- AutorOdp.
- 15 czerwca 2006 at 19:03
Marysieńka
Upiec ciemny biszkopt najprostrzy jaki tam potrafimy, przekroić na dwa placki.
-ciasto orzechowe-
Skł; 25 dkg. orzechów włoskich
5 białek
20 dkg. cukru
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennejBiałka ubić, dodać resztę skł.
Wymieszać. Piec 30-40 min. 180*C.
(najlepiej w blaszce podżcielić papier)-masa budyniowa-
Skł; 1 margaryna
0,5 l. mleka
5 żółtek
20 dkg. cukru pudru
3 łyżki mąki ziemn.
3 łyżki mąki pszennejZ produktów (bez margaryny) ugotować budyń, wystudzić.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodać budyń.
Przełożyć ciasto.
PRZEŁOŻENIE PLACKA – biszkopt, krem, ciasto orzechowe, krem, biszkopt, polewa czekoladowa.15 czerwca 2006 at 19:16Ciasto luksusowe
-ciasto-
Skł; 40 dkg. margaryny
40 dkg. cukru
14 dkg. mąki ziemniaczanej
14 dkg. mąki pszennej
2 łyżeczki prosz. do piecz.
1 łyżeczka amoniaku
10 dkg. orzechów mielonych
10 dkg. wiórek kokosowych
10 dkg. maku
aromat cytrynowyMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąki,
proszek i aromat oraz pianę z białek.
Ciasto podzielić na 3 czężci.
Do 1 dodać orzechy, do drugiej wiórki, do trzeciej mak.
Piec osobno w temp.160-180*C ok. 20-30 min.
-masa orzechowa-Skł; 1 szkl. mleka
1 szkl. mielonych orzechów
1 kost. margaryny
25 dkg. cukruOrzechy sparzyć mlekiem, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać orzechy.Przełożenie- placek orzechowy, masa, placek kokosowy, masa, placek makowy, polewa.
16 czerwca 2006 at 04:22Ciasteczka na różne sposoby
Skł; 1 kost. margaryny
1 kost. smalcu
30 dkg. cukru
4 jajka
6 szkl. mąki
2 łyżeczki prosz. do piecz.Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić w naczyniu. Ciasto powinno być plastyczne. Formować kuleczki i otaczać je np. w wiórkach kokosowych, maku, sezamie, ziarnach słonecznika, ziarnach dyni, można też dodać do żrodka mak czy wiórki i dodatkowo nadziewać np. rodzynkami.
16 czerwca 2006 at 21:13O super pomysł Reni
Ja jutro dorzucę bo dzis padam….17 czerwca 2006 at 04:47Dorzucę tymczasem jeszcze jeden. Podaję tylko sprawdzone przepisy.
Ten piekłam na komunię mojej córki i na wesele mojej siostry.WEDEL PRZEKŁADANY
-placek 1-
Skł; 10 dkg, margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
0,5 szkl. mąki
4 jajka
1 łyżeczka prosz. do piecz.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
Dodać mąkę i proszek oraz ubitą pianę z białek.
Wymieszać. Piec ok. 20-30 min. 180*C.-placek 2-
Skł; j/w + 2 łyżki kakao Przygotować j/w, dodać nieco więcej mąki.
-placek 3-
Skł; j/w + 4 dkg. mielonych orzechów Przygotować j/w.
-masa-
Skł; 30 dkg. cukru
0,5 szkl. mleka
4 łyżki kakao
1,5 margarynySkładniki (bez margaryny) wymieszć gotować ok. 10 min.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodać polewę czekoladową.dodatkowo
1 galaretka zielona Galaretki rozpużcić, każdą w 0,5 szkl. wody.
1 galaretka czerwonaPRZEŁOŻENIE – placek 1, masa, tężejąca galaretka, placek 2, masa, galaretka , placek 3, polewa.
