business casual czyli co nosic w pracy…

• Autor
    Odp.
  • parvati
    Member
    • Temat贸w: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

a wiec drogie kolezanki:)))

pracujecie w miejscach, w ktorych panuje dress code? jak sobie z tym radzicie?

osobiscie bylam na poczatku nieco zagubiona w swiecie casual business jako ze od zawsze wykonywalam prace, w ktorych raczej liczyla sie bardziej fantazja w ubiorze lub tez stroj totalnie sie nie liczyl:)))

teraz…liczy sie i to bardzo.

na szczescie srednia wieku nie przekracza 30 lat, wiec wsrod ochoczo wszyscy ten dress code przelamujemy: a to wkladajac trampki do eleganckich spodni lub buty emu do olowkowej spodnicy.

ale…troche ciezko tak codziennie zostawiac w szafie dawna fantazje, a w sklepach rozgladac sie za bluzkami koszulowymi 馃槅

a jak z tym jest u was?

Zwyczajna
    Member
    • Temat贸w: 20
    • Odp.: 139
    • Zapaleniec

[usuni臋to_link] wrote:

na szczescie srednia wieku nie przekracza 30 lat, wiec wsrod ochoczo wszyscy ten dress code przelamujemy: a to wkladajac trampki do eleganckich spodni lub buty emu do olowkowej spodnicy.

Po pierwsze, zak艂adam, 偶e wszyscy macie ponad 20 lat, a wiek ten niekoniecznie kojarzy mi si臋 z noszeniem trampek.
    Po drugie trampki trampkami, ale do eleganckich spodni?? Nigdy nikogo nie widzia艂am tak ubranego! Ci臋偶ko mi to sobie wyobrazi膰.

Poza tym buty emu do o艂贸wkowej sp贸dnicy te偶 ci臋偶ko mi to sobie wyobrazi膰, o chyba, 偶e jaka偶 taka zupe艂nie nie elegancka, ale te偶 moja i tak do偶膰 wybuja艂a fanatzja tego nie ogarnia.

Zainteresowa艂o mnie to, bo pierwszy raz s艂ysz臋 偶eby tak si臋 ubiera膰.

A je偶li chodzi o temat, to mnie nie dotyczy. Wi臋c tylko tyle 馃槈

A zapomnia艂am doda膰, 偶e str贸j elegancki wcale nie musi by膰 nudny. Nie wiem czy kojarzycie Ma艂gorzat臋 Soch臋 w Brzyduli graj膮c膮 Violett臋. Ona jest ubrana zawsze kolorowo i bardzo elegancko. Id膮c dalej w tym samym serialu, Paulina – stylowo, ale zawsze pi臋knie.
    Trampki mo偶na nosi膰 do sklepu po bu艂ki, a do pracy biurowej warto ubierac si臋 elegancko.

the quene
    Member
    • Temat贸w: 9
    • Odp.: 252
    • Zapaleniec

[usuni臋to_link] wrote:

Po drugie trampki trampkami, ale do eleganckich spodni?? Nigdy nikogo nie widzia艂am tak ubranego!

To jest dopiero dziwne. O_o

Co do mnie – pracuj臋 w firmie, kt贸rej dzia艂alno偶膰 odbywa si臋 w ca艂o偶ci poza g艂贸wn膮 siedzib膮. W biurze jest tylko 5 os贸b: prezes, dw贸ch handlowc贸w (syn szefa i kolega szefa) i dwie baby (w tym ja). Znamy si臋 od lat, atmosfera jest lu藕na, wi臋c dress code by艂by wr臋cz nienaturalny. Ubieramy si臋 jak chcemy – kiedy nadejdzie ochota wbijamy si臋 w kiecki i szpilki, a kiedy ochoty nie ma na nic, to i dres si臋 zdarzy. 馃槈
    Ma to wady i zalety – z jednej strony totalna samowolka, ale z drugiej strony kiedy nic ci si臋 nie chce, to wiesz 偶e mo偶esz i偶膰 do pracy wygl膮daj膮c jak p贸艂 d*** zza krzaka. Przyda艂aby si臋 minimalna dyscyplina 馃槈

parvati
    Member
    • Guru

[usuni臋to_link] wrote:

[usuni臋to_link] wrote:

Po pierwsze, zak艂adam, 偶e wszyscy macie ponad 20 lat, a wiek ten niekoniecznie kojarzy mi si臋 z noszeniem trampek.
    Po drugie trampki trampkami, ale do eleganckich spodni?? Nigdy nikogo nie widzia艂am tak ubranego! Ci臋偶ko mi to sobie wyobrazi膰.

Poza tym buty emu do o艂贸wkowej sp贸dnicy te偶 ci臋偶ko mi to sobie wyobrazi膰, o chyba, 偶e jaka偶 taka zupe艂nie nie elegancka, ale te偶 moja i tak do偶膰 wybuja艂a fanatzja tego nie ogarnia.

Zainteresowa艂o mnie to, bo pierwszy raz s艂ysz臋 偶eby tak si臋 ubiera膰.

