- AutorOdp.
- 6 czerwca 2010 at 18:51
Hmmm¦ A to jakież foremki do tego są potrzebne? Bo póki co ja dysponuję jedynie metalowym kubkiem albo własnymi umiejętnożciami artystycznymi 😆
6 czerwca 2010 at 21:35Tak, są specjalne foremki, można je kupić w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia, kosztują kilka zł 🙂 Polecam się rozejrzeć 🙂 Dla przykładu są one [usunięto_link] :). Ale poza tym oczywiżcie własne umiejętnożci artystyczne mile widziane 😉
7 lipca 2010 at 12:20łał te ule wyglądaj smakowicie, uwielbiam wszystko co kokosowe 😀
ja robiła wczoraj taki deser:
Truskawkowy wulkan
Składniki:
* 250 g truskawek
* 1 szt. Budyń o smaku żmietankowym Dr. Oetkera
* 300 ml mleka
* 200 ml żmietanki kremówki 30% tł.
* 3 łyżki cukru
* 25 g drobno posiekanych migdałówOpis przygotowania:
Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować (trzy sztuki zostawić do dekoracji), pozostałe pokroić na plasterki. Małą miseczkę o pojemnożci 1 l wyłożyć folią spożywczą, plasterki truskawek rozłożyć na dnie i bokach miski pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Resztę truskawek pokroić w kostkę. Budyń ugotować na mleku i żmietanie, wystudzić mieszając co jakiż czas, następnie dodać resztę owoców i migdały. Zimny budyń wyłożyć do miski (w razie potrzeby odkroić wystające truskawki aby wyrównać brzeg).
Deser wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Wyłożyć na płaski talerz odwracając miskę do góry dnem, delikatnie zdjąć folię. Udekorować truskawkami5 października 2010 at 20:17nie no, dziewucha, jesteż boskaaa! serio i w ogóle! 😆
Twe ciasteczka mnie obezwładniają 🙄 a masz odrobinę kaFFFki? 😉
chętnie z Tobą pogaworzę do w pół do trzeciej… 😀
8 lipca 2011 at 09:07Dietetycznie 🙂
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka cukru
– 4 jajka
– proszek do pieczenia
– 2 łyżeczki Vitalio błonnika jabłkowego
– 1 łyżka octuRozdzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z octem, proszkiem to pieczenia i Vitalio błonnik. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dolewamy żółtko. Mąkę przesiewamy i dodajemy do jajek, delikatnie mieszając. Pieczemy przez 30-40 minut. >oczywiżcie vitalio można zastąpić innym błonnikiem<
18 lipca 2011 at 00:50Zelinko, zajadam się Twymi wypiekami 😉 bezbrzeżnie 😀
PS a czego się do tego napijemy? 😉
24 listopada 2011 at 11:47Kokosowe kule – mniamużneeeeeee i pychotneeee dziękuję za przepis 🙂
1 grudnia 2011 at 15:24Moim absolutnym faworytem są ciasteczka z syropem klonowym.
– pół szklanki syropu klonowego
– pół szklanki masła migdałowego
– 3 łyżki oleju rzepakowego (bo najzdrowszy 🙂 )
– szklanka mąki
– łyżka brązowego cukru
– pół łyżeczki sody
– pół łyżeczki soliPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Syrop, masło migdałowe, olej oraz cukier miksujemy. Mąkę, sodę i sól mieszamy w osobnej misce i dodajemy do migdałowej masy. Po 5 minutach formujemy kuleczki i lekko rozpłaszczone układamy na blasze. Pieczemy 10 minut. Smacznego 😉
22 grudnia 2011 at 12:16A macie przepis na jakież mażlane?
27 grudnia 2011 at 09:02radzę uważać na ciasteczka mażlane – do takich (jak nazwa wskazuje) dodaje się baaaardzo dużo masła, a niestety tłuszcze zwierzęce są niezdrowe, szczególnie dla serca. lepiej już poszukać przepisu na ciasteczka na oleju 🙂
28 grudnia 2011 at 15:12[usunięto_link] wrote:
tłuszcze zwierzęce są niezdrowe, szczególnie dla serca. l
Radziłbym nie wypowiadać się w tematach, o których nie ma się pojęcia tylko dlatego,że ktoż tak napisał ,bo można wyrządzić tym więcej szkody niż pożytku.
30 grudnia 2011 at 12:16Kowal2 ale taka jest prawda – tłuszcze zwierzęce w porównaniu z tłuszczami rożlinnymi mają znacznie wyższy poziom kwasów nasyconych, a nie od dziż wiadomo, że im niższy poziom kwasów nasyconych tym lepiej dla organizmu, gdyż podnoszą one poziom cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy…
13 stycznia 2012 at 22:23Dziewczyny, genialne ciasto czekoladowe z CUKINIĄ!
Składniki:
– jajka – 3 szt
– czekolada – 1 szklanka
– gorzkie kakao – 0,5 szklanki
– masło – 0,75 szklanki
– cukier – 2 szklanki
– cukinia lub kabaczek
– rum – 0,3 szklanki
– proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
– soda oczyszczona – 05, łyżeczki
– sól (dosłownie szczypta)
– cynamon – niecała łyżeczka
– mleko – 0,25 szklankiPrzygotowanie:
Zmiksować masło z cukrem na gładką i puszystą masę dodać jajka po jednym, dobrze ubić. Wmieszać w masę starte cukinie i rum.
Makę wymieszać z kakao, grubo posiekaną czekoladą, posiekanymi orzechami, proszkiem, sodą i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem i dobrze wymieszać. Wylać do formy – piec w temp. 180 st.C około 50 minut – sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy.
Wyłożyć z formy, wystudzić – można polukrować rumowym lukrem lub oproszyć cukrem pudrem.Wynik:
przepis ze strony point.fm
SMACZNEGO! 😀
22 stycznia 2012 at 23:13@ananeczka wrote:
Ostatnio robiłam faworki według przepisu też z [usunięto_link] i wyszły przesmacznie 😀
chętnie zapiszę się na te faworki, ananeczko 😉 zwłaszcza, że Cię b. lubię 😀
mogę przynieżć jakież dobre winko? 😉 nie martw się, nie jestem potworem 😈
spotkajmy się po partnersku. przyjdę z moją wysportowaną Lubą 😆23 stycznia 2012 at 20:53[usunięto_link] wrote:
@ananeczka wrote:
Ostatnio robiłam faworki według przepisu też z [usunięto_link] i wyszły przesmacznie 😀
chętnie zapiszę się na te faworki, ananeczko 😉 zwłaszcza, że Cię b. lubię 😀
mogę przynieżć jakież dobre winko? 😉 nie martw się, nie jestem potworem 😈
spotkajmy się po partnersku. przyjdę z moją wysportowaną Lubą 😆Oooo no pięknie, pięknie. Czyżby romanse kulinarne?
- AutorOdp.