- AutorOdp.
- 24 czerwca 2008 at 04:27
anoreksja nie jest spowodowana przez odchudzanie.
nadmierne odchudzanie jest SKUTKIEM anoreksji, a nie jej PRZYCZYNA.
gdyby bylo inaczej, wystarczyloby przystac sie odchudzac, zeby sie wyleczyc.masz racje, assho: kazdy debil to wie. a wy nie wiecie:))))
a jesli chodzi o sposob, w jaki pisze macek…nie wystarzy srania nazwac defekacja, zeby stalo sie ladne i przestalo cuchnac.
ale wiem, assho, ze dla komus takiemu, jak ty…wystarczy kilka madrych, nieznanych mu slow…:)))24 czerwca 2008 at 06:18[usunięto_link] wrote:
anoreksja nie jest spowodowana przez odchudzanie.
nadmierne odchudzanie jest SKUTKIEM anoreksji, a nie jej PRZYCZYNA.
gdyby bylo inaczej, wystarczyloby przystac sie odchudzac, zeby sie wyleczyc.masz racje, assho: kazdy debil to wie. a wy nie wiecie:))))
a jesli chodzi o sposob, w jaki pisze macek…nie wystarzy srania nazwac defekacja, zeby stalo sie ladne i przestalo cuchnac.
ale wiem, assho, ze dla komus takiemu, jak ty…wystarczy kilka madrych, nieznanych mu slow…:)))chyba pomylilas znaczenie slow skutek i przyczyna. Wg tego co mowisz to anoreksja zaczyna sie zanim czlowiek rozpocznie odchudzanie. Genialne szkoda słów 😆 anoreksja nie zaczyna sie zanim zaczniesz sie odchudzac, samo odchudzanie nie prowadzi do anoreksji zaczyna sie wtedy gdy traci sie nad tym kontrole czyli w momencie juz odchudzania nie mozna zdiagnozowac anoreksji zanim ktos zacznie sie odchudzac.
Definicja kliniczna anoreksji:
Jest zespołem psychosomatycznym cechujacym sie zmniejszeniem masy ciałą i innymi nastepstwami celowego nieprzyjmowania pokarmow.Czy widzisz gdzies tu stwierdzenie „zanim zacznie zmniejszanie masy ciala” bo ja widzę „zmniejszeniem masy ciała” z j. polskiego czas dokonany czyli najpierw odchudzanie potem anoreksja.
Teraz twoj argument ” anoreksja nie jest spowodowana przez odchudzanie” przeciwko mojemu. Jak zwykle upierasz sie nie potwierdzajac swoich slow zadnymi dowodami. Ja twierdze ze jest spwodowana przez odchudzanie oto dowod:
Kliniczne kryteria rozpoznawania anoreksji wg Amerykanskiego Towarzystwa Psychiatrii (DSM IV):
-dążenie do utrzymania masy ciała na dolnej granicy lub ponizej masy naleznej
-silny lek przed przyrostem masy ciala lub otyloscia nawet w sytuacji niedowagi
-zaburzenia postrzegania wlasnej masy ciala…
-niewystepowanie 3 kolejnych cykli miesiaczkipod red. Andrzeja Szczeklika „Choroby wewnętrzne” Krakow 2005 Medycyna praktyczna
zwroc uwage zwlaszcza na pierwszy punkt nie brzmi on ” chęć dążenia…” tylko „dążenie…” czas dokonany. Nie diagnozuje sie anoreksji zanim zacznie sie dązyc tylko wtedy kiedy juz sie zaczęło czyli najpierw odchudzanie potem anoreksja.
24 czerwca 2008 at 08:41parvati, zdzwilabys sie wiedzac jak jest naprawde. te twoje madrosci dotyczace mnie i tematow o ktorych nie masz pojecia zatrzymaj dla siebie, nie musisz oglupiac spoleczenstwa 😉
24 czerwca 2008 at 09:47[usunięto_link] wrote:
Kliniczne kryteria rozpoznawania anoreksji wg Amerykanskiego Towarzystwa Psychiatrii (DSM IV):
-niewystepowanie 3 kolejnych cykli miesiaczkipod red. Andrzeja Szczeklika „Choroby wewnętrzne” Krakow 2005 Medycyna praktyczna
zwroc uwage zwlaszcza na pierwszy punkt nie brzmi on ” chęć dążenia…” tylko „dążenie…” czas dokonany. Nie diagnozuje sie anoreksji zanim zacznie sie dązyc tylko wtedy kiedy juz sie zaczęło czyli najpierw odchudzanie potem anoreksja.
