Ból miesiązkowy – PILNE !! pomóżcie…

• Autor
    Odp.
  • Beathe
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 26
    • Bywalec

Dziewczyny pomóżcie… doradźcie coż bo nie wytrzymam.
    W poierwszy dzień umieram z bolu…
    Ten ból brzucha jest nie do zniesienia…
    W ten dzień poporstu wariuje, nie wiem co ze sobą zrobić. Zadne tabletki przeciwbólowe nie pomagają. Najczęsciej caly dzień leże w łóżku próbuje zasnać, nic nie pomaga musze poprostu przetrzymac…

Napisałam tutaj ponieważ dzisiaj idę na wesele!!
    Nie wyobrażam sobie jak ja to zniose.
    Przecież nie dam rady nawet wysiedzieć nie mówiąc o zabawie ;-

Doradźcie coż! Błagaaaam… 🙄

Nela
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 390
    • Pasjonat

Na to pomoga ci tylko tabletki rozkurczowe, ktore przepisze ci twoj ginekolog. Sa bardzo silne i dlatego tylko na recepte. Mi zawsze pomagaja. Drugim wyjsciem jest branie tabletek antykoncepcyjnych, ktore likwiduja bole calkowicie, lub zostawiaja „cien” bolu.

Beathe
    Member
    • Bywalec

ale ja dzisiaj ide na wesele!
    nie mam czasu żeby jeszcze iżć do ginekologa o_O

ale i tak musze się wybrać bo co miesiąc przechodze koszmar

Nela
    Member
    • Odp.: 390
    • Pasjonat

Troche za dlugo czekalas, w niczym ci juz teraz nie pomozemy. Moze to zrobic tylko ginekolog. Przeciez wiedzialas wczesniej, ze idziesz na wesele, wiec moglas pojsc juz dawno do ginekologa. Nie znam niczego, co zastapiloby tabletki rozkurczowe. Mozesz jeszcze popytac w aptece, bo niektore tabletki rozkurczowe sa bez rezepty,ale sa duzo slabsze.

Beathe
    Member
    • Bywalec

a jednak przetrwalam tą noc 😀
    i nie bolalo wogóle 😆
    ale tabletek się nalykalam, najważniejsze że pomogło 8)
    Pozdrawiam 🙂

Figa
    Keymaster
    • Tematów: 59
    • Odp.: 880
    • Zasłużony

Dobrze ze nie mieszałaż z alkoholem…no chyba zeby sie lepiej podkręcić hihiihi

hitlerowa
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 20
    • Bywalec

spróbuj poleżeć sobie z czymż gorącym na brzuchu no i no-spa – o ile coż ci to daje :/ pij zioło krwawnika i tyle…

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

wydaje mi sie ze wlasnie alkohol trszke pomaga na bol miesiaczkowy. oczywiscie nie polecam ani tez nie zachecam. ale z tego co pamietam jak sie ma okres i pije alkohol to wstrzymuje krwawienie (nie calkiem) i bol jest mniejszy.
    ile w tym prawdy to nie wiem – ale cos w tym jest 🙂

adis
    Member
    • Odp.: 54
    • Stały bywalec

Tak na przyszłożć, to pomaga tylko i włącznie eferalgan codeine. On też jest oczywiżcie tylko na receptę, ale wiem, ze na pewno działa – spardzone nie tylko na mnie 😉

smarta
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 83
    • Stały bywalec

na mocne bole miesiaczkowe polecam KETONAL !!!!!

amysza
    Member
    • Odp.: 68
    • Stały bywalec

Powtarzające się bolesne miesiączki są sygnałem, że należy zgłosić się do ginekologa, by wykluczyć anomalie anatomiczne układu rozrodczego lub zmiany chorobowe. Najczężciej stawiane rozpoznania to: niedorozwój lub wadliwa budowa macicy, jej tyłozgięcie albo nadmierne przodozgięcie, endometrioza, miężniaki macicy oraz przewlekłe stany zapalne narządów rodnych.
    W wielu jednak przypadkach badanie lekarskie nie wykazuje odchyleń od normy, które usprawiedliwiałyby tego typu dolegliwożci. Stwierdza się w takim przypadku pierwotne bolesne miesiączkowanie.
    Najskuteczniejsze są leki przeciwbólowe z grupy niesterydowych przeciwzapalnych, które hamują produkcję prostaglandyn jak na przykład Ibuprom, Ketonal, Naproxen.
    Nie poleca się preparatów kwasu acetylosalicowego (Asprocol, Polopiryna, Aspiryna), ponieważ mogą one zwiększyć krwawienie i przedłużyć czas jego trwania. Z leków homeopatycznych godne polecenia są: Actaea racemosa 9 CH oraz Colocynthis 9 CH.

Ze sposobów niefarmakologicznych skuteczne są masaże brzucha z zastosowaniem olejku lawendowego o silnym działaniu rozkurczowym. Dobrze jest też zacząć pić napary ziołowe z rumianku rzymskiego, liżci malin lub mięty na 2-3 dni przed spodziewana menstruacją. Mają one łagodne działanie rozkurczowe.
    Przy bolesnych miesiączkach ważna jest także odpowiednia dieta. Należy unikać potraw wzdymających, ostro przyprawionych, słonych i ciężkostrawnych oraz zrezygnować z mocnej kawy, herbaty i coca-coli na rzecz naparów ziołowych lub wody mineralnej.

tygrysek
    Member
    • Odp.: 1080
    • Maniak

jak wiem, że mi się zbliża okres, staram się więcej ruszać… biegam, jeżdżę na rowerku, itp. wtedy jakoż tak rozruszana ogólnie jestem i brzucha prawie w ogóle nie czuć.

z ręką na sercu mówię wam że kiedyż zdarzało mi się przez 4 dni nie wstawać z powodu miesiączki z łóżka, bo ból był koszmarny i mdlałam. a nospa to może i pomaga, ale nie mi. ale podobno ludzie z lepszą kondycją są ogólnie mniej podatni na bóle, także tego typu.

Wiolinka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 5
    • Początkujący

hm..my to naprawde mamy przerąbane z tym okresem:(,Nie dożc ze hormony szaleją to jeszcze te bóle-masakra.Ja sobie wynalazłam a raczej farmaceutka mi poleciła buscopan i mogę szczerze napisac -daje radę i pomaga przetrwac ten czas:).

doris26
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 25
    • Bywalec

Zgodzę się z Wiolinką. Ja od dawna już biorę rozkurczowy busciopan zamiast nawet mocnych leków przeciwbólowych i naprawdę mi pomaga. Musisz znaleźć przyczynę bólu (przy miesiączce zwykle skurcze) i z nią walczyć, a nie „maskować” ból tabletkami. Powodzenia!

zozolka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 73
    • Stały bywalec

to żwieta prawda, że przeciwbólowe maskują ból, dlatego zawsze lepiej iżć do lekarza niż w ciemno faszerować sie tabletkami. Rozkurczowe jak buscopan lepiej działają, bo likwidują przyczynę (jak w reklamie pojechałam:)).

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Ból miesiązkowy – PILNE !! pomóżcie…"

Przewiń na górę