• Autor
    Odp.
  • parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

coz…jesli ktos twierdzi, ze na anoreksje czy bulimie choruje sie przez odchudzanie…jest idiota.

po prostu.

vanilka125
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 422
    • Pasjonat

Anoreksja nie zaczyna sie od odchudzania jest wiele czynników które mogą stanowic powod wystapienia anoreksji żrodowisko rodzinne, wpływ otoczenia, strach przed dorosłożcią i odpowiedzialnożcia co wiąże się z chęcią wrócenia do figury z dziecinstwa, brak akceptacji swojego ciala kobiecych kształtow. liczne stresy, brak łaknienia, zaburzenia odżywiania mogą mieć również podłoże genetyczne nie tylko żrodowiskowe. Głupotą jest twierdzenie że anoreksja zaczyna się od odchudzania nie wiem czy wiesz ale na anoreksje chorują również niemowlęta zdarza się to rzadziej ale w każdym bądz razie niestety zdarzają i nie sądze żeby niemowlak miał ochote na jakiekolwiek diety. Podstawowym powodem anoreksji są problemy psychospołeczne.

Dlatego macek10 nie próbuj mi wmawiać czegoż o czym pojęcia nie masz.

macek10
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 244
    • Zapaleniec

wiesz co parvati tak naprawde gowno wiesz tylko wyzywasz wszystkich idz lepiej na podworko a nie udzielasz sie w tematyce medycznej o ktorej nie masz pojecia.

Jakie jest kliniczne kryterium rozpoznawania anoreksji:
    1. brak miesiaczki
    2. obawa pacjenta przed przytyciem
    3. spaczone wyobrazenie wlasnego ciala

Jak widac wszystko sprowadza sie do procesu odchudzania. Nie czytajcie broszurek poczytajcie kliniczna literature psychologiczna i medyczna zobaczycie ze wszystko sprowadza sie do odchudzania. Niewazne czy to czynniki rodzinne, psychologiczno – biologiczne, spoleczne ( glowne czynniki wplywajace na anoreksje – Psychologia kliniczna, Helena Sęk, wyd PWN) kazdy z tych czynnikow skutkuje checia schudniecia. A niemowleta nie maja anoreksji tylko brak łaknienia tak sie to nazywa ale klinicznie nie klasyfikuje sie to jako anoreksje. To raczej Wy nie wypowiadajcie sie o czyms o czym nie macie pojecia.

parvati
    Member
    • Guru

ja jak nie mam miesiaczki, i ide zrobic test ciazowy:)))

bez kitu…nie pograzaj sie i nie udawaj znawcy. nie wychodzi ci.

waniliowysen
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 12
    • Bywalec

a ja wam powiem,ze anoreksja czy bulimia wynikaja tez z nieskiej samooceny.. kazdy ,kto tu pisze ma po trochu racji.. nie warto sie klocic.

vanilka125
    Member
    • Pasjonat

Nie mów mi, że nie mam wypowiadać się w temacie z którym mam stycznożć praktycznie na okrągło. Nie muszę czytać książek nie jest mi to potrzebne.

macek10
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

ja jak nie mam miesiaczki, i ide zrobic test ciazowy:)))

bez kitu…nie pograzaj sie i nie udawaj znawcy. nie wychodzi ci.

widac ze algorytmy diagnostyczne w medycynie to czarna magia dla ciebie. Wez schowaj sie z tymi swoimi rewelacjami kryteria diagnostyczne nie jest rownoznaczne z rozpoznaniem choroby okreslaja tylko cechy zaburzenia nie znaczy ze dana choroba jest jedyna mającą takie objawy widac ze nie mialas kontaktu z jakąkolwiek literatura medyczną. Czy zaburzenia miesiaczki oznaczaja tylko anoreksje? Odpowiedz jest prosta a jesli piszesz takie rzeczy widac ze jej nie znasz wiec nie udawaj madrej a znawca to akurat jestem od 5 lat na medycynie, nie udawaj madrzejszej od ludzi majacych wielokrotnie wieksza wiedze w jakims temacie niz ty.

Nie mów mi, że nie mam wypowiadać się w temacie z którym mam stycznożć praktycznie na okrągło. Nie muszę czytać książek nie jest mi to potrzebne.