Pogrubione przeze mnie objawy to podstawa do zdiagnozowania anoreksji, jak podaje ATP, ale to włażnie są skutki, które można zaobserwować, a nie przyczyny.
24 czerwca 2008 at 11:21@Olguż wrote:
[usunięto_link] wrote:
Pogrubione przeze mnie objawy to podstawa do zdiagnozowania anoreksji, jak podaje ATP, ale to włażnie są skutki, które można zaobserwować, a nie przyczyny.
to sa kryteria. Zawarte sa tu tez skutki ( niewystepowanie 3 kolejnych cykli miesiaczki) i przyczyny (silny lek przed przyrostem masy ciala) ale kryteria to cos wiecej niz tylko skutki i przyczyny, skutki sa raczej zdrowotne w tym przypadku a przyczyny juz były omawiane czyli czynniki psychologiczno biologiczne, rodzinne, społeczne.
24 czerwca 2008 at 13:36parvati dobrze juz. jestes madrzejsza od wszystkich naukowcow na swiecie. my wszyscy jestesmy debilami i dziekujemy ci ze oswiecasz nasze umysly. dobrze ze wypowiadasz sie w tym temacie, bo zrozumialam, ze te kilkanascie ksiazek ktore przeczytalam na temat anoreksji i bulimii to jedna wielka bzdura. wyniki wszystkich badan prowadzonych w polsce i na swiecie zostaly z pewnoscia sfalszowane. jeszcze raz dziekuje ci za twoja madrosc, pokore zyciowa i skromnosc. podziwiam cie za to ze nie musisz czytac ksiazek a wszystko i tak wiesz najlepiej. zazdroszcze ci tego wrodzonego daru. mam nadzieje ze dostaniesz kiedys nobla. zycze dalej duzo dobrego samopoczucia przy wyjatkowo niskim poziomie, ktory prezentujesz.
24 czerwca 2008 at 13:44mysle, ze nawet jesli przeczytalas owe kilkanascie ksiazek, to srednio zrozumialas ich tresc.
zdarza sie.
24 czerwca 2008 at 15:36dosc slabo mnie obchodzi, co ty myslisz na temat mojej umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. wazne jak osoby bardziej kompetentne od ciebie ocenily to czy zrozumialam ich tresc czy nie.
i podkreslam ze nie uwazam sie za wielkiego znawce, ale w temacie sie orientuje i widze ze ty ani troche
29 czerwca 2008 at 19:08moja koleżanka chyba ma tego początki, schudła ponad 40 kg, teraz wygląda co prawda atrakcyjniej, ale tego co ona codziennie zjada, nie starczyłoby dla małego dziecka. Jest blada, wątła, ale przynajmniej mówi że lepiej się czuje..
18 września 2009 at 14:13[usunięto_link] wrote:
moja koleżanka chyba ma tego początki, schudła ponad 40 kg, teraz wygląda co prawda atrakcyjniej, ale tego co ona codziennie zjada, nie starczyłoby dla małego dziecka. Jest blada, wątła, ale przynajmniej mówi że lepiej się czuje..
Wiesz może to nie jest bulimia, zależy ile ma lat. Jeżeli włażnie zaczyna dojrzewać i w tym wypadku może to być normalne, chyba że za każdym razem kiedy coż zje wymiotuje lub używa innego rodzaju srodków przeczyszczających. Jednak jeżeli dożć szybko straciła na wadze nawet jeżeli to nie jest bulimia to poradz jej żeby zrbiła sobie padania. taka szybka utrata wagi może powodować anemię, która tez jest niepezpieczna. [usunięto_link] to niedobór przede wszytskim witamin i składników odżywczych. Przeważnie niedoboru żelaza.
- AutorOdp.