- AutorOdp.
- 20 lutego 2014 at 17:11
Ja uweilbiam ale często potem chodzę do łazienki
28 lutego 2014 at 12:39Liżcie żurawiny zawierają glikozyd fenolowy “ arbutynę, natomiast jej owoce są bogatym źródłem witamin, takich jak: witamina C (11 mg/100 g owoców), witaminy z grupy B “ kompleks (B1, B2, B6), witamina E, prowitamina A oraz soli mineralnych: miedzi, kobaltu, cynku, molibdenu, żelaza, manganu, wapnia, srebra, glinu.
Żurawina posiada włażciwożci przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.28 lutego 2014 at 18:52Włażciwożci żurawiny:
-ma korzystny wpływ na łagodzenie odczynów zapalnych
-przyspiesza odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn
-pomaga uporać się z problemami dróg moczowych (dzięki dużej zawartożci cytrynianów, które -ograniczają powstawanie złogów szczawianowo- wapniowych, zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych; antybakteryjne włażciwożci żurawiny zapobiegają infekcjom)
-jest silnym antyseptykiem, który niszczy, jak podają amerykańscy naukowcy, nawet 80% drobnoustrojów odpornych nawet na antybiotyki
-jest bogata w witaminy C, A, B1, B2, P
-dostarcza 5.7 g/ 100g błonnika pokarmowego (czyli szklanka suszonej żurawiny ma tyle błonnika, co duże jabłko!)
-jest źródłem soli mineralnych, tj. wapnia, fosforu, miedzi, żelaza i jodu; polecana jest więc anemikom
-wzmacnia zęby i dziąsła zapobiegając przyleganiu do nich bakterii
-ma działanie moczopędne; pomoże więc pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, a co za tym idzie, zredukuje opuchnięcia np. nóg
-jest przeciwutleniaczem, którego siła działania jest porównywalna do czerwonego wina; powinna być więc nieodzownym elementem profilaktyki nowotworów, reumatyzmu, zaćmy, choroby Parkinsona i Alzheimera
-podnosi poziom zdrowego cholesterolu
-chroni przed wrzodami żołądka, skutecznie usuwając z organizmu bakterie Helicobacter pytori, które są za nie odpowiedzialne15 marca 2014 at 09:00ogólnie żurawina to fajna sprawa, ma podobne włażciowożci do jagód goji 🙂 i z tych dwóch wolę goję z racji tego, że kwaskowaty smak jest lepszy moim zdaniem, kiedyż nosiłam w torebce żurawinę jako przekąskę, a teraz jagody goji sante 😉
16 marca 2014 at 14:10Wiesz majka, ja mam trochę inne zdanie, bo nie jestem w stanie się zdecydować, który z tych produktów jest lepszy. Jestem zadowolona,którego z produktów nie miałabym pod ręką 😉
6 października 2014 at 10:20Ja piję Plusssz Care Uro Comfort+, tabletki do rozpuszczenia które mają już w sobie żurawinę i np pokrzywę. Są też do łykania, więc co kto woli
Po ostatnim zapaleniu pęcherza szukałam czegoż co będzie działać tez profilaktycznie, a za samą żurawiną nie przepadam6 października 2014 at 10:36Według mnie nie bez powodu żurawina znajduje się w większożci leków na pęcherz- a jeżli masz częste problemu tego typu to jak najbardziej warto.
Ja swojego czasu piłam też wodę przegotowaną z dużą ilożcią cytryny, też fajnie działa na pęcherz.
I pamiętaj, słuchaj babci 🙂6 października 2014 at 10:41Wodę z cytryną to ja piję na odchudzanie 😉
6 października 2014 at 13:33Chyba wszystko zależy od tego jaki efekt chcemy osiągnąć,bo jeżeli cenimy swoje zdrowie to wg mnie powinniżmy pić sok z granatu- naturalny mający wiele witamin. Żurawina także,owszem podobnie jak orzechy,szczególnie teraz w październiku polecam orzechy włoskie:)
11 października 2014 at 11:17W jakiej cenie są te do rozpuszczania z żurawiną Plusssz ? produkt znam i lubię ale ostatnio mam problemy z pęcherzem, więc może warto kupić ten ich nowy specyfik:)
13 października 2014 at 07:00u nas w aptece 12-13 zł, są tabletki musujące i takie zwykłe do połykania
14 października 2014 at 12:05najlepsza jest ta nasza, wtedy wiadomo co się je, jeszcze jakiż czas temu widziałam na bazarkach
17 listopada 2014 at 11:35Ja też muszę kupić 😛 sobie żurawinke:D
8 grudnia 2014 at 11:23Lilou mówisz o plussszu ? Tu masz jego skład i kilka informacji o nim 😉
[usunięto_link]10 grudnia 2014 at 07:01Ja też go mam i stosuję dożć często w ciągu roku, niestety ale w kwestii przeziębiania pęcherza to jestem bardzo wrażliwa i muszę mieć coż w apteczce, do tego nasiadówki a nawet solarium i jakoż sobie radzę.
- AutorOdp.