17 czerwca 2006 at 19:05A ja na diecie jestem… juz ponad tydzień beż słodokiego.. 🙁
18 czerwca 2006 at 09:46Ja też, już od miesiąca niczego nie upiekłam. 😕 Ale przepisy można poczytać. Może kiedyż się przydadzą.
22 czerwca 2006 at 20:34a ja dwa dni temu o 23 z hakiem upieklam klasyczne ciasto kruche z truskawkami.
Tyle ze czesto robie ciasta na oko:( nie pamietam proporcji.6 października 2006 at 14:46Ja Wam podam przepisik, ktory wiedzie prym na wszystkich forach, na ktorych go podalam. Dlatego, ze jest niezwykle smaczne, bardzo latwe i daje oszczednosc prądu 😆 bo nie trzeba go piec.
Nazwe ma tez smaczną bo „3 Bit”
– herbatniki 2 lub 3 opakowania po 8 sztuk
– puszka mleka skondensowanego( trzeba ugotowac ok.1,5 godz. i mamy wtedy karmel, więc najlepiej zrobic to trochę wczeżniej)
– 2 budynie żmietankowe
– pól kostki margaryny np.Kasia
– 0,5 l zwykłej żmietany – 18%
– 2 żnieżkiWykonanie
na spód blachy układamy herbatniki potem nakładamy karmel(mleko skondensowane), a następnie znowu ciastka, potem masę budyniową(tj. 2 budynie żmietankowe ugotować i utrzeć z pół kostki margaryny) , potem znowu herbatniki i na to masę ze żmietany( żmietana zmiksowana z dwoma żnieżkami) i na to do dekoracji można na wierzch zetrzeć czekoladę lub inne smakołyki. Ja posypałam czekoladą i było super, potem do lodówki i czekamy.Moje uwagi. Wkleilam przepis identyczny jaki ja znalazlam. Ale… 🙂
Mle do tych budyniow dajcie mniej anizeli 0,5l gdyz budyn sie pzniej rozlewa. Zamiast sniezki mozna tez uzyc żmietan-fizy (ja tak zrobilam).
No i herbatnikow tez polecam wiecej – ja mialam 6 opakowan po 10 herbatnikow.
Życze smacznego.A tu Wam wstawie fotke. To fotka kiedy ciacho robilam 1-szy raz dlatego budyn rozlany.
[usunięto_link]
[usunięto_link]
[usunięto_link]22 listopada 2006 at 07:25Biszkopt Ananasowo – budyniowy
Ciasto:Biszkopt
Masa budyniowa: 1 puszka ananasów.
1 budyń żmietankowy albo waniliowy.Piana:
1/2 szkl. białek
1/2 szkl. cukru
15 dag. wiórek kokosowych1. Biszkopcik upiec, ostudzić.
2. Odlać soczek z ananasków ( nie wypijać przyda się ).
3. Owoce pokroić w kosteczke.
4. Na soczku z ananasów ugotować budyń.
5.Białka ubić na sztywno z cukrem.
6. Dodać kokos i delikatnie wymieszać.
A na koniec wszytsko razem poprzekładać,wkładamy całożć do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C aż sie zarumieni 😀22 maja 2007 at 15:00A oto przepis na ciasto „Sefania”
Bardzo łatwe i nie pochłaniajace zbyt wiele czasu…
Ja tam je uwielbiam….zwłaszcza letnia porąSkładniki:
* 1 litr mleka
* kostka margaryny
* szklanka kaszy mannej
* szklanka cukru
* cukier waniliowy
* 2-3 łyżki kakao
* 2 łyżki wiórków kokosowych
* 5 paczek zwykłych herbatników
* 3 łyżki spirytusu
POLEWA
* pół kostki margyryny
* pół szklanki cukru pudru
* 2-3 kakao
* 2 łyżki gorącej wodyPRZEPIS
* Mleko, margarynę i cukier zagotować.
* Następnie powoli wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając.
