- AutorOdp.
- 27 marca 2012 at 13:22
polecam szarlotkę doskonała na każdą okazję.
28 sierpnia 2012 at 08:10Polecam torcik bezowy, bardzo smaczny 🙂 i naprawdę łatwo go zrobić 🙂
500 ml żmietanki 30%
1 Masa żmietanowa o smaku malinowym Dr. Oetkera
350g małych bez
500g malin
250g borówki amerykańskiejMocno schłodzoną żmietankę ubijam mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypuję masę żmietanową i delikatnie mieszam mikserem na najniższych obrotach. Tortownicę o żrednicy 26 cm wykładam bezami, puste miejsca uzupełniam kawałkami bez, następnie smaruję je połową masy żmietanowej. Na masę układam resztę bez i smaruję pozostałą masą. Na wierzchu ciasta układam owoce i wstawiam do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło. Po wyjęciu z lodówki zdejmuje ostrożnie obręcz i ciasto gotowe.
przepis jest z bloga pani Tereski, polecam mój torcik wyszedł przepyszny 🙂
21 września 2012 at 11:54czy któraż z Was Drogie forumowiczki ma może przepis na godne polecenia ciasto z migdałami?
26 września 2012 at 14:57Ja ostatnio kdrylam przepyszne nadzienie do „cistek” z ciasta francuskiego. Robiłam tylko raz, ale przy następnej okazji zrobię fotki i wrzucę.
Kupiłam gotowe ciasto francuskie.
4 nektariny
garżć rodzynek
2 garżci owoców goji
pół kubka wody
ćwierć kubka soku pomarańczowego
ksylitol
wanilia
cynamonNektariny umyłam, wywaliłam pestki, pokroiłam i razem ze wszystkim wrzuciłam do garnuszka. Gotowałam do momentu uzyskania efektu „konfitury”, czyli woda odparowała, owoce były miękkie, ale nie rozpadały się. Potem pokroiłam ciasto na kwadratu i zrobiłam takie łudeczki.
Mówię Wam – PYCHA!
30 września 2012 at 19:41Dla tych co lubią coż na zdrowo:
Owsiane bułeczki z wiżniamiSkładniki
Otręby owsiane Sante 100 g
Mąka pszenna 200 g
Cukier 1 łyżeczka
Drożdże instant 1 łyżeczka
Woda 250 ml
Oliwa 1 łyżka
Dodatkowo:
Wydrylowane wiżnie 120 g
Syrop wiżniowy 2 łyżki
Oliwa 2 łyżkiSposób przygotowania:
Wymieszać otręby z mąką, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrożnięcia. Wiżnie wymieszać z syropem. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieżć, formować niewielkie bułeczki. Skropić je oliwą, obłożyć wiżniami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 15 minut, aż wierzch się wyraźnie zarumieni. To już koniec pracy. Przed podaniem można ew. posypać cukrem pudrem.Źródło:
[usunięto_link]5 października 2012 at 13:49Muszę spróbować. Kocham otręby 😀 Tylko wiżni już nie dostanę 🙁 ale zawsze można owoce zastąpić innymi!
9 października 2012 at 19:27A ja wiżnie i otręby a włażnie paczkę ich mam.
10 października 2012 at 12:18[usunięto_link] wrote:
Muszę spróbować. Kocham otręby 😀 Tylko wiżni już nie dostanę 🙁 ale zawsze można owoce zastąpić innymi!
Widzę potencjał. W mojej spiżarni nie może zabraknąć drylowanych wiżni na zimę stąd nie mam problemu 🙂 Ale zawsze wiżnie można czymż zastąpić, dobrze aby baza – płatki owsiane zostały na swoim miejscu 😉
23 listopada 2012 at 10:12Ja wolę gotować niż piec- to ostanie mi żrednio wychodzi… 🙁
Ale z tego co wychodzi zawsze mogę polecić tzw. „3 BIT” – przepis widziałam wczeżniej, więc się nie rozdrabniam oraz kruche babeczki z nadzieniem.Ciasto składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 kostka margaryny
– 4 żółtka
– 2 łyżki cukru1 cukier waniliowy
– szczypta soli
– 1łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka kważnej żmietanyWszystko trzeba zagnieżć, a gotową kolkę włozyć na pół godziny do lodówki.
Różniej cienka warstwą ciasta wyklejamy natłuszczone foremki do babeczek.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni.Jako nadzienie polecam: budyń z rodzynkami z dodatkiem bitej żmietany i borówek/ jeżyn/ malin. Lub galaretkę z owocami również udekorowana bita żmietaną.
Palce lizać ❗
13 grudnia 2012 at 10:49Dziewczyny z tych wszystkich zebranych przepisów to powinno się wydać ksiązkę kucharską :)) niektóre znam, niektóre podobne ale naprawdę masa frajdy z przygotowania i kosztowania później efektu jest 😉
22 grudnia 2012 at 07:59Z sernikiem to może dziewczyny poratują, ja to akurat teraz na żwięta w weekend biorę się za karpatkę i pleżniaka 🙂
8 marca 2013 at 10:17Ciasto Igi przepyszne:) ja co prawda dodałam zamiast spirytusu dodalam wodke akurat miałam Pana Tadeusz. wydaje mi sie, ze dzieki temu ciasto jest bardziej delikatne i nie czuc tak bardzo alkoholu. wszyscy moi domownicy byli zachwyceni 🙂
8 marca 2013 at 10:25Moje ostatnie odkrycie – ciasto jogurtowe z Moich wypieków. Mamusi, jest pyszne, niby wilgotne, ale lekkie 🙂
31 lipca 2013 at 02:47[usunięto_link] wrote:
Ciasto Igi przepyszne:) ja co prawda dodałam zamiast spirytusu dodalam wodke akurat miałam Pana Tadeusz. wydaje mi sie, ze dzieki temu ciasto jest bardziej delikatne i nie czuc tak bardzo alkoholu. wszyscy moi domownicy byli zachwyceni 🙂
hiacynta, oprócz tego Pana Tadeusza, co tam jeszcze włożyłaż? 😉
5 grudnia 2013 at 12:15fajne ciacha to w hollywood są 😉
- AutorOdp.