Zazrosc, rozne jej oblicza

• Autor
    Odp.
  • justynkalpl
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 35
    • Bywalec

Czemu czesto wydaje mi sie ze wszyscy maja lepiej niz ja ? lepsza prace , lepsze zycie , grzeczniejsze dziecko, itp Ogolnie jestem zadowolona z tego co mam ale gdzies tam w srodku czai sie takie dziwne uczucie , i czasami nie umiem tego opisac , co o tym myslicie?

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

Szczerze ja czegoż takiego nie czuję, staram się tak żyć by było mi jak najlepiej i abym była szczężliwa oraz zadowolona z siebie. Dlatego nikomu nic nie zazdroszczę.

Empatia
    Participant
    • Tematów: 9
    • Odp.: 90
    • Stały bywalec

Za dużo myżlisz o Innych, którym sie lepiej powodzi a czemu nie patrzysz na ludzi, którzy mają gorzej od Ciebie?

miszczu
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 1579
    • Maniak

w d**** mam innych
    mimo ze doskonaly nie jestem to nikomu niczego nie zazdroszcze bo wiem ze moge osiagnac to czego chce 😉

Olgus
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 1073
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Za dużo myżlisz o Innych, którym sie lepiej powodzi a czemu nie patrzysz na ludzi, którzy mają gorzej od Ciebie?

Ma się cieszyć cudzym nieszczężciem?

Patrz na SIEBIE. I rób wszystko, by w Twoim życiu było jak najlepiej.
    Nie porównuj się ani z ludźmi, którzy mają lepiej od Ciebie, ani z tymi, którzy mają gorzej.

Powinnaż raczej popracować nad sobą i pozbyć się kompleksów, które sprawiają, że czujesz się gorsza.

Empatia
    Participant
    • Tematów: 9
    • Odp.: 90
    • Stały bywalec

Nie wolno się cieszyć cudzym nieszczężciem! Trzeba patrzeć na samego siebie tak jak napisałaż 😉

Patrząc na człowieka ,któremu źle się wiedzie spowoduję, ze inaczej będziemy postrzegali żwiat szukali pomocy dla osób o gorszym statusie majątkowym, lepiej zrozumiemy potrzeby ludzkie.
    Są ludzie, którym obojętny jest los innych ludzi ale to jest nasza indywidualna sprawa jak postępujemy w życiu.

Manora
    Member
    • Tematów: 20
    • Odp.: 1253
    • Maniak

Daj więcej z siebie, a będziesz mieć więcej. 🙂
    A co do innych, to nie ma takiej osoby, która miałaby wszystko lepsze od Ciebie.

zxcvbnm
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 51
    • Stały bywalec

[usunięto_link] wrote:

Czemu czesto wydaje mi sie ze wszyscy maja lepiej niz ja ? lepsza prace , lepsze zycie , grzeczniejsze dziecko, itp Ogolnie jestem zadowolona z tego co mam ale gdzies tam w srodku czai sie takie dziwne uczucie , i czasami nie umiem tego opisac , co o tym myslicie?

Typowo polskie myslenie. Zazdrosc, zawisc jak sie komus powodzi. Rownanie w dol. A co Ty zrobilas aby miec lepiej? Wykazalas odrobine inicjatywy aby cos zmienic?

Ktos ma Twoim zdaniem lepsze zycie, zrob wszystko by miec lepsze od niego. Ktos ma lepsza prace od Ciebie, zrob wszystko aby zmienic prace na lepsza.

Narzekac kazdy potrafi, a jesli chodzi o dzialanie aby cos poprawic to z tym juz gorzej…

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Nie porównuj siebie z innymi.
    Dla mnie problem dożć obcy,bo ja patrze przede wszystkim na siebie i mam żwiadomosc tego,jak mi dobrze 😀

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Zazrosc, rozne jej oblicza"

Przewiń na górę