* Gdy zgęstnieje wsypać kakao i dodać 3 łyżki spirutusu (koniecznie).
* Na spód formy wyłozyc herbatniki i wylac gestniejąca mase
* Wszystko przykryc (lekko uciskając) herbatnikami.
* Polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.Wykonanie polewy:
Margarynę rozpużcić. Wsypać cukier, kakao i wlać gorącą wodę. Mieszać na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Wtedy polać całą powierzchnię ciasta.Tak apropo….ja nie dodaje spirytusu i wychodzi, wiec on chyba wcale nie jest konieczny. Kasze zaczynam wsypywac jak tylko margaryna sie rozpusci, to mi sie tak jakos bezpieczniejsze wydaje jeżeli chodzi o „grudy”. A polewe kupuje gotową…wystarczy podgrzac w rondelku z goraca woda i już. A do srodka czasem dodaje rodzynki lub inne bakalie, ale to wedle gustu.
Niom…smacznego. 🙂
6 czerwca 2007 at 23:35Mamy lato – sezon na truskawki, więc podaje przepis na strudel z tymi owocami (przepis wypatrzony na portalu e-kobiety.pl)
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki,
2 białka,
sól
Nadzienie:
70 dag truskawek,
20 dag cukru,
cukier waniliowy,
4 dag margaryny,
6-8 dag tartej bułki,
tłuszcz do formy,
4 dag cukru pudru do posypania.Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić w żrodku dołek, wlać białka, dodać szczyptę soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagężcić ciasto wolniejsze niż na pierogi. Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki Przykryć i zostawić w cieple na 1 godz. Stół przykryć obrusem, posypać dokładnie mąką. Na żrodku stołu pod obrus wstawić głęboki talerz odwrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we wszystkich kierunkach. Im cieniej ciasto rozciągnięte – tym strudel będzie smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta odciąć i pozostawić do przeschnięcia. Truskawki przebrać umyć osączyć, usunąć szypułki. Większe przekroić na połowę. Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Skropić ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką. Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieżć dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć 25-30 cm długożci. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 C) piekarnika i piec 20-30 min. Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.
agrzanego do 180 st.C Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami4 stycznia 2010 at 15:23Dla osób mniej biegłych w sztuce kulinarnej 🙂
Jak wypiekać ciasta
Mąka
Podstawowym surowcem do sporządzenia ciasta jest mąka. O przydatnożci mąki do wypieku decyduje zawartożć w niej glutenu (jednego z białek mąki). Gluten jest ciągliwy i elastyczny, które to włażciwożci przekazuje ciastu. Pod wpływem płynu dodanego do mąki pęcznieje, a w czasie wyrabiania przyjmuje formę nitek lub włókien, które łącząc się ze sobą tworzą siatkę nadającą ciastu strukturę gąbczastą. Im wyższa jest zawartożć glutenu w mące, tym pieczywo lepiej rożnie i wydatniej zwiększa objętożć.
Do wypieków domowych stosowana jest przede wszystkim mąka pszenna; znacznie rzadziej żytnia, kukurydzana i ziemniaczana. Mąka pszenna bywa gładka (wrocławska, tortowa) lub ziarnista (krupczatka); ciasto z krupczatki jest bardzo sprężyste i daje wypiek o twardej strukturze. Mąka żytnia zawiera gluten o innych włażciwożciach; mąka kukurydzana zawiera bardzo mało glutenu, a ziemniaczana nie zawiera go wcale. Mąki te mogą więc być stosowane do sporządzania ciasta tylko w połączeniu z mąką pszenną
Wstępną czynnożcią przy sporządzaniu ciasta jest przesianie mąki. Ma ono na celu usunięcie z mąki grudek i ewentualnych zanieczyszczeń, a także zwiększenie w niej ilożci powietrza, co wpływa dodatnio na spulchnienie ciasta.
