18 lat? Do czego potrzebna jest ta granica wieku?

• Autor
    Odp.
  • netinka
    Member
    • Tematów: 24
    • Odp.: 171
    • Zapaleniec

Witam,

chciałabym się dowiedzieć po co ludziom granica wieku 18 lat? Czy tutaj chodzi tylko o bycie dorosłym wg. prawa? Czy też człowiek powinien mieć więcej swobody wygłaszania swoich opini i zachowań?

Mam problem otóz moi rodzice nie licza sie z moim zdaniem, dla nich jestem po prostu dzieckiem, to oni wiedza co dla mnie lepsze i najwazniejsze. Ja uwazam inaczej chce sie wyprowadzic, kupic dom… Oni mowia – zapomnij, nie masz wlasnego rozumu, my wiemy lepiej, poczekaj ;(

Kiedys mowili, jak bedziesz miala 18 lat to bedziesz sama decydowala, a teraz? Mam miec 50 lat? ech masakra, że tak powiem kolokwialnie

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

no coz rozumiem z postu ze wkroczylas juz w swiat doroslych 18 stuknela.
    to nie jest tak ze jak jest juz 18 to wszystko mozna. wlasciwie to nic sie nie zmienia. zycie wyglada tak samo tylko ty chodzisz z wyzej podniesiona glowa bo w podswiadomosci jestes juz dorosla.

chcesz sie wyprowadzic – gdzie?
    uwazaja ze jestes jeszcze dzieckiem – moze trudno im sie pogodzic z faktem ze ich mala dziewczynka jest juz dorosla kobieta
    chcesz wybudowac dom – za co?

w wiekszosci przypadkow rodzice maja racje i chca dobrze – nie pozwalajac uczyc sie na wlasnych bledach

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Kiedys z niecierpliwożcia czekałam na 18 urodziny,bo oznaczało to,że będę mogła sama kupowac alkohol na imprezy no i myslałam,że będę taka dorosła,że wszystko będzie mi wolno.W praktyce wyglądało to zupełnie inaczej.Ok-mogę kupowac alkohol,ale to już nie te czasu kiedy piło sie,żeby się opic.A z tą dorosłożcia to tez troche nie tak wyszło… ciągle podejmuję błędne decyzje,źle kieruję swoim życiem,brak mi odpowiedzialnożci i borykam się z nastoletnimi problemami(choc nastolatką juz nie jestem 😉 ).Mieszkam z rodzicami i nadal musze sie przed nimi tłumaczyc.Myslę,ze sporo czasu minie zanim całkowicie wyzwolę się spod opiekuńczych skrzydeł moich rodziców.Bo fakt,że mam skończone 18 lat wcale nie czyni ze mnie dojrzałej emocjonalnie,zdolnej do podejmowania życiowych decyzji kobiety 🙂

netinka
    Member
    • Tematów: 24
    • Odp.: 171
    • Zapaleniec

Hmm.. w październiku stuknie mi 19 lat…

Mam pewien kapitał, mam narzeczonego…

Napiszę tak: myżlę jak dorosła, lecz zachowuje się jak dziecko… jak dziecko, chodzi tu bardizej o to że boję się wypowiadać na tematy zwiazane z moja przyszloscia, gdyż powinnam wg. rodzicow zrobic tamto, lecz ja uwazam ze dla mnie i dla mojego zdrowia psychicznego:/ będzie lepiej jak postapie wedlug swoich zasad… no i jest problem, gdyż oni w ogole nie chca o tym slyszec, wiedza lepiej, ja mam siedziec cicho…

Taaak, pamietam jak mialam mniej niz 18, mialam problemy z kupowaniem alkoholu… myslalam bede miala 18 lat, bedzie super hiper, a teraz jakos nie zależy mi na tym…

vega
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 87
    • Stały bywalec

18 lat = dowód, możliwe,ze prawo jazdy, wieksza swoboda i możliwożć sprzeciwu, zbliżająca sie matura, kupowanie alkoholu bez problemu, wejżcia do klubów itp. Czasem 18 lat, to wiek kiedy ludziom woda sodowa uderza do głowy, no bo przecież z sa już … dorożli… Ale czy dorasta sie z dnia na dzień???

eta
    Member
    • Tematów: 43
    • Odp.: 1270
    • Maniak

twoi rodzice nie dorożli byż opużciła gniazdo… a może oni maja coż racji? może masz plany ale na chwile ale, co dalej?

