• Autor
    Odp.
  • -Mosquito-
    Participant
    • Tematów: 3
    • Odp.: 37
    • Bywalec

Zupy to mój ulubiony posiłek oprócz makaronów i deserów 😉 Najbardziej lubiana – pomidorowa. Z racji tego, że trochę podróżuję, prowadzę ranking zup pomidorowych. Jedne z lepszych jadłam na Helu w barze Izdebka, bardzo dobre podają też w barku w Wiźnie nad Biebrzą. W Bieszczadach z kolei bardzo zasmakowała mi gulaszowa w Zajeździe Pod Czarnym Kogutem w miejscowożci Czarna w Bieszczadach. Szczerze polecam! Pyszna, ostra zupa.

Podaję przepis na zupę zainspirowaną gulaszową z Czarego Koguta 😉

600g wołowiny
    2 duże ziemniaki
    2 żrednie cebule
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 czerwona papryka
    liżć laurowy
    ziarna pieprzu
    fasola czerwona z puszki
    ząbek czosnku (mały albo pół
    pół kostki rosołowej
    ostra czerwona papryka w proszku
    koncentrat pomidorowy
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    zacierki

Mięso umyć i pokroić w paski (ja kroję tak mniej więcej 4x2cm), smażyć na głębokim oleju (przykryweczka pożądana aby sosiku za dużo nie wyparowało). W tym czasie pokroić warzywa (marchew, pietruszkę i seler) i wrzucić do garnka, zalać 2l wody i dodać pół kostki rosołowej, liżć laurowy, wyciżnięty czosnek oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotować do miękkożci warzyw. Ugotować ziemniaki w mundurkach. Do smażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę oraz cebulę i smażyć dalej do miękkożci mięsa i papryki. W tym czasie można przygotować zacierki samemu lub takie ze sklepu. Gdy mięsko jest już miękkie dodajemy zawartożć patelni do garnka, gotowe ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy czerwoną fasolkę i zacierki. Doprawiamy dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego, pieprzem, solą i ostrą papryką. Podajemy z łychą żmietany. 😉
    Mam nadzieję, że nic nie namieszałam.. oprócz zupy! Smacznego!

peronowa mysz
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 353
    • Pasjonat

A ja za zupami nie przepadam i jem z koniecznożci …

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Bardzo lubię zupy 🙂 Moje ulubione to: cebulowa z grzankami,ogórkowa,krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym,jarzynowa(konieczni zabielana i koniecznie z groszkiem 🙂 ),koperkowa i kalafiorowa.Mniam,mniam…aż zjadłabym sobie jakąż zupkę…:D

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

ja tez lubie zupki. najbardziej w wykonaniu mamusi : krupniczek, ryzowa, z kapusta, barszczyk czerwony, i babci wiejski rosolek.

sama bardzo sporadycznie gotuje – tylko dla syna bo maz nie lubi zup

amysza
    Member
    • Odp.: 68
    • Stały bywalec

A ja lubie rosół(mogę jeżć codziennie) a prócz tego:

BIAŁĄ ZUPKĘ
    0,5 kg. mięsa mielonego,
    marchew,
    cebula,
    liżć laurowy, ziele angielskie,
    jajko,
    namoczone pół bułki,
    żmietana,
    mąka, woda,
    sól, pieprz, jarzynka,
    pietruszka, koper
    Z mięsa, bułki, jajka, przypraw i cebuli w kostkę wyrabiamy „ciasto”
    Gotujemy wywar, marchew startą na wiórki, liżć laurowy, ziele angielskie, sól, jarzynka, kiedy marchew zmięknie robimy małe klopsiki i wrzucamy na wrzątek, gotujemy parą minut i zaprawiamy żmietaną i mąką z woda, można wrzucić natkę pietruszki i koperek. Do mięsa można dodać zmiażdżony ząbek czosnku, zupa nabierze wyraźnego smaku, podawać z ziemniakami.

ZUPĘ Z POWIDEŁ
    25 dag powideł
    kawałeczek cynamonu
    2 łyżki cukru
    anyż
    mąka
    0,25 l żmietany
    Powidła zalać 1 l wody, dodać kawałek cynamonu i 2 łyżki cukru zmieszanego z odrobiną anyżu. Gdy powidła rozgotują się, doprawić żmietaną z odrobiną mąki. Lejąc zupę do wazy należy przecedzić ją przez sito. Do tej zupy daje się kluski francuskie.

