• Autor
    Odp.
  • Fenris
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 753
    • Zasłużony

    Hmmm¦ A to jakież foremki do tego są potrzebne? Bo póki co ja dysponuję jedynie metalowym kubkiem albo własnymi umiejętnożciami artystycznymi 😆

    patunia28
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 986
    • Zasłużony

    Tak, są specjalne foremki, można je kupić w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia, kosztują kilka zł 🙂 Polecam się rozejrzeć 🙂 Dla przykładu są one [usunięto_link] :). Ale poza tym oczywiżcie własne umiejętnożci artystyczne mile widziane 😉

    dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

    łał te ule wyglądaj smakowicie, uwielbiam wszystko co kokosowe 😀

    ja robiła wczoraj taki deser:

    Truskawkowy wulkan
    Składniki:
    * 250 g truskawek
    * 1 szt. Budyń o smaku żmietankowym Dr. Oetkera
    * 300 ml mleka
    * 200 ml żmietanki kremówki 30% tł.
    * 3 łyżki cukru
    * 25 g drobno posiekanych migdałów

    Opis przygotowania:
    Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować (trzy sztuki zostawić do dekoracji), pozostałe pokroić na plasterki. Małą miseczkę o pojemnożci 1 l wyłożyć folią spożywczą, plasterki truskawek rozłożyć na dnie i bokach miski pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Resztę truskawek pokroić w kostkę. Budyń ugotować na mleku i żmietanie, wystudzić mieszając co jakiż czas, następnie dodać resztę owoców i migdały. Zimny budyń wyłożyć do miski (w razie potrzeby odkroić wystające truskawki aby wyrównać brzeg).
    Deser wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Wyłożyć na płaski talerz odwracając miskę do góry dnem, delikatnie zdjąć folię. Udekorować truskawkami

    hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

    nie no, dziewucha, jesteż boskaaa! serio i w ogóle! 😆

    Twe ciasteczka mnie obezwładniają 🙄 a masz odrobinę kaFFFki? 😉

    chętnie z Tobą pogaworzę do w pół do trzeciej… 😀

    zelinka
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 22
    • Bywalec

    Dietetycznie 🙂
    – 1 szklanka mąki
    – 1 szklanka cukru
    – 4 jajka
    – proszek do pieczenia
    – 2 łyżeczki Vitalio błonnika jabłkowego
    – 1 łyżka octu

    Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z octem, proszkiem to pieczenia i Vitalio błonnik. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dolewamy żółtko. Mąkę przesiewamy i dodajemy do jajek, delikatnie mieszając. Pieczemy przez 30-40 minut. >oczywiżcie vitalio można zastąpić innym błonnikiem<

    Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

    Zelinko, zajadam się Twymi wypiekami 😉 bezbrzeżnie 😀

    PS a czego się do tego napijemy? 😉

    marianna81
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 22
    • Bywalec

    Kokosowe kule – mniamużneeeeeee i pychotneeee dziękuję za przepis 🙂

    pumpkin
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 285
    • Zapaleniec

    Moim absolutnym faworytem są ciasteczka z syropem klonowym.
    – pół szklanki syropu klonowego
    – pół szklanki masła migdałowego
    – 3 łyżki oleju rzepakowego (bo najzdrowszy 🙂 )
    – szklanka mąki
    – łyżka brązowego cukru
    – pół łyżeczki sody
    – pół łyżeczki soli

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Syrop, masło migdałowe, olej oraz cukier miksujemy. Mąkę, sodę i sól mieszamy w osobnej misce i dodajemy do migdałowej masy. Po 5 minutach formujemy kuleczki i lekko rozpłaszczone układamy na blasze. Pieczemy 10 minut. Smacznego 😉

    Mandarynka
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 244
    • Zapaleniec

    A macie przepis na jakież mażlane?

    pumpkin
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 285
    • Zapaleniec

    radzę uważać na ciasteczka mażlane – do takich (jak nazwa wskazuje) dodaje się baaaardzo dużo masła, a niestety tłuszcze zwierzęce są niezdrowe, szczególnie dla serca. lepiej już poszukać przepisu na ciasteczka na oleju 🙂

    Kowal2
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 673
    • Zasłużony

    [usunięto_link] wrote:

    tłuszcze zwierzęce są niezdrowe, szczególnie dla serca. l

    Radziłbym nie wypowiadać się w tematach, o których nie ma się pojęcia tylko dlatego,że ktoż tak napisał ,bo można wyrządzić tym więcej szkody niż pożytku.

    pumpkin
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 285
    • Zapaleniec

    Kowal2 ale taka jest prawda – tłuszcze zwierzęce w porównaniu z tłuszczami rożlinnymi mają znacznie wyższy poziom kwasów nasyconych, a nie od dziż wiadomo, że im niższy poziom kwasów nasyconych tym lepiej dla organizmu, gdyż podnoszą one poziom cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy…

    Mirabelka
    Member
    • Tematów: 32
    • Odp.: 585
    • Zasłużony

    Dziewczyny, genialne ciasto czekoladowe z CUKINIĄ!

    Składniki:
    – jajka – 3 szt
    – czekolada – 1 szklanka
    – gorzkie kakao – 0,5 szklanki
    – masło – 0,75 szklanki
    – cukier – 2 szklanki
    – cukinia lub kabaczek
    – rum – 0,3 szklanki
    – proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    – soda oczyszczona – 05, łyżeczki
    – sól (dosłownie szczypta)
    – cynamon – niecała łyżeczka
    – mleko – 0,25 szklanki

    Przygotowanie:
    Zmiksować masło z cukrem na gładką i puszystą masę dodać jajka po jednym, dobrze ubić. Wmieszać w masę starte cukinie i rum.
    Makę wymieszać z kakao, grubo posiekaną czekoladą, posiekanymi orzechami, proszkiem, sodą i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem i dobrze wymieszać. Wylać do formy – piec w temp. 180 st.C około 50 minut – sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy.
    Wyłożyć z formy, wystudzić – można polukrować rumowym lukrem lub oproszyć cukrem pudrem.

    Wynik:

    przepis ze strony point.fm

    SMACZNEGO! 😀

    Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

    @ananeczka wrote:

    Ostatnio robiłam faworki według przepisu też z [usunięto_link] i wyszły przesmacznie 😀

    chętnie zapiszę się na te faworki, ananeczko 😉 zwłaszcza, że Cię b. lubię 😀

    mogę przynieżć jakież dobre winko? 😉 nie martw się, nie jestem potworem 😈
    spotkajmy się po partnersku. przyjdę z moją wysportowaną Lubą 😆

    Laluna
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 132
    • Zapaleniec

    [usunięto_link] wrote:

    @ananeczka wrote:

    Ostatnio robiłam faworki według przepisu też z [usunięto_link] i wyszły przesmacznie 😀

    chętnie zapiszę się na te faworki, ananeczko 😉 zwłaszcza, że Cię b. lubię 😀

    mogę przynieżć jakież dobre winko? 😉 nie martw się, nie jestem potworem 😈
    spotkajmy się po partnersku. przyjdę z moją wysportowaną Lubą 😆

    Oooo no pięknie, pięknie. Czyżby romanse kulinarne?

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Fajne ciacha – nasze przepisy"

Przewiń na górę