Venus
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 640
    • Zasłużony

potrzebna do tego,by moc kupic piwo czy tez papierosy w KAZDYm sklepie,a nie tylko w tych co lamia prawo.Ja jednak zawsze musze miec przy sobie dowod…

a i w domu jest troszke inaczej, jak raz na jakis czas przyjde wypita do domu to nie musze sie z tym kryc,a i wszyscy wtedy mamy pelna game smiechu ;p

Czerwona
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 783
    • Zasłużony

Mi 18 byla potrzebna do tego zebym mogla sobie na legalu kupowac alkohol. Wczesniej sobie jakos radzilam, mialam podrobiona legitymacje, lub ktos mi kupowal…
    Odkad dostalam dowod w sklepie czesto mi go sprawdzaja. Choc mam juz prawie 20 lat…

RudaMaruda
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 57
    • Stały bywalec

Czerwona dokładnie tak. Wczeżniej sporadycznie ktoż sprawdzał mi dowód. Nie powiem, że nie kupowałam alkoholu przed 18, bo robiłam to. Ale jakiż tam czas temu stukla i 20 i co pójde do pubu jestem proszona o dowod 🙂

Czerwona
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

Czerwona dokładnie tak. Wczeżniej sporadycznie ktoż sprawdzał mi dowód. Nie powiem, że nie kupowałam alkoholu przed 18, bo robiłam to. Ale jakiż tam czas temu stukla i 20 i co pójde do pubu jestem proszona o dowod 🙂

ale to przynajmniej swiadczy o tym ze wygladamy mlodo 😉 Oby tak zostalo do poznej starosci hehe 😆

RudaMaruda
    Member
    • Stały bywalec

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

ale to przynajmniej swiadczy o tym ze wygladamy mlodo 😉 Oby tak zostalo do poznej starosci hehe 😆

Moj facet sie ze mnie zawsze wtedy smieje. No wyobraz to sobie podchodzi do nas kelnerka czy nie wiem siedzimy przy barze i niemal za kazdym razem „Czy moglabym/moglbym Pani dowod zobaczyc” Tragedia 🙂
    Niezapomne jak poszlam z mlodszym bratem na piwo. Ja skonczylam wtedy 20 on 17, bo urodziny mamy dzien po dnie niemazle i babka do mnie z pytaniem o dowod, a do mlodego wcale. Pfff 😛

Czerwona
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

Moj facet sie ze mnie zawsze wtedy smieje. No wyobraz to sobie podchodzi do nas kelnerka czy nie wiem siedzimy przy barze i niemal za kazdym razem „Czy moglabym/moglbym Pani dowod zobaczyc” Tragedia 🙂
    Niezapomne jak poszlam z mlodszym bratem na piwo. Ja skonczylam wtedy 20 on 17, bo urodziny mamy dzien po dnie niemazle i babka do mnie z pytaniem o dowod, a do mlodego wcale. Pfff 😛

Mnie to zawsze irytuje, jak w jakims pubie jestem proszona o dowod…Po prostu nigdy nie chce mi sie wyciagac i pokazywac 😕
    A ta historia z bratem–> spoko 😉 Tez mi sie cos takiego zdarzylo, ale w gronie znajomych.Heh

RudaMaruda
    Member
    • Stały bywalec

Jeszcze jakiż czas temu moją pierwszą rekacją było „Pan/Pani chyba zartuje” 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " 18 lat? Do czego potrzebna jest ta granica wieku?"

Przewiń na górę