No tak przeciez salowy powinien umiec tak samo skutecznie leczyc ludzi jak lekarz przeciez ma tak samo duzo kontaktu z chorymi jak lekarz 😆
    to co ze nie czyta literatury medycznej. ja mam kontakt z samochodem wiele godzin miesięcznie czy to znaczy ze jestem swietnym mechanikiem? 😆 Prosze nie rozmieszaj mnie gdzie kontakt a gdzie wiedza specjalistyczna. Czemu w takim razie wszystkie studia swiata preferuja ksiazki zamiast miec kontakt 😆

vanilka125
    Member
    • Pasjonat

Salowy? 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 to że ty masz kiepska prace to nie znaczy ze wszyscy sa tacy sami 😆 😆 😆 😆 😆 😆

macek10
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Salowy? 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 to że ty masz kiepska prace to nie znaczy ze wszyscy sa tacy sami 😆 😆 😆 😆 😆 😆

kiepski wymijający dowcip, nie smieszny potwierdza jedynie brak bystrosci autora.

vanilka125
    Member
    • Pasjonat

Taaa…. na forum przecież wszystko można potwierdzić 😆 😆 😆

Nie rozżmieszaj mnie i wypisuj głupot. Brak Ci argumentów i próbujesz czepiać się każdego zdania proszę Cię za wszelką cene chcesz udowodnić że masz rację? przykro mi ale głupoty piszesz jakich mało.

parvati
    Member
    • Guru

to, ze pisze takie rzeczy, oznacza jedynie, ze sie z ciebie nasmiewam…

oiszesz bowiem straszne glupoty.

Assha
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 1318
    • Maniak

mysle parvati, ze nie masz racji. twoje wypowiedzi i wypowiedzi macka10 w tym temacie sa nie do porownania. on pisze fachpwo, ty bronisz jakis powszechnych opinii, nie zawsze zgodnych z prawdą. anereksja i bulimia zaczynaja sie z ROZNYCH podowodow- przez odchudzanie rowniez. mloda kobieta, ktora przytyla i nie moze wejsc w ulubiona sukienke zaczyna sie odchudzac, z czasem przeradza sie to w obsesje- to jedna z mozliwosci i wcale nie wyklucza innych czynnikow.

[usunięto_link] wrote:

chęcią wrócenia do figury z dziecinstwa

yyy… a czy to nie jest 1.krok do ODCHUDZANIA?

afro_disiac
    Member
    • Tematów: 24
    • Odp.: 720
    • Zasłużony

parvati jak chcesz sie koniecznie z kogos ponasmiewac to moze popatrz do lustra co? bo jestes zarozumiala i bezczelna i zdaje ci sie ze nie wiadomo jak madra, opowiadasz o jakis piatkach na studiach, ale najwyrazniej te piatki to za piekne oczy zbierasz a nie za wiedze. proponuje troche zejsc na ziemie i przestac myslec ze jestes wszechwiedzaca, nieomylna i lepsza od innych, bo sie tu kompromitujesz dziewczyno z ta pewnoscia siebie i tekstami z podstawowki. dowcip tez masz marny z tym testem ciazowym. brak trzech kolejnych cyklow miesiaczkowych jest jednym z kryteriów diagnostycznych anorexia nervosa wg DSM IV. Moze lepiej by bylo jakbys poogladala sobie inne tematy i tam sie wypowiadala….

macek10
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Taaa…. na forum przecież wszystko można potwierdzić 😆 😆 😆

Nie rozżmieszaj mnie i wypisuj głupot. Brak Ci argumentów i próbujesz czepiać się każdego zdania proszę Cię za wszelką cene chcesz udowodnić że masz rację? przykro mi ale głupoty piszesz jakich mało.

Brak mi argumentow? przeczytaj chyba jeszcze raz moje posty bo chyba nie zauwazyłas tam wiedzy z podręcznikow klinicznych w przeeciwienstwie do Twoich wypowiedzi. Dodatkowo Twoj dowcip jest typowym przykładem odpowiedzi wysmiewajacej rozmowce w celu zatuszowania upadku wlasnych racji, bo niepodważalnie obaliłem Twoja teorie o kontakcie i wiedzy ksiazkowej a Ty nie chcac sie przyznac zmienisz temat w sposob ironiczny choc każdy i tak zauwazy ze moj argument jest ostateczny wiec przyznaj mi rację jesli nie mozesz obalic mojego argumenty a nie stosujesz zagrywki na poziomie podstawówki.

Odchudzanie w kontekscie anoreksji polega na tym że osoba taka podejmuje swiadoma decyzje o przejsciu na dietę w celu spadku masy ciala, jezeli postepy spadku masy ciala nie sa zwiazane ze swiadomymi decyzjami lub wyborem wtedy nie nazywa sie to anoreksja tylko brak łaknienia, wychudzenie, wyniszczenie, niedozywienie i jest to zwiazane z innymi chorobowymi czynnikami.

Assha
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 1318
    • Maniak

🙂
    afro_disiac, macek10- do was ten usmiech.

na medycynie sie nie znam na tyle, aby fachowo tlumaczyc przyczyny anoreksji, ale chyba kazdy debil wie- chocby troche- CO to jest NA CZYM polega i CZYM jest spowodowane.. :S

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Anoreksja i bulimia"

Przewiń na górę