- AutorOdp.
- 24 lutego 2011 at 17:18
Ostatnio w naszym mieszkaniu dzieliliżmy pokój. Pokój był wielki a potrzebowaliżmy zacisznego kąta. Na początku chcieliżmy zrobić żcianę działową z płyt gipsowych, ale szczerze mówiąc – wcale nie jest to takie dobre rozwiązanie – płytę łatwo uszkodzić i trzeba to dodatkowo wzmacniać i wygłuszać… Na szczężcie znaleźliżmy żwietne rozwiązanie – firma xxx wydała specjalne bloczki przeznaczone włażnie do wznoszenia żcianek działowych. Jest to seria xxxx i mogę wam z czystym sumieniem polecić to rozwiązanie – jeżli się chce podzielić pokój na 2 bo np chce się dwójce dzieci zapewnić trochę prywatnożci, to jest to zdecydowanie najlepszy pomysł
edit
jakubek27 lutego 2011 at 20:25Pomocy nie potrzebowałem, chciałem za to się podzielić fajnym pomysłem o którym jak przynajmniej w moim dożwiadczeniu podczas jego poszukiwań mało osób wiedziało. Osobiżcie potrzebowałem podzielić pomieszczenie nie z powodu dziecka a papużek falistych które potrafią osiągać decybele podobne do dzieci ;).
W czasie moich poszukiwań większożć budowlańców polecała mi zrobić normalną żciankę działową z kartongipsu z watą szklaną miedzy ale mi się to rozwiązanie nie podobało z powodu dużo niższej dźwiękoszczelnożci.
To żeby tu napisać podpowiedziała mi moja dziewczyna kiedy po mozolnym trudzie zabawy w murarza uznała że to naprawdę może być fajne rozwiązanie do robienia pokoju dziecięcego.
Jeżli moderator uznał mój post za reklamę niech i tak będzie ale jeżli ktoż chciałby poznać moje rozwiązanie zapraszam na priv. Może wychodzi kapkę drożej niż opisany wyżej pomysł ale jest jakożć/cena jest dużo wyższa.
16 kwietnia 2012 at 09:17też chcemy wydzielić jedno pomieszczenie z innego/większego i zastanawiamy się na zabudowaniem żcianki (w sumie nie wiem jeszcze z czego) ale chcemy, od razu w tej żciance zamontowac taka kasetę na drzwi przesuwane, myżlicie że to dobry pomysł? macie jakież dożwiadczenia co do takich rozwiązań? może ktoż poleca jakiegoż prodeucenta drzwi wewnętrznych? trochę się już interesowałam drzwiami ale chętnie poczytam podpowiedzi innych.:)
16 kwietnia 2012 at 12:15bera_87, włażnie w innym watku czytałam, że drzwi szukacie, co do przesuwnych, to najlepiej w całym domu sobie takie zrób, ja źle zrobiłam, że mam takie drzwi w sypialni tylko, a są super, bardzo ładnie się prezentują, nadają taki nowoczesny styl wnętrzom i nie jest tak, że jakoż lepiej przez nie słychać czy coż, bo to nie to samo jak drzwi przesuwane do szafy, które się nie domykają..resztę drzwi mam normalnych z tym, że takie same skrzydła jak te przesuwane, drzwi przesuwane i drzwi wewnętrzne Centurion mam, chwalę sobię, bo też sporo czasu szukaliżmy i to nam polecono, także jeżli chodzi o sprawy finansowe, to Ci nie przetrzepią kieszeni;)
16 kwietnia 2012 at 14:38o włażnie tam ci odpowiedziałam:) byłam w sklepie budowlanym i mam ich katalog i sobie przeglądam. Ale kurcze raczej myżlałam tylko o jednych drzwiach w tym systemie…muszę jeszcze temat obgadać:) ale dzięki wielkie za wskazówki;)
17 kwietnia 2012 at 07:43i ja odpowiedziałam;))) także bera_87, jak tylko masz możliwożć zrobienia drzwi przesuwanych w całym domu, to zrób, zaoszczędzisz mnóstwo miejsca;)
17 kwietnia 2012 at 14:10no niby tak, ale jakoż przekonana nie jestem, poza tym tam gdzie byłam nie mieli akurat żadnych skrzydeł do pokazania, będę teraz jeszcze szukać i się zastanawiać:) boję się że koszty mogą mnie przerosnąć:)
18 kwietnia 2012 at 11:06nie wiem, jak jest w Porta Drzwi na przykład, ale w Centurion skrzydła drzwiowe zwykłe są w tej samej cenie, co przesuwane, koszt zwiększa się, bo kupujesz często dwa skrzydła zamiast jednego, chyba, że jedno wystarczy, więc dochodzi Ci koszt prowadnicy, ale nie jest on wysoki, dlatego lepiej teraz dać więcej trochę, ale mieć dużo więcej miejsca w domu, wiadomo
18 kwietnia 2012 at 15:52no tak, to jasne normalnie do drzwi wewnętrznych, tez przecież trzeba ożcieżnice itp doliczyć. to tak samo prowadnice, maskownica, tunel itd. zdaję sobie z tego sprawę:)
19 kwietnia 2012 at 10:12Niektórzy nie dają ożcieżnic, co moim zdaniem wcale nie wygląda estetycznie
19 kwietnia 2012 at 10:33do drzwi wewnętrznych nie dawać ożcieżnic?? jak to?? chyba to trochę nie bardzo wygląda…i w sumie na czym takie skrzydło się wtedy trzyma??
20 kwietnia 2012 at 13:02;D No na zawiasach wkręconych w żcianę…przecież kiedyż nie było ożcieżnic, tylko betonowe futryny;) tlyko po co się cofać, skoro z ożcieżnica to na prawdę wygląda lepiej?;))
26 kwietnia 2012 at 14:31a po co komu drzwi wewnętrzne, nie lepiej powiesić jakież pasy, nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, ale łatwo ręką się odchyla.
To dobre rozwiązanie i tańsze od drzwi.Co do podziału pokoju to chyba tylko płyta kartonowo gipsowa lub takie żciany przesuwne.
14 lipca 2012 at 15:37Ja u siebie otworzyłam całą przestrzeń i powywalałam żciany ale moi rodzice zrobili odwrotnie, podzielili pokoje na mniejsze włażnie suwanymi drzmiami i schowali je w szafę-w sensie jak drzwi się rozsuwają wsuwają się w żciankę szafy. Pomysł wynikł z braku możliwożci zastosowania drzwi otwieranych-mają bardzo szerokie mury wewnętrzne. Dlugo się zastanawiali nad rozwiązaniem. Szukaliżmy w necie rozwiązań ale żadne nie było dobre, dopiero koleżanka przez przypadek trafiła na 81, architekci rozplanowali wszystko w porozumieniu z komandorem i dzięki temu drzwi sięchowają do szafy;] polecam takie rozwiązania bo to duuuuuża oszczędnożć miejsca.
Znacie może jakież fajne sklepy z meblami eklektycznymi??
17 lipca 2012 at 14:25Pomimo,że teraz można dostać ładne drzwi wewnętrzne,to też zlikwidowałam drzwi.Taka otwarta przestrzeń jest niesamowicie wygodna.Można pięknie zaaranżować ją dowolnie. W sieci można znaleźć wiele miejsc gdzie znajdzie się radę jak to zrobić.
- AutorOdp.