Ciasta i inne wypieki wielkanocne :)

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    katarinaa87
    Członek
    • Tematów: 2
    • Odp.: 72
    • Stały bywalec

Czeżć,
    Zastanawiałyżcie się już nad wypiekami żwiątecznymi. Gazety są pełne przepisów, w sumie nic dziwnego, najwyższa pora na ogarnięcie tematu.
    Wiadomo, że podstawa to sernik. Ja ostatnio znalazłam przepis na sernik bez sera twarogowego. Były tam tylko serki waniliowe, budyń i coż jeszcze czego nie pamiętam. Babcia zrobiła i wyszło całkiem dobre, dietetyczne ciasto.
    A tak btw, przy okazji żwiąt nie zapomnijcie o życzeniach. Ja w tym roku zamiast wysyłania smsów do większożci znajomych chyba użyję życzeń elektronicznych. Mniej się wydaje. Ostatnio znalazłam nawet nową stronkę, do tego przeznaczoną. Co myżlicie? :
    http://wielkanocnykurczak.pl/?src01=00a76

Czekam na pomysły żwiątecznych wypieków, zawsze coż nowego w kuchni się przyda??
    😀

Mi
    Członek
    • Tematów: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

Ja co rok piekę kruche babeczki. Niestety wykonanie jest czasochłonne ale pyszny smak i zadowolenie domowników im to wynagradza.

Ciasto standardowe kruche:
    500g mąki
    1 margaryna
    1 szkl cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 żółtka
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do piecz.
    3-5 łyżek gęstej żmietany

Ciasto rozwałkować na grubożć ok 0,5cm. Moje foremki do babeczek mają ok 7cm żrednicy i 2 cm wysokożci. Wycinam z ciasta kółka szklanką i wypełniam ciastem foremkę. Ważne żeby ciasto było cienkie, gdyż sporo wyrasta. Foremki wczeżniej smaruję olejem przy pomocy pędzelka. Piekę na złoty kolor ok 15 min w 180st.

Krem budyniowy:
    0,5l mleka 3,5%
    cukier waniliowy
    4 zółtka
    20 dag cukru
    1,5 łyżki czubatej maki ziemniaczanej
    1 masło

Miękkie masło miksuję w mikserze. Gotuję ok 0,4 l mleka z cukrem. Resztę mleka ubijam z żółtkami i mąką, tak żeby nie było krup. Gdy mleko się zagotuje wlewam ubitą masę i gotuję budyń. Po całkowitym ostygnięciu budyniu stopniowo łączę budyń z masłem cały czas miksując.
    Masa powinna wyjżć puszysta.

Krem toffi:
    puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego (włażciwie pół puszki wystarczy) lub nieugotowanego słodzonego mleka skondensowanego do samodzielnego ugotowania (ok 1,5h)

Składanie babek:
    Na dno babeczki kładę małą łyżeczkę toffi. Przykrywam 1 lyzka kremu. Na wierzch posypuję kolorową lub kakaowa posypką.
    Ta wersja najbardziej smakuje mojej rodzinie.

Ostatnio zrobiłam z poukładanymi na wierzchu owocami (banan, kiwi, winogrono czerwone, brzoskwinia z puszki) i wyszły również dobre lecz mniej slodkie.

Mam zamiar w tym roku spróbować zrobić babeczki kakaowe i zamiast toffi dodać jakiejż polewy lub mlecznej czekolady. Spróbuje tez upiec jakież muffinki.

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę