- AutorOdp.
- 27 października 2012 at 09:22
No tak, ale zanim dostanie się do lekarza może trochę czasu minąć.
Na pewno jak tak się ktoż czuje można wziąć coż doraźnego, espumisan czy coż. Teraz jest taki w plasterkach na język (dla dzieci, ale jest bardzo przyjemny w zażywaniu) ew. proszek w saszetkach. Nie zaszkodzi a na pewno poprawi komfort życia. Może to zwyczajne wzdęcie? nawet jeżli to ciąża to taki lek nie zaszkodzi, można go swobodnie stosować w ciąży.
27 października 2012 at 14:43Naturalne bulgotanie jest kiedy najemy się rożlin strączkowych (wtedy wiadomo skąd to bulgotanie ;))
Ale takie bulgotanie, które mocno dokucza, mamy odczucie napuchniętego brzucha trzeba koniecznie udać się do lekrza, który pewnie zleci zrobienie gastroskopii. Ja miałam w podstawówce takie problemy, z tym, że caly czas mnie bolał brzuch. Gastroskopia nie boli, choć nie należy do przyjemnych zabiegów. To było prawie 20 lat temu, od tamtej pory jem tylko ciemne pieczywo! Teraz wspomagam się też innymi skarbami ziemi.28 października 2012 at 16:03Jakie badania są wykonywane żeby stwierdzić ZJD?
31 października 2012 at 17:33Badañ diagnostycznych jest wiele. Poczynajac od krwi, testu toleracji laktozy. Nie wiem jak z gastroskopia, ale usg rowniez. Swoja droga przez robieniem usg ukladu pokarmowego warto jest zmniejszyc objetosc pcherzykow w jelirach czy brzuchu zeby obraz byl bardziej czytelny.
13 listopada 2012 at 19:13[usunięto_link] wrote:
Badañ diagnostycznych jest wiele. Poczynajac od krwi, testu toleracji laktozy. Nie wiem jak z gastroskopia, ale usg rowniez. Swoja droga przez robieniem usg ukladu pokarmowego warto jest zmniejszyc objetosc pcherzykow w jelirach czy brzuchu zeby obraz byl bardziej czytelny.
No tak, ale to przed badaniami lekarz kierujący zawsze mówi, by być na czczo, z pełnych pęcherzem czy tam włażnie trzeba zażyć jakież leki.
13 listopada 2012 at 22:26Ja ostatnio spotkałam się z tym, że zalecał nawet espumisan żeby obraz był bardziej czytelny.
16 listopada 2012 at 18:33No tak, wszystkie preparaty zawierające symetikon – espumisan jest najpopularniejszy akurat.
Symetikon to substancja czynna, która obniża napięcie powierzchniowe pęcherzyków i pozwala się ich pozbyć z organizmu.16 listopada 2012 at 18:56a nie orientujesz się czy to prawda, że nie wchlania się do organizmu tylko jest z niego wydalany?
18 listopada 2012 at 12:58@dudus.79 wrote:
a nie orientujesz się czy to prawda, że nie wchłania się do organizmu tylko jest z niego wydalany?
A skąd to pytanie? Symeticon nie wchłania się faktycznie i jest obojętny dla organizmu. Trzeba czytać ulotki produktów które się przyjmuje i sprawdzać jaką substancję czynną w sobie posiadają. Najczężciej jest to włażnie symeticon.
26 listopada 2012 at 15:53A pytanie stąd, że slyszałam od koleżanek taką opinię, a ja po prostu nie mam ulotki. Pomyżlałam też że będziesz wiedziała;)
26 listopada 2012 at 17:40Ulotka jest do żciągnięcia w internecie, zapewne na stronie www produktu.
28 listopada 2012 at 16:22Dzięki za info, już Cię nie męcze doczytam sobie 😉
17 grudnia 2012 at 15:19o myżlałam że ktoż będzie się odzywal jeszcze w tym wątku 🙂 chciałabym podziękować za wszystkie informacje udzielone na temat espumisanu, biorę go już jakiż czas i wzdęcia mnie już nie męcżą tak jak przed tym.Raz jeszcze dziękuję !
18 grudnia 2012 at 08:51hej, kupujesz ten w saszetkach ze zdjęcia ??
22 grudnia 2012 at 19:27hej, czężciej kupuję standardową wersje
ale zdarza mi sie kupć easy, to zalęży od tego gdzie jestem i co mam zamiar robić 🙂
- AutorOdp.