umiar, ćwiczenia odprężające, okularki, dobór kontrastu, jasnożci monitora, jego dobre ustawienie. Po pracy kiedy trzeba- krople homaopatyczne „żwietlikowe”. Mnie pomagają.
    Choć muszę przyznać, ze oczy- mimo, ze nie mam żadnej wady, przy monitorze szybko mi sie męczą.
    Hmmm, w binokular i mikroskop moge sie gapić godzinami…. Dziwne… 🙄 😆

ech , z tymi kroplami homeopatycznymi, to wcale nie jest tak kolorowo, bowiem tyle samo jest takich, ktorym pomoglo jak takich, ktorym NIE pomogly, a nieraz nawet i zaszkodzily. lepiej w przypadku infekcji oczu stosowac sprawdzone preparaty farmaceutyczne. placebo jest dobre na poprawienie nastroju, albo wzrost sil witalnych:P

Wiera
    Member
    • Stały bywalec

Swietlik to nie homeopatia. Swietlik to ziołowe krople i mażć ( u mnie nie skuteczne). Po kropelkach omeopatycznych dostalam kiedys zapalenia spojowek! 😕
    a racja co do warunków czytania!Popsuł mi sie wzrok gdy, jako nastolatka czytalam ksiażki pod kołdrą! (oczywiscie historyczne) 😛

zoska samoska
    Member
    • Stały bywalec

[usunięto_link] wrote:

Swietlik to nie homeopatia. Swietlik to ziołowe krople i mażć ( u mnie nie skuteczne). Po kropelkach omeopatycznych dostalam kiedys zapalenia spojowek! 😕
    a racja co do warunków czytania!Popsuł mi sie wzrok gdy, jako nastolatka czytalam ksiażki pod kołdrą! (oczywiscie historyczne) 😛

ale prosze cie, kto nie czyta ksiazek w sytuacjach ekstremalnych ten nie wie co traci:). moja mama mi opowiadala, ze cala mlodosc czytala ksiazki pod koldra przy latarce, zeby nie budzic siostry, ktora spala w tym samym lozku, coz teraz warunki wiekszosc z nas ma duuuzo lepsze, wiec daloby mysle rade i zadbac o to, by ksiazki czytac wyprostowanym, przy biureczku, dziennym swietle itd. tylko z drugiej strony, w ten sposob sie nie odczuje tej radosci z czytania :). dlateog dobrze jest miec dodatkowo okularki i dobre krople do zakraplania i problem z glowy:)

asiek
    Member
    • Pasjonat

@zożka samożka wrote:

ale prosze cie, kto nie czyta ksiazek w sytuacjach ekstremalnych ten nie wie co traci:))

ha, a ja się ostatnie przerzuciłam na audiobooki 😀 oczywiżcie w celach ochrony wzroku ;p

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " zabezpieczenie wzroku!"

Przewiń na górę