• Autor
    Odp.
  • brunetko_oka
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 12
    • Bywalec

hej. od prawie 6 m-cy mam stały aparat na ząbkach. pomijając, że boli – mam do was pytanie (tzn do tych, co noszą aparat) jak pozbyć się takiego dziwnego uczucia przesuszenia żluzówki w ustach ? Tzn przy częstym myciu zębów mam podrażnioną jamę ustną, o kącikach nie wspomnę to porostu dwie wielkie rany ;( może znacie także fajne szczoteczki bo moja przestała spełniać swoją rolę.

peronowa mysz
    Member
    • Odp.: 353
    • Pasjonat

Kup sobie miękką szczoteczkę do zębów, i delikatną pastę. Co do aparatu nie dobrze, że boli, nie powinno boleć.

brunetko_oka
    Member
    • Bywalec

hmmm miękką tylko jaką? nie wiem czy to tak u wszystkich ale mój ortodonta tak dziwnie zawija mi druciki że mam problem z doczyszczeniem ząbków. niby mam tą ekstra malutką szczoteczkę ale jest do bani – strasznie twarda raz próbowałam wyczyżcić nią zęby a tylko dziąsła poraniłam…

lizzy
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 142
    • Zapaleniec

Ja 2 miesiące temu zdjęłam aparat. Mnie też bolało, podczas noszenia. Miałam rany w ustach, od drutów. Dostałam wosk od ortodonty, żeby sobie zakleić aparat w miejscach, gdzie ociera. „Niestety” nie miałam takiego uczucia, jak Ty, po umyciu zębów, „niestety”, bo nie mogę Ci nic poradzić. Polecam do ogólnej higieny płyny do płukania, można też dostać różne szczoteczki (wyglądają jak miniaturki tych do butelek).

brunetko_oka
    Member
    • Bywalec

lizzy a gdzie mogę dostać taką szczoteczkę ? bo mój ortodonta raczej takich nie ma mówiłam mu o swoim problemie a on rozłożył ręce..

peronowa mysz
    Member
    • Pasjonat

Ja używałam najtańszej szczoteczki z napisem „miękka” co do ortodonty, to jak nie wie co zrobić to d*** a nie ortodonta z niego jest!

brunetko_oka
    Member
    • Bywalec

nie d*** tylko ortodonta który rozłożył mi płatnożć za aparat na raty a to naprawdę jest duży wydatek nie stać mnie było na wywalenie 4 tysiecy na raz…

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

o rety to taka „przyjemnosc” az tyle kosztuje?

to ja myslalam ze ja duzo zaplacilam za usluge wstawienia zabka 1800

peronowa mysz
    Member
    • Pasjonat

[usunięto_link] wrote:

o rety to taka „przyjemnosc” az tyle kosztuje?

to ja myslalam ze ja duzo zaplacilam za usluge wstawienia zabka 1800

tak tyle kosztuje, najżmieszniejsze było to ,że miałam ową „przyjemnożć” raptem przez dwa miesiące, potem niestety zaczęła mi ta „przyjemnożć” szkliwo niszczyć, więc 4 tysiaki poszły w las …

brunetko_oka
    Member
    • Bywalec

ja się boję ze moje 4 tysiące tesh będą się bujać… Najgorsze jest to że włażnienie da się tych pieprzonych zębów doczyżcić.

peronowa mysz
    Member
    • Pasjonat

oj jak ja cierpiałam przez ten aparat… boshe koszmar to był!

brunetko_oka
    Member
    • Bywalec

uwierz, ze ja tesh nie amm lekko. miałam czarne plomby na ząbkach i wkoncu ząb się odezwał. okazało sie ze mam bardzo zaawansowane zapalenie dziąsła. dentysta rozwiercił mi ząb gdzież w marcu … i do tego czasu raz zmienił opatrunek. i z 3-4 razy czyżcił mi kanały. coż tu chyba nieteges. na dodatek idiota sobie podspiewuje pod nosem. jestem zmęczona tym wszystkim 27 ide do swojego ortodonty żeby sprawdził mi tego zęba tak się nie da żyć zasuwajac ciagle na żrodkach przeciwbólowych (boshe dziękuje ci za ketonal)

peronowa mysz
    Member
    • Pasjonat

no ja muszę się wybrać w sumie do dentysty, bo do ortodonty, tylko na kontrole, mam dożć proste zęby, co prawda aparatu musiałam się pozbyć, i mam dwa zęby na dolnej i górnej cofnięte, no ale lepsze to niż próchnica, i na wylot dziury w zębach.

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

brunetko tylko nie przesadzaj z ketanolem bo to mocny srodek[/b]

brunetko_oka
    Member
    • Bywalec

… ja chętnie bym się tego pozbyła, ale z drugiej strony jeszcze troche bym go ponosiła bo naprawdę mam pokrzywione ząbki. A wszystko przez wypadki z dzieciństwa… 😉 a ze żrodkami przeciwbólowymi staram się nie przesadzać ale czasem naprawdę trudno wytrzymać bez tabletek. Znacie może jakież fajne pasty do zębów ? Tylko błagam nie żadne smakowe bo tych nie znoszę…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " aparat na ząbkach"

Przewiń na górę