Tłuszcz, mleko, cukier
Dodany do ciasta tłuszcz nadaje mu smak i kruchożć oraz wpływa na utrzymanie jego żwieżożci; może to być margaryna, masło, smalec, ceres lub jadalne oleje rożlinne. Tłuszcze stałe dodaje się sklarowane lub żwieże, w postaci stałej lub płynnej, zależnie od rodzaju ciasta. Należy pamiętać, że zbyt długie przechowywanie ciasta bardzo tłustego może spowodować jego jełczenie.
Ucieranie masła lub margaryny. Jeżeli do ciasta jest potrzebna masa utarta z masła lub margaryny, należy przeznaczony do ucierania
tłuszcz zostawić na pewien czas w temperaturze pokojowej, aby nie był zbyt twardy. Następnie masło lub margarynę uciera się w kamiennej lub porcelanowej misce, dodając stopniowo (jeżeli przepis to przewiduje) po jednym żółtku i po trochu cukru pudru, nie przerywając ucierania.Klarowanie tłuszczu. Wszystkie tłuszcze stałe, przeznaczone do ciasta drożdżowego, należy przed użyciem stopić na wolnym ogniu i odstawić, do ochłodzenia.
Słodkie, zsiadłe lub sproszkowane mleko jest cennym składnikiem polepszającym jakożć pieczywa; podnosi jego wartożć odżywczą i smak. Występujący w mleku tłuszcz dodatnio wpływa na konsystencję ciasta. Dodany do ciasta cukier podnosi smak i delikatnożć gotowego produktu. W pierwszej fazie zarabiania ciasta cukier absorbuje w swoich kryształach tłuszcz, który w ten sposób zostaje równomiernie rozprowadzony. Nadmiar cukru powoduje rwanie się nitek glutenu, wskutek czego siatka glutenowa przerywa się i ciasto opada. Do niektórych ciast (np. kruchych) należy używać cukru pudru.
Jaja
Jaja polepszają smak ciasta oraz zwiększają elastycznożć i sprężystożć zawartego w nim glutenu. Żółtka utarte z cukrem na puszystą masę i białka ubite na pianę mają włażciwożci spulchniające. Jaja przed wybiciem powinny być umyte. Do wypieków można używać jaj żwieżych, chłodniczych i wapnowanych. Jaja chłodnicze i wapnowane nie mogą być stosowane tylko wówczas, gdy są jedynym składnikiem spulchniającym i żwieżożć ich decyduje o ubiciu piany (np. w cieżcie biszkoptowym). Jaja chłodnicze i wapnowane mogą być z powodzeniem stosowane do ciasta drożdżowego i półkruchego.
Przy wybijaniu jaj należy zachować pewną ostrożnożć. Najlepiej rozbijać każde pojedynczo nad talerzykiem i dopiero po stwierdzeniu, że jest żwieże, oddzielić białko od żółtka.
Do ucierania żółtek można używać zarówno cukru pudru, jak i drobnego kryształu; gruby kryształ nie nadaje się do tego celu.
Ubijanie piany polega na wprowadzeniu do białek dużej ilożci powietrza, dzięki czemu wzrasta ich objętożć. Znaczna zawartożć powietrza w ubitej pianie spra- wia, że spulchnione nią ciasto wyrasta w czasie pieczenia i jest porowate (np. ciasto biszkoptowe)
więcej na [usunięto_link]
9 lutego 2010 at 11:13Polecam Wam pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe, które niedawno wypróbowałam 😀 . Ponieważ przepis nie jest mój podaję linka do przepisu
[usunięto_link]
[usunięto_link]
23 lutego 2010 at 14:14Ja uwielbiam ciastka francuskie. Kupuję ciasto francuskie gotowe, kroję na kwadraty i w żrodku umieszczam owoce, albo marmoladę. Robię potem z takiego kwadrata kopertkę, smaruję białkiem i do pieca;) Za piętnażcie minut gotowe, smaczne i bardzo efektowne.
- AutorOdp.