• Autor
    Odp.
  • eiger
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 11
    • Bywalec

polecam szarlotkę doskonała na każdą okazję.

dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

Polecam torcik bezowy, bardzo smaczny 🙂 i naprawdę łatwo go zrobić 🙂

500 ml żmietanki 30%
    1 Masa żmietanowa o smaku malinowym Dr. Oetkera
    350g małych bez
    500g malin
    250g borówki amerykańskiej

Mocno schłodzoną żmietankę ubijam mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypuję masę żmietanową i delikatnie mieszam mikserem na najniższych obrotach. Tortownicę o żrednicy 26 cm wykładam bezami, puste miejsca uzupełniam kawałkami bez, następnie smaruję je połową masy żmietanowej. Na masę układam resztę bez i smaruję pozostałą masą. Na wierzchu ciasta układam owoce i wstawiam do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło. Po wyjęciu z lodówki zdejmuje ostrożnie obręcz i ciasto gotowe.

przepis jest z bloga pani Tereski, polecam mój torcik wyszedł przepyszny 🙂

ajuki
    Member
    • Odp.: 7
    • Początkujący

czy któraż z Was Drogie forumowiczki ma może przepis na godne polecenia ciasto z migdałami?

Madzilla
    Member
    • Odp.: 76
    • Stały bywalec

Ja ostatnio kdrylam przepyszne nadzienie do „cistek” z ciasta francuskiego. Robiłam tylko raz, ale przy następnej okazji zrobię fotki i wrzucę.

Kupiłam gotowe ciasto francuskie.
    4 nektariny
    garżć rodzynek
    2 garżci owoców goji
    pół kubka wody
    ćwierć kubka soku pomarańczowego
    ksylitol
    wanilia
    cynamon

Nektariny umyłam, wywaliłam pestki, pokroiłam i razem ze wszystkim wrzuciłam do garnuszka. Gotowałam do momentu uzyskania efektu „konfitury”, czyli woda odparowała, owoce były miękkie, ale nie rozpadały się. Potem pokroiłam ciasto na kwadratu i zrobiłam takie łudeczki.

Mówię Wam – PYCHA!

Kasztan
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 223
    • Zapaleniec

Dla tych co lubią coż na zdrowo:
    Owsiane bułeczki z wiżniami

Składniki
    Otręby owsiane Sante 100 g
    Mąka pszenna 200 g
    Cukier 1 łyżeczka
    Drożdże instant 1 łyżeczka
    Woda 250 ml
    Oliwa 1 łyżka
    Dodatkowo:
    Wydrylowane wiżnie 120 g
    Syrop wiżniowy 2 łyżki
    Oliwa 2 łyżki

Sposób przygotowania:
    Wymieszać otręby z mąką, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrożnięcia. Wiżnie wymieszać z syropem. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieżć, formować niewielkie bułeczki. Skropić je oliwą, obłożyć wiżniami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 15 minut, aż wierzch się wyraźnie zarumieni. To już koniec pracy. Przed podaniem można ew. posypać cukrem pudrem.

Źródło:
    [usunięto_link]

Madzilla
    Member
    • Odp.: 76
    • Stały bywalec

Muszę spróbować. Kocham otręby 😀 Tylko wiżni już nie dostanę 🙁 ale zawsze można owoce zastąpić innymi!

H_ulka
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 356
    • Pasjonat

A ja wiżnie i otręby a włażnie paczkę ich mam.

Kasztan
    Member
    • Odp.: 223
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Muszę spróbować. Kocham otręby 😀 Tylko wiżni już nie dostanę 🙁 ale zawsze można owoce zastąpić innymi!

Widzę potencjał. W mojej spiżarni nie może zabraknąć drylowanych wiżni na zimę stąd nie mam problemu 🙂 Ale zawsze wiżnie można czymż zastąpić, dobrze aby baza – płatki owsiane zostały na swoim miejscu 😉

Roza2012
    Member
    • Odp.: 19
    • Bywalec

Ja wolę gotować niż piec- to ostanie mi żrednio wychodzi… 🙁
    Ale z tego co wychodzi zawsze mogę polecić tzw. „3 BIT” – przepis widziałam wczeżniej, więc się nie rozdrabniam oraz kruche babeczki z nadzieniem.

Ciasto składniki:
    – 2 szklanki mąki
    – 1 kostka margaryny
    – 4 żółtka
    – 2 łyżki cukru1 cukier waniliowy
    – szczypta soli
    – 1łyżeczka proszku do pieczenia
    – 1 łyżka kważnej żmietany

Wszystko trzeba zagnieżć, a gotową kolkę włozyć na pół godziny do lodówki.
    Różniej cienka warstwą ciasta wyklejamy natłuszczone foremki do babeczek.
    Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni.

Jako nadzienie polecam: budyń z rodzynkami z dodatkiem bitej żmietany i borówek/ jeżyn/ malin. Lub galaretkę z owocami również udekorowana bita żmietaną.

Palce lizać ❗

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

Dziewczyny z tych wszystkich zebranych przepisów to powinno się wydać ksiązkę kucharską :)) niektóre znam, niektóre podobne ale naprawdę masa frajdy z przygotowania i kosztowania później efektu jest 😉

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

Z sernikiem to może dziewczyny poratują, ja to akurat teraz na żwięta w weekend biorę się za karpatkę i pleżniaka 🙂

hiacynta
    Member
    • Odp.: 18
    • Bywalec

Ciasto Igi przepyszne:) ja co prawda dodałam zamiast spirytusu dodalam wodke akurat miałam Pana Tadeusz. wydaje mi sie, ze dzieki temu ciasto jest bardziej delikatne i nie czuc tak bardzo alkoholu. wszyscy moi domownicy byli zachwyceni 🙂

LadyWash
    Member
    • Odp.: 73
    • Stały bywalec

Moje ostatnie odkrycie – ciasto jogurtowe z Moich wypieków. Mamusi, jest pyszne, niby wilgotne, ale lekkie 🙂

Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Ciasto Igi przepyszne:) ja co prawda dodałam zamiast spirytusu dodalam wodke akurat miałam Pana Tadeusz. wydaje mi sie, ze dzieki temu ciasto jest bardziej delikatne i nie czuc tak bardzo alkoholu. wszyscy moi domownicy byli zachwyceni 🙂

hiacynta, oprócz tego Pana Tadeusza, co tam jeszcze włożyłaż? 😉

Karolcia82
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 151
    • Zapaleniec

fajne ciacha to w hollywood są 😉

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Fajne ciacha – nasze przepisy"

Przewiń na górę