Mi
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

Moje ulubione zupki to:

– zupka paprykowa- krem (papryka czerw, marchew, pietr, seler, serek topiony- wszystko zmiksowane + grzaneczki)

– zupka ze żwieżych ogórków- krem (ogórki żwieze, serek topiony, pietr, seler- wszystko mziksowane + grazneczki)

– zupka z zielonej sałaty- przyrządzana jak ogórkowa

– zupki ze żwieżych młodych warzyw z dizałeczki- kalfior, brokuły, groszki, fasolka i takie tam mniam

– tradycyjne rosól

– zupka na szybko : starte na grubuch oczkach marchewka, seler pietruszka, rosolki w kostkach + kasza manna

JoJo
    Member
    • Odp.: 232
    • Zapaleniec

zupa z zielonej sałaty… 😯 ?

ja dzisiaj zrobiłam pierwszy raz w życiu zupkę cebulową… miodzio! znalazłam przepis w necie, lekko fantazyjnie zmodyfikowałam i zupka palce lizać !

Mi
    Member
    • Pasjonat

[usunięto_link] wrote:

zupa z zielonej sałaty… 😯 ?

Też się dziwiłam, jak mnie ciocia poczęstowała taką zupką. A potem sama gotowałam.

JoJo
    Member
    • Zapaleniec

to dawaj przepis 🙂 zobaczymy co z tego będzie 😉

Mi
    Member
    • Pasjonat

Moja ciocia to ma taki fajny robot wielofunkcyjny, do którego tylko wrzuca oczyszczone warzywa serek topiony a zupa sama się robi i robot sam się myje :). Co więcej nie jest ona gotowana tylko gorąca, przez co zachowuje wartożci odżywcze oraz jest idealnie zmielona. ja niestety mam tylko zwykły robot. Biorę więc główkę sałaty, gotuję w małej ilożci wody (skrojoną) i potem miksuję. Marchew, pietruszka, seler żcieram surowe na tarce o najmniejszych oczkach i dodaję do sałaty. Na końcu rozpuszczony w gorącej wodzie serek i sól i pieprz. Jem z grzankami. Uwielbiam zupy kremy. Najbardziej jednak lubię paprykową zupę, o której pisałam wyżej. Zrobiłam sobie ostatnio parę słoiczków przecieru z papryki czerwonej, żeby mieć na szybko i taniej. Mam nadzieję, że się będą trzymać.

asiek
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

ok, zarzućcie przepisem na dobrą szczawiową, co? 🙂 please

Mi
    Member
    • Pasjonat

Szczawiową też kiedyż jadłam u teżciowej. Nie powiem że mi smakowała, ale niedobra tez nie była. Ale o przepis nie pytałam 😉

JoJo
    Member
    • Zapaleniec

Mi jak czytam ten przepis na zupe z sałaty to mam nieodparte wrażenie że tam po prostu trzeba kapustę dać i coż CI się myli ;)) ale może faktycznie to dobre wychodzi. jak się oswoję z myżlą o takim cudzie to może zrobię.

Mi
    Member
    • Pasjonat

A jadłaż kiedyż zupę ogórkową, tzn ze żwieżych ogórków? Smakuje jak żwieże ogórki Wink tak więc zupełnie inaczej niż z kiszonych. Zupa z sałaty smakuje hmmm.. Sałata jako tako nie ma intensywnego smaku o (ile nie jest gorzka, jak zbyt długo rożnie) i więcej smaku w tej zupie wnosi serek topiony i zioła. Ja ją bardzo lubię, bo lubię ogólnie zupy kremy na serkach topionych zamiast żmietany, i dodatkowo ma ciekawy kolor- intensywny zielony Smile. Taki zielony kolor uzyskuje się jednak jeżli zupę to się nie zagotowuje, ale podgrzewa do wysokiej temperatury. Takie zdrowe zupy moja ciotka robi w specjalnym robocie, o którym już wspominałam. A ja je normalnie gotuję, i nie są już tak smaczne i kolorowe, mimo to smakują dobrze. Dzisiaj na obiad zrobiłam zupę paprykową z serkiem, o którą mój luby prosił. To jest nasza najsmakowitsza zupka z serii zupa- krem.

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

Zupki Onione są wprost fantastyczne! – sprawdziłem 😉

Jużż sam potrafię z pięć zrobić sam 🙄 i do tego dużo z pora 😆

a lubisz młode kartofelki, plus jakież fobre mięsko i oczywiżcie ogrom sałatek, surówek, młoda kapustka, co? – hehe, mniej, – ale warzywa jakież muszą być, co nie?

wybaaw mnie, bitte, Onione – od wszlkeich katuszy kuchennych…
    daj coż pochlać bez kobiecych złożci 😉 nie daj się prosić! 😀

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Zupy"

Przewiń na górę