A je偶li chodzi o temat, to mnie nie dotyczy. Wi臋c tylko tyle 馃槈

A zapomnia艂am doda膰, 偶e str贸j elegancki wcale nie musi by膰 nudny. Nie wiem czy kojarzycie Ma艂gorzat臋 Soch臋 w Brzyduli graj膮c膮 Violett臋. Ona jest ubrana zawsze kolorowo i bardzo elegancko. Id膮c dalej w tym samym serialu, Paulina – stylowo, ale zawsze pi臋knie.
    Trampki mo偶na nosi膰 do sklepu po bu艂ki, a do pracy biurowej warto ubierac si臋 elegancko.

no tak, raczej wszystkim nam blizej do 30 niz 20 馃槅

a jakos nikt nie ma oporow, zeby nosic sportowe buty do garnituru czy wlasnie wyzej wspomniane emu do eleganckiej spodnicy.

raczej wszyscy w moim dziale maja sporo fantazji i „stajla” 馃槅

Zwyczajna
    Member
    • Zapaleniec

stajl stajlem, fantazja fantazj膮 ale je偶li tak rzeczywi偶cie jest to chyba Wasza grupka jest jedyna w swoim rodzaju! No ale oczywi偶cie ka偶dy ma sw贸j styl i innym nic do tego, je偶li Wam si臋 to podoba i nie zale偶y Wam specjalnie na opinii innych to czemu nie.

parvati
    Member
    • Guru

[usuni臋to_link] wrote:

stajl stajlem, fantazja fantazj膮 ale je偶li tak rzeczywi偶cie jest to chyba Wasza grupka jest jedyna w swoim rodzaju! No ale oczywi偶cie ka偶dy ma sw贸j styl i innym nic do tego, je偶li Wam si臋 to podoba i nie zale偶y Wam specjalnie na opinii innych to czemu nie.

grupka? 馃槅

nas jest z 3000.

Zwyczajna
    Member
    • Zapaleniec

No tak, ale po co to robicie? Przecie偶 nie jest to modne. Chcecie po prostu mie膰 bardzo wyr贸偶niaj膮cy si臋, kontrowersyjny, nie podobaj膮cy si臋 nikomu opr贸cz Was stajl? O co tu chodzi?

Ja lubi臋 wygl膮da膰 dobrze, dlatego za艂o偶臋 emu, ale do leggins贸w, za艂o偶臋 szpilki, do sp贸dnicy. I nie przeszkadza mi to, 偶e musz臋 sp臋dzi膰 w tych szpilkach sporo godzin.
    A czemu Wy tak dziwnie 艂膮czycie style?

parvati
    Member
    • Guru

[usuni臋to_link] wrote:

No tak, ale po co to robicie? Przecie偶 nie jest to modne. Chcecie po prostu mie膰 bardzo wyr贸偶niaj膮cy si臋, kontrowersyjny, nie podobaj膮cy si臋 nikomu opr贸cz Was stajl? O co tu chodzi?

Ja lubi臋 wygl膮da膰 dobrze, dlatego za艂o偶臋 emu, ale do leggins贸w, za艂o偶臋 szpilki, do sp贸dnicy. I nie przeszkadza mi to, 偶e musz臋 sp臋dzi膰 w tych szpilkach sporo godzin.
    A czemu Wy tak dziwnie 艂膮czycie style?

nie jest modne? a to ciekawe…

Zwyczajna
    Member
    • Zapaleniec

Emu z eleganck膮 sp贸dnic膮 i trampki z eleganckimi spodniami? To nie jest modne. A jakie dodatki do tego? torebka, koszula bi偶uteria te偶 eleganckie? Czy mo偶e torebka klasyczna i t-shirt ze Smerfetk膮?

parvati
    Member
    • Guru

[usuni臋to_link] wrote:

Emu z eleganck膮 sp贸dnic膮 i trampki z eleganckimi spodniami? To nie jest modne. A jakie dodatki do tego? torebka, koszula bi偶uteria te偶 eleganckie? Czy mo偶e torebka klasyczna i t-shirt ze Smerfetk膮?

jak najnardziej: emu do eleganckiej spodnicy, trampki do garnituru.

moda to przelamywanie stereotypow, zasad.

jesli ktos umie laczyc style-wyglada super.

jesli nie-nosi t shirt ze smerfetka i klasyczna torebke.

Zwyczajna
    Member
    • Zapaleniec

z trampkami do gajerka si臋 spotka艂am – jak najbardziej – u facet贸w, ale emu + sp贸dnica, to wg mnie tragedia jaka偶.

parvati
    Member
    • Guru

[usuni臋to_link] wrote:

z trampkami do gajerka si臋 spotka艂am – jak najbardziej – u facet贸w, ale emu + sp贸dnica, to wg mnie tragedia jaka偶.

mam pytanie: gdzie pracujesz?

Zwyczajna
    Member
    • Zapaleniec

Studiuje + mam praktyki w kancelarii notarialnej

parvati
    Member
    • Guru

[usuni臋to_link] wrote:

Studiuje + mam praktyki w kancelarii notarialnej

i ubierasz sie tam, jak socha w brzyduli?

w sobote pierwszy raz widzialam kawalek na tvn. masakra…wiocha jak nie wiem.

Zauroczona
    Member
    • Temat贸w: 10
    • Odp.: 464
    • Pasjonat

Socha w Brzyduli elegancka? Przecie偶 ta posta膰, wydaje mi si臋, jest przerysowana i styl, kt贸ry prezentuje to g艂upiutka sekretareczka, kt贸ra stara si臋 by膰 stylowa, a wychodzi z tego tandeta. To ju偶 lepsza jest ta….. dziewczyna Marka (nie wiem, kto j膮 gra).

Ja, z racji stanowiska musz臋 by膰 zawsze elegancka, str贸j klasyczny, stonowany makija偶. Nasz szef wyznaje zasad臋, 偶e str贸j 偶wiadczy o profesjonalizmie, z czym nie do ko艅ca si臋 zgadzam, bo przecie偶 zak艂adaj膮c pstrokat膮 (eleganck膮) bluzk臋 jestem niemniej profesjonalna ni偶 w stonowanym 偶akiecie….

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " business casual czyli co nosic w pracy…"

Przewi艅 